Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (2)
Иван Динев-Дизела: Общината е длъжна да поправи тази историческа несправедливост към футбола
Автор: Екип Burgas24.bg 10:19 / 27.11.2017Коментари (3)2849
©
Ден преди обявеното от футболния клуб мирно шествие пред Дома на нефтохимика, привържениците на Нефтохимик споделят с читателите на Burgas24.bg думите на футболния привърженик-ветеран Иван Динев - съвременник на големите промени и развитие на футбола в града. Той е човекът-история, познат е още с прякора Дизела. Публикуваме изказването му без редакторска намеса.

"Подкрепям инициативата на феновете на Нефтохимик,стадион Лазур да бъде откупен от община Бургас и предоставен за ползване на футболните клубове. Аз съм от хората, чиито първи стъпки като футболен запалянко датират от 70-те години. Бил съм на мачове на три бургаски стадиона, а поколението преди нашето дори и на четири. Никога до сега, както в последните няколко години, феновете не са поставяни в такова унизително положение.

Защо община Бургас трябва да откупи ст. Лазур? Най-малкото защото тя е морално задължена към своите граждани, за да се поправи една историческа несправедливост към бургаския футбол. 

В различни периоди от футболната ни история град Бургас е разполагал с 5 стадиона с нормални размери, на 4 от които се е играл футбол от А или Б група. Заради безстопанственост, безхаберие, престъпно разбойническо съдружие с заинтересувани олигарси,недалновидност и ред други причини всички тези съоръжения са изгубени, разрушени, унищожени и в момента в града е останал един стадион който е в частни ръце. 

Бургас на практика е единственият областен град, а може би и въобще от всички градове в България който не разполага със собствен стадион. По-какъв начин и как община Бургас ще си върне стадиона и на каква цена - това вече си е проблем на управляващите. Но във всички случаи цената ще е много изгодна за такъв тип съоръжение, каквото няма все още никъде в страната като капацитет и ниво на модернизация. И тук изобщо не трябва да се поставят въпроси от рода на "Изгодно ли е? Има ли смисъл, има ли файда? Няма ли? 

Защото футбола е социален феномен, обединяващ милиони хора по целия свят. И тук всякакви закони за пазарна икономика,финанси и други подобни отстъпват пред едни други закони-човешките. А без стадион-няма футбол! Тази игра се развива с бързи темпове в целия свят и дори в държави които думата "футбол" до преди години беше нещо екзотично -Казахстан, Индия, Китай, Корея. Цар Футбол отдавна е номер 1 и в типично "хокейни" страни като Русия, САЩ, Финландия, Норвегия, Швеция. Футболът в Бургас е в кома, а имаме претенции за модерен град и дори европейска столица на спорта. Борбата ще е тежка, но каузата е голяма и ние няма да спрем, няма да се откажем.

Има разбира се и доста "доброжелатели", както и загрижени "данъкоплатци", които се дертят за какво щели да им отидат данъците. Господа съграждани! Питаха ли ви защо се прави ледена пързалка? И колко хора в черноморски град биха практикували фигурно пързаляне? Или защо се направиха толкова много велоалеи при положение че поне 98% от нас не карат велосипеди? И за какво се правят автобусни спирки за по 50 000 лв при положение, че не вършат никаква работа или по-точно вършат същата и като тези от 500? Друг може да каже, че не иска да се асфалтира понеже няма автомобил а трети да е против обществения транспорт понеже не го ползва. Аз не искам да отговарям вече на неудобни въпроси на хора, които ме питат: Защо Нефтохимик Бургас играе в Долно Езерово, Българово, Несебър, Сливен, Търговище и къде ли още не, но не и на стадион Нефтохимик който е строен преди 50 години точно за този отбор? Защо два бургаски клуба Нефтохимик и Черноморец играят дерби мач в .....Сливен? 

А през идната пролет, ако все още футболът не е тотално умрял ще ми се наложи да отговарям и на най-абсурдния въпрос: Защо Нефтохимик "гостува" на стадион НЕФТОХИМИК (Лазур) на отбор от друг град (Поморие)... Положението пред което са изправени бургаските футболни клубове и техните привърженици е унизително и позорно. А пред този позор всяка цена за стадиона е ниска". 

Иван Динев!
Още по темата: общо новини по темата: 28
03.09.2020
07.05.2018
12.04.2018
11.04.2018
10.04.2018
30.01.2018
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.11.2017 г.
0
 
 
много точно казано -имахме отбори ,стадиони публика-сега нищо-ограбиха ни и ние мълчахме овчедушно-цялото ни племе днес е такова-мизерни отношения,тъпотия,алчност и мизерия!жалко за миналото и славата на отборите ни-ДАНО СЕ НАМЕРИ СИЛА ДА СПАСИ ФУТБОЛА В ГРАДА НИ!
Aнонимен
на 27.11.2017 г.
0
 
 
Какво ти е длъжна общината бе льольо.е.ати и пропадналия беззъб алкохолик
Aнонимен
на 27.11.2017 г.
0
 
 
Ванка, познаваме се. Аз съм фен на другия бургаски отбор. Ти помниш времената, в които си говорихме, че от насадената тотална омраза и отричане между феновете на двата отбора ще се роди днешното дередже. На времето отричахте понятието "бургаски футбол"( или поне няколко фена). Това понятие беше изкуствено отчуждено след 2009 година и поддържано от определена бройка крайни фенове, превърнати в маша на шепа управляващи тогава. Днес пак решихме да използваме това понятие, но вече твърде натрапчиво с единствената цел да върнем нещо, което преди години беше наше ( разбирай Лазур на нафтата, Акациите на черноморци). Много бургазлии не виждат по вашия начин каузата. И вярвай - тя не е обща. Гардът ни се промени. Младите фенове днес си играят на "наше" и "ваше", управляващите пипат покрай футбола точно толкова, колкото им трябва покрай "далаверата". И докато ние феновете бяхме разединени и явно диференцирахме отборите си, някой използва ситуацията и ни ограби. Впрочем от кого си искаме базите и стадионите ???... Май от същите тези, които ни ги взеха. Дано сме живи да се радваме на отборите си, така както беше преди много години и дай боже случим на управа милееща за футбола в града ни.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.


Актуални Четени Теми
Карлос Алкарас: Григор ме накара да се чувствам като 13-годишен
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Дея Спорт и Черно море определят днес полуфиналиста в Супер Волей
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: