Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето как "продавачи на мечти" се възползват от стремежа на българина за бързо забогатяване
Автор: Екип Burgas24.bg 15:21 / 12.11.2017Коментари (2)4965
©
Няколко дни след схемата за измами, разобличена от Стефан Петров и ОЗБГ, за която Burgas24.bg съобщи, с организацията се свърза друго момиче, което е станало жертва на Щастливите измамници. Нейният случай е малко по-различен, но отново става въпрос за пари.

Случай 1:
Преди около 2 месеца във Фейсбук вижда обява за набиране на рекламни лица. Обявата я разглежда заедно с майка си. В обявата пише, че искат снимки, кратко описание на кандидата, имена, адрес и телефонен номер.Кандидатства и забравя за обявата. Преди няколко седмици й звънят и й казват, че печели ваучер за 1800 лева, защото е една от одобрените. Ваучерът е за безплатно рекламиране, от страна на тези, които са публикували обявата, за срок от 5 години. 

Казват й че ще изпратят документи и трябва да заплати 9,99 лв за някаква такса, която е описана в документите. Гери получава документите, заплаща таксата, но нещо се усъмнява. Започва да търси информация за конкурса и фирмата, но нищо не намира. Фирмата отново е "Профимедия" ЕООД. Продължава да търси и намира статията в интернет, която ОЗБГ беше написала и изпратила до медиите, и се свързва с нас. Разказа за случая и изпрати снимки.

Пише "без загуба на време и пари", но тези пари, които се заплащат за доставка на документите и парите, които се заплащат за самите документи, те не представляват загуба според организаторите на това, което организират - измама.

Новото тук е, че искат лични данни като изпращат декларация, която трябва да се попълни от одобрения кандидат. Момичето сигнализира, за да предпази други хора от това да си дават парите и да си предоставят личните данни.

Случай 2: Няколко дни по-късно с нас се свърза и друг човек с име Антон (името е променено от съображения за сигурност). И на него са му изпратили документи от Happy Smile 2018. Документите са същите, но с една малка разлика - името и подписът са на друг човек.

Антон заплаща сумата от 24,99 лв., след това заплаща още една сума от 9,99 лв., която е за други документи.До този момент нито той, нито другите граждани са получили касов бон, фактура или друг заместващ документ за средствата, които са заплатили. Явно фирмата няма възможност или не желае да издаде документ срещу заплатените средства, което си е нарушение на ЗДДС и в двата случая. Антон получава декларация и споразумение, но подписът вече е на "големия началник" К. Кънев.
В случая с Антон лъсва и продължението на схемата. Антон заплаща 9,99 лв., 24,99 лв., 9,99 лв., 9,99 лв. Цитирам без редакторска намеса текстът, който ми изпрати, с който обяснява защо е заплатил и за четвърти документ. Разбира се и за него не получава касов бон, фактура или друг документ.

"Четвъртият ми е пратен защото съм избрал печалбата ми да се изплати по банков път и се очаквали много големи печалби от календара, а с превод по банков път държавата щяла да ми вземе 20% данък върху сумата и за това ми предлагат да взема парите на ръка. Не можаха да се сетят по-рано да ми го кажат това, а чак след изпращането на договора."
Също така се отмятат от условието и му казват, че ще изпращат евентуалните спечелени пари по начин, различен от този, който е пожелал Антон и тогава му изпращат четвъртия документ без да го попитат дали е съгласен.

Малко по малко сумата се натрупва. Човек след човек спечеленото от фирмата нараства и не се знае какви размери е придобило. Тези хора печелят на гърба на други хора, които са отчаяни и си търсят работа. Дори са готови да вложат последните си стотинки, за да си намерят препитание. Измамниците се възползват от нерадостното им положение и ловко им измъкват малки суми пари, които хората дават "доброволно". След това някои разбират, че са измамени, но за такава малка сума си казват, че няма смисъл да се занимават и забравят за случая. Успокояват се с това, че е можело и по-зле да бъде.


Другият проблем са институциите. Обикновеният българин им няма вяра, защото знае, че те работят против него, корумпирани са и вместо да му помогнат вероятността да си навлече още главоболия е много по-голяма. Поради тези причини хората нямат желание да си търсят правата, да се занимават с измамниците или да предприемат каквито и да било други действия.

Случай 3: Обади се и друг човек от Бургас, който е попаднал на Щастливите измамници. Той е заплатил всички пакети с документи. И тук схемата е същата както при Антон, но няколко неща правят впечатление:

- има визуална промяна във вида на документа за одобрение. Новият документ е със стикер с номер, който придава по-голяма тежест;
- появява се линк към сайт;
- електронната поща е сменена, но фирмата е "Профимедия"
- звънели са му от следните номера: 0894704790; 0894746202 и Георги Иванов -0887868877;
- подписът на Р. Коев е различен от този на предишните документи.
- печат има само на "Профимедия". На документите на "Златен лъв" няма печат;
- в документите, както и при другите хора, никъде не се споменава кой ще изплаща обещаните пари;
- изпращат му сертификат и ваучер, но не става ясно за какво ще му послужат. Най-вероятно за нищо.

Случай 4: Друг човек даде информация за обявата им в Джобс.бг. Това ни изпрати човекът:

"Здравейте, свързаха се и с мен днес (16.10.2017 г.) от номер 0894/ 74 62 02
Представят се за фирма "БРИЗ 379" ЕООД, ЕИК 204079214 със седалище в гр. Приморско.
Управител на дружеството е лице на име АЛЕКСАНДЪР Й. И., ЕГН: 960114**** (ако данните не са откраднати, разбира се).

Кандидтствах по обява за работа в jobs.bg за гр. София - промоутър, като предложените "условия" са изключително атрактивни, така да се каже, от гледна точка на заплащане. 

Усъмних се, тъй като момчето което разговаряше с мен машинално представяше информацията, подобно на реклама за даден продукт или услуга. Спомена, че се казва Румен и че мога да се свържа с него на горепосочения тел. номер в интервала м/у 12:30-17:30 часа. Фрапиращ бе и факта, че ще ми изпратят документи, които трябва да заплатя за моя сметка - на ст/ст 10 лв.!!! и да им предоставя снимки.

Очевидо е, че става въпрос за поредна измамна схема, която се предлага най-нагло и посредством официални публични сайтове за търсене, и предлагане на работа. Ще уведомя и КЗП, но дали ще има ефект, подобно на всички глупости, които се случват в страната ни..., може би е риторичен въпрос?!"

"Тема с продължение:
С любезното съдействие на фирма "Еконт" (най-сърдечно им благодаря за човечното отношение и съдействие по разрешаване на проблема), разбрах че рекламните материали (на стойност 9.99 лв., които отказах да получа) се изпращат от дружество "Рекламна филмова къща ЗЛАТЕН ЛЪВ" ЕООД
Проверка в Търговския регистър ЕИК: 203867667 (позната още под името ПРОФИМЕДИЯ)

Като лице за контакт, посочено при изпращане на рекламните материали е упоменато името: Георги Иванов. Вече информирах jobs.bg за ситуацията , помолиха за официално входиране на сигнала посредством e-mail към тях, като се ангажираха, че ще съдействам на компетентните разледващи органи, след подаването ми на сигнал и към КЗП.

Проблемът с предоставените лични данни обаче, посредством изпратените от измамените лица CV-та, остава неясен.
Поздрави!"

Човекът кандидатства по обява на фирма "Бриз 379", а се свързват с него от "Златен лъв". Измамниците имат много имена, фирми, телефони, различни тактики за набиране на жертви. След сигнала до КЗП и Джобс.бг обявата е премахната от сайта за работа и очакваме отговор от КЗП какво е показала проверката им. Това е снимка на обявата преди да бъде премахната:

С мен се свързаха още над 10 души. Техните случаи са същите като тези, които са описани. Последният случай е от 1 ноември 2017 г. Дори на този свят ден измамниците са на лов за жертви. За тях няма нищо свято и затова трябва да си понесат всички законови последствия!



Източник: Стефан Петров








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.11.2017 г.
0
 
 
"На човек всичко е позволено,стига да не го хванат." Един от законите не Мърфи
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: