Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Отпускат над 2 млн. лв. за справяне с щетите от бедствието в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 11:55 / 26.10.2017Коментари (0)2563
©
"Тежко е състоянието на Регионалното депо за твърди битови отпадъци на Бургас. Дигата е откъсната. Но още днес проектантите започват изготвянето на проект, с който да бъде остойностен ремонтът на депото и укрепването на компрометираната дига." Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който е на място на бедствието в Бургаска област и координира възстановяването на щетите заедно с кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков.

Министърът допълни, че всички необходими действия са предприети, за да бъде избегната екологична катастрофа в областта. "Жителите на Бургаска и другите общини в област Бургас няма да бъдат оставени без депо, в което да депонират отпадъците си. В момента се прави всичко възможно, за да се осигурят временни площадки за съхранение", заяви категорично министърът и подчерта, че укрепването на дигата ще бъде извършвано в авариен режим и максимално бързо.
Тежка остава и ситуацията с Пречиствателната станция за отпадни води в Долно Езерово, която е залята с вода, стана ясно по време на проверката. "Служител на станцията се е спасил, скачайки през прозорец", съобщи министър Нанков и увери, че до няколко седмици нейният ремонт ще приключи.
Вече са разчистени свлечените земни маси до АМ "Тракия", каза още Николай Нанков. Той уточни, че е разговарял с вицепремиера Томислав Дончев, който е уверил, че средствата са налични и резервирани за най-пострадалите селища.

Регионалният министър посочи, че все още е затворен републиканският път между Долно Езерово и Братово, който също е залят от вода и наноси. Разчистването му ще започне след оттичане на водата. По главния път Бургас - Средец все още има 500-метров участък, в който е въведено еднопосочно движение, заради наводнение. Мобилизирана е техника за възстановяването на засегнатите пътища.

Регионалният министър съобщи, че е много тежко положението с общинските пътища и уличната мрежа в селата Черни връх и Равнец. По думите му, там ще се пренасочи техника за възстановяване на проходимостта им. Над 25 къщи в село Равнец са били отводнявани тази нощ, а още редица домове са недостъпни, заради наноси от кал.

"Днес продължаваме с описване на щетите, както по публичната инфраструктура, така и на частните домове, за да можем да насочим приоритетно средства за най-пострадалите", каза министър Нанков. Той уточни, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за починалите трима души от бедствието. Продължава и издирването на изчезнала жена.

"Компетентните органи започнаха и проверка на язовирите в община Камено, за да се провери дали те или поройният дъжд е виновен за бедствието, защото тук за три часа са се излели 200 л. на кв. м, което говори за страшно бедствие", категоричен бе Николай Нанков. Той допълни, че 6 от компрометираните 7 язовири са общинска собственост, а един е отдаден под наем на частно лице. Министърът напомни, че собственикът на язовира носи отговорност за неговата експлоатация и безопасност. Установени са и непочистени дерета в Камено, по които е дошла и приливната вълна. "Имаме уверенията на областния управител на Бургас, че са правени проверки, давани са предписания. Дори за днес е имало планирана проверка на язовирите. Факт е, че в продължение на реката, която свързва тези 4 язовира е дошла приливна вълна, тръгнала от празен язовир", каза министърът.
 
Министър Нанков изказа съболезнования на семействата на загиналите. От вчера в Бургас, а днес в Камено, ще се изплаща еднократна социална парична помощ за подпомагане. "В момента ние съдействаме да възстановим щетите, движението и нормалния ритъм на живот.

 




Още по темата: общо новини по темата: 83
16.03.2019 »
22.10.2018 »
18.10.2018 »
23.03.2018 »
01.02.2018 »
11.01.2018 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: