Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"Самсон и Далила“ се завръща в програмата на Държавна опера – Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:58 / 23.10.2017Коментари (0)2454
©
След фурора на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" 2017 операта на Камий Сен-Санс "Самсон и Далила" се завръща в програмата на Държавна опера - Бургас. Тя ще бъде показана в сряда, 25 октомври, от 19 часа на сцената на операта. Непоставяната до това лято на бургаска сцена творба предизвика фурор с авангардно постановъчно решение. Сценографията на световноизвестния румънец Каталин Арборе и режисурата на Александър Текелиев предизвикаха бурни диспути в оперните среди, като надделяваха възторжените отзиви.

През лятото бургаската публика видя в ролята на Самсон тенорът от Софийска опера и балет Даниел Дамянов. Там той изпълнява централния теноров репертоар. Дамянов е познат във всички оперни театри в България и в редица европейски столици с изпълненията му на ролите на Зигмунд, Отело, Канио, Де Грийо, Манрико, Каварадоси, Дон Хосе, Радамес, Дон Карлос, Калаф и други. Богатият му тембър и безупречната вокална техника правят изпълненията му на ортодоксална и кантатно-ораториална музика изключително изразителни и дълбочинни. Любимец на оперните режисьори заради яркото си актьорско присъствие. Именно то направи финалната сцена на "Самсон и Далила" това лято толкова въздействаща.

Мецосопраното Даниела Дякова е добре позната на бургаската публика със сценичните си превъплъщения като Амнерис ("Аида"), Адалджиза ("Норма") и др. Сочената за най-добрата българска Кармен ще дебютира в ролята на Далила. Дякова е ученичка на проф. Руско Русков и на оперната прима Христина Ангелакова. Специализирала е в Италия, лауреат на няколко оперни конкурса.

Операта "Самсон и Далила" се поставя изключително рядко заради степента й на сложност. Между първото и второто й изпълнение Софийска опера прави пауза от осемдесет години. За година това ще бъде второто й представление на бургаска сцена. Тази година оперният свят отбелязва 140 години от създаването на творбата. За своята трета опера Камий Сен-Санс избира библейския сюжет за борбата за свобода на юдеите с филистимяните, представен чрез съдбата на Самсон. Героят, чиято сила е скрита в косите му, е предаден от любимата си Далила. Знатната девойка - филистимянка се възползва от слабостта на юдея, за да сломи неговата сила и с това да погуби народа му. Косите на окования и ослепен Самсон обаче отново порастват, докато той сломено е очаквал съдбата си в килията, и той успява да разруши филистимския храм. Сградата рухва върху враговете му.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: