Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Синдикалистка към работодателите: Защо не давате по-големи заплати, след като може да давате повече?
Автор: Екип Burgas24.bg 08:47 / 19.10.2017Коментари (8)1907
©
Ръстът на минималните осигурителни доходи е минимален, заяви Ваня Григорова - представител на синдикатите пред Нова тв. Според нея важно е от каква основа тръгва увеличаването на заплатите. Ние имаме да догонваме, каза тя. Какво им пречи на работодателите да дават повече, след като могат да дават повече, каза Ваня Григорова. 

Ние нямаме статистика, която да потвърждава липса на кадри в различни сектори, посочи категорично тя. Свободните работни места се заемат изключително бързо. По думите й не е проблемът в липсата на кадри, а няма кой да работи за тези пари. Вдигането на заплатите е алтернатива на трудовата миграция. По последни данни 11% е ръстът по разходите на работодателите за заплати при ръст на икономиката - 4%. Т.е. икономиката е изкачила едно стъпало, а заплатите - четири. Те са нараснали три пъти, вдигат се. Това заяви по Нова тв шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по повод думите на Бойко Борисов, че трябва да се намери начин заплатите да се направят така, че нашите кадри да не ходят в чужбина. 

"Емиграция има и в страни като Полша, където заплатите са близо два пъти над нашите, но пък те са внесли украинци, молдовци други. Ние сме затворили вноса на работна ръка. Ние вече имаме относително високи доходи и сме привлекателна страна за украинци, молдовци, арменци и т.н. Трябва да отворим вратата и да станем по-богати като общество", добави той. 

Запитан дали има дефицит на всякакви кадри у нас, шефът на АИКБ каза: "Има огромен дефицит, включително в сектори, в които средният доход е по-висок от средноевропейския IT сектор. Има и на нискоквалифицирани, практически има дефицит във всички сектори. У нас практически няма безработица. Тези, които се водят безработни, или не искат, или не могат да работят. В Германия има 17% работещи граждани на трети страни. У нас процентът е под 1". 

На въпрос защо социалният министър Бисер Петков трябва да подаде оставка, Велев отговори: "Заради провеждане на вредни политики, които пречат на хората. Пример за вредна политика е прагът на осигуряване. Това дава възможност да се осигурят хората на тези прагове и останалите да им се плащат под масата в пликче. Не трябва да има прагове, дали ще се понижат или повишат - все тая. Това го няма в нито една страна категорично".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За по-малко и китайци няма да бачкат макар че картофа си съчинява разни глупости
0
 
 
Баси, гледах му интервюто на Велев от АИКБ и щях да падна от смях. Тези т.нар. "бизнесмени" още дълго време ще реват, че нямат кадри. А специално този Велев става за партиец, но не и за бизнесмен.
0
 
 
А защо да дават повече след като има кой да се върже и за по-малко ?
0
 
 
Елате в североизточна България да видите мизерните заплати. Рядко са над минималната заплата.
0
 
 
Плюйте само по работодателите! Системата е супер, синдикатите и политиците също!!! Системата е върха! Да живее, пардон да злобее брилянтния интелект!!! рџ?Ђ
+2
 
 
Щото са алчни, глупави и неадекватни подлоги. ;)
Aнонимен
на 19.10.2017 г.
+2
 
 
Колкото и да се опитва да се дьрпа бизнеса изхода е един - увеличаване на заплатите. Това с молдовци . украинци и македонци е плашило развявано от работодателите. Дори и да дойдат тези хора с 700 лева доход кое по напред ще покрият - квартира , храна , битови сметки , транспортни разходи.Човек освен от физическо оцеляване има нужда и от социален живот.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: