Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Как да разпознаем истинския от фалшивия мед?
Автор: Екип Burgas24.bg 14:53 / 09.10.2017Коментари (0)1666
©
Как да разпознаем истинския от фалшивия мед и колко ще ни струва бурканчето тази зима? Рекордно ниски добиви на мед отчитат пчеларите в много части на страната. Затова и бурканчето на щанда тази зима ще ни струва повече, разказва Нова тв.

Според последните лабораторни изследвания на "Активни потребители" от 10 тествани различни марки мед - половината дават отклонения от нормите. Всяко второ бурканче има проблем с качеството. Най-често към меда се добавят вода, захарни сиропи и нишесте. През последните две години ядем и български мед, смесен с нискокачествен китайски и украински мед, предупреждават пчелари.

През последните години пчеларите са произвеждали средно по 10 тона мед. Тежката зима тази година доведе до измиране на от 60 до 100% от пчелните семейства. Затова и очакваните добиви ще бъдат поне наполовина, прогнозират производителите. Средно годишно ядем между 6 и 7000 тона мед. Сега в сезона на настинките - консумацията расте.

Как да изберем най-качествения продукт от щанда в магазина? Кюстендилско е областта, която пчеларите са прибрали минимално количество мед. Ниските добиви на мед ще доведат до по-високи цени, категорични са производителите. Поне с 20%. Така бурканчето мед на щанда може да ни струва с 1 -2 лева отгоре.

"Изкупуват се медове на много по-ниски цени от Украйна или от Китай и се продават като български медове с български етикет", споделя търговец. По етикет трудно можем да различим вносните продукти, но често на щанда са сравнително по-евтини.

"Ако пише пчелен мед - той трябва да е пчелен мед. Ако има примеси задължително името трябва да бъде - пчелен букет или ще бъде меден елексир", допълва още търговецът. Когато наименованието е различно от "пчелен мед" то по това можем да познаем, че е някакъв вид имитация.

Най-лесната проверка е като обърнем буркана с дъното нагоре. "Като се обърне дъното се образува една капица, която доста бавно се стича надолу. Ако медът ни е менте, след като се обърне това мехурче много бързо се движи нагоре - почти като вода", обяснява експерт.

Още един експеримент показва, че когато медът е истински той не се разтваря във водата веднага, ако е фалшив медът той се разтваря във водата за 5 -10 секунди. Бурканчетата с мед могат да не се развалят и с десетки години, но ако се съхраняват при специални условия - температура до 25 градуса и влажност около 80%.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: