Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Осъдиха България в Страсбург заради глоба за неправилно паркиране
Автор: Екип Burgas24.bg 10:40 / 09.10.2017Коментари (22)3032
©
36-годишният Павел Варадинов от Брестовица осъди България в Страсбург, че не му е позволила да оспори в съда глоба от 50 лева за неправилно паркиране в Пловдив през 2007 г. След 10-годишна национална и международна юридическа битка той доказа, че основателно се е борил за правата си срещу държавата, и това ще бъде единственото му морално обезщетение. Варадинов бе поискал 1000 евро компенсация, но Европейският съд за правата на човека постанови, че самото му решение би трябвало да бъде достатъчно удовлетворение. Все пак държавата ще трябва да му възстанови 300 евро за съдебни разноски.

В този казус прави впечатление както упоритостта на Варадинов, така и държавният инат, защото България сама си е признала, че е била в нарушение на конституцията чрез отказа си да допусне тъжителя до съд. На 16 септември 2007 г. той спрял колата си на улица в Пловдив и полицаи му направили акт за административно нарушение, защото преценили, че затруднява движението. Той подписал акта със забележката, че на това място няма пътен знак, който да ограничава спирането или паркирането. 

Пет дни по-късно му било издадено наказателно постановление за глоба 50 лв. и отнемане на 5 контролни точки. На 15 октомври 2007 г. Варадинов подал жалба в съда с обяснението, че нито е паркирал, нито е създавал опасност за движението по улицата. На 11 декември районният съд в Пловдив се произнесъл, че според действащия тогава чл. 189 на Закона за движение по пътищата глобите до 50 лв. не подлежат на обжалване в съда. 

При такъв отказ на правосъдие държавата сама отворила път на Варадинов към Страсбург, защото законът й авансово изчерпвал възможностите за защита чрез националната съдебна система. Още на 29 февруари 2008 г. жалбата била депозирана в европейския съд, пише "Сега". Оттогава започва съпротивата на държавата на европейски терен, която не спира и след като на 1 март 2012 г. нейният Конституционен съд определя спорния член 189 за противоконституционен. 

Тя се позовава на принципа, че решенията на Конституционния съд нямат обратна сила и важат само за бъдещи казуси. Според нея Варадинов трябвало да преглътне претърпяната несправедливост. Той обаче показал борбеност и Страсбург призна, че България е била длъжна да приложи пряко чл. 6 (право на справедлив съд) от Европейската конвенция за правата на човека още през 2007 г. 

Според чл. 5, ал. 4 на българската конституция "Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат". Европейската конвенция за правата на човека има характера на междуправителствен договор и би трябвало да се прилага пряко от съдилищата в България като част от вътрешното право, и то доминираща над противоречащите й национални закони.

Делото "Варадинов срещу България" (макар и по маловажен повод) има значение, защото показва, че държавата е склонна да нарушава както своята конституция, така и международните си ангажименти, за да погази и най-дребни права на своите граждани. То е насърчение за борбеност в защита на човешките права.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Даржава газа ми, нккои цхиновник го е напсувал и ре6ил 4е Варадинов както други нкма да се занимава за 50 лвл , ама уви. Всицхки ресхеник в "даржавата" се зимат от 4овек не от даржавата.
0
 
 
да ходят на каталония да им дават чл 6 правата на човека онея баби дето ги пердашиха... ама на нас може да се вмешават във битовизмите, но на кралство испаня не...
+1
 
 
Ето за пореден път се вижда че правосъдието в България е недемократично далече от цивилизования свят още е с остатъците от тоталитарната комунистическа власт.Една от основните причини за демогафския срив.Масово се укриват данъци от работодатели 80% осигуряеат работниците еърху минималната заплата а реално заплатата е двойно по голяма, принуждават ср работници да работят по 10-12ч. На ден 5-6 дни в седмицата, без дори да се плати и лев за извънреден труд.Не съм чул някой дори да е глобен за това или осъден.За укриване на данъци в цял цивилизован свят са най жрстоки санкциите много често и затвор.отделно че това е нечовешка експлоатация над работниците
+2
 
 
Ако така всички отстояваме правата си, само тогава държавата и съдебната система ще се оправят!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: