Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Вижте как изненадаха новодомци, закупили апартаменти в кооперация в "Изгрев"!
Автор: Екип Burgas24.bg 15:55 / 04.10.2017Коментари (0)10954
©
Преди закупуване на имот, задължително проверете в Агенцията по вписванията за договор между стария собственик и инвеститора на обекта. Това предупреждава общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев.

Омбудсманът е получил няколко сигнала на граждани, които се оказали в ситуация без изход, след като закупили имоти. При изповядване на сделката новите собственици научили, че инвеститорът ги задължава да плащат месечна такса, като за затворен комплекс, имало ограничение в избора само на един единствен интернет доставчик. В случай на отказ от страна на купувачите с тези условия, инвеститорът отказвал да раздаде чипове за достъп до асансьора в сградата.

Точно в такава заплетена ситуация са попаднали хора, които са закупили имоти в новопостроена кооперация в комплекс "Изгрев", до църква "Св. Анастасий". Инвеститорът е известна строителна фирма.

"Оказа се, че при изповядване на сделката, инвеститорът ни изненада с договор за поддръжка, който не е описан в предварителния договор за покупко-продажба, и държи да го подпишем пред нотариус. Срокът на договора е за пет години и е изключително императивен. В случай, че не подпишем, ни се отказвало чип за асансьора, освен това държи да използваме само един определен интернет доставчик, иначе ще ни събира наем за изградено трасе за интернет", пишат в сигнала си до обществения посредник потърпевши. И допълват, че месечната сума за поддръжка, която трябва да заплатят е в размер на 50 или 60 лева в зависимост от апартамента и 10 лева за гараж, а кооперацията дори не е от типа "затворен комплекс".

"Предупреждавам всички хора, които си купуват апартаменти или недвижим имот, задължително да направят справка в Агенция по вписванията преди закупуването на имота. Трябва да проверят дали има вписан договор за управление и поддръжка на общите части на сградата, защото ако са вписани между стария собственик и инвеститора на обекта, условията по този договор обвързват купувача с тях" - предупреждава омбудсманът на Бургас Тодор Стамболиев. Той допълва, че в конкретния случай с тази кооперация, става дума за договор от пет години. Време, в което собствениците на апартаменти ще трябва да заплащат месечна такса от над 60 лева. Обектът, построен в комплекс "Изгрев" не е
©
Тодор Стамболиев - обществен посредник на Бургас
от затворен тип", добавя още Тодор Стамболиев.

Общественият посредник посочва, че по Закона за управление на етажната собственост, такъв тип договори могат да бъдат вписани в Агенцията по вписванията само, ако се касае за "Жилищен комплекс от затворен тип", тоест ако на обособен като отделен урегулиран поземлен имот, са построени сгради в режим на етажна собственост и други обекти, обслужващи собствениците и обитателите, при спазване на изисквания за контролиран достъп за външни лица. Оказва се, че всъщност кооперацията в комплекс "Изгрев" е само една, а контролираният достъп до апартаментите с чип, не я прави от типа "затворен комплекс", казва още омбудсманът.
Казусът засяга собственици на 128 апартамента в комплекс "Изгрев", като за всички тях има вписани подобни договори, които не са били заявени в предварителните договори за покупко- продажба.

За да не се стига до такива заплетени казуси и сложни ситуации, най-добре е да се направи необходимата справка в Агенцията по вписванията, призовава настоящите и бъдещите купувачи на недвижими имоти Тодор Стамболиев.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: