Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ето как Бургас чества 109 години Независима България!
Автор: Екип Burgas24.bg 17:01 / 22.09.2017Коментари (1)2226
22 септември винаги ще остане в родния календар като един от най-светлите български празници. Днешната дата увенчава вековните борби на нашия народ за постигането на пълна свобода и независимост. Идеали, заради които хиляди просветители, революционери и духовници жертваха живота си в името на България.

Днес, 109 години по-късно, Бургас празнува паметния за родината държавнически акт.

Честванията започнаха на площад "Атанас Сиреков" с изпълнение на тържествения химн "Независимостта" от представителния Бургаски духов оркестър. Произведението е написано от композитора Георги Шагунов часове след провъзгласяване на Манифеста за Независимостта на България. Под звуците на този химн военният оркестър на 24-ти Черноморски полк, чийто капелмайстор е бил Шагунов, още в същия ден /22 септември 1908 г./ обикаля бургаските улици, възвестявайки празничната и знаменателна новина.

Празничните тържества продължиха с отслужване на молебен за благоденствието на България и ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

Пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк /пред Военния клуб/ венци и цветя в памет на загиналите за защита на българската независимост поднесоха зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, зам.-министърът на околната среда Атанаска Николова, зам.-областният управител Севдалина Турманова, народните представители от Бургаски регион Ивелина Василева, Галя Василева, Иван Вълков, Диана Саватева, главнокомандващият на Военноморска база-Бургас комодор Мален Чубенков, директорът на ОД на МВР комисар Калояян Калоянов, общински съветници, родолюбиви организации и признателни граждани.

Почит към подвига на героите отдадоха още части от Военноморски гарнизон-Бургас, сухопътни и военно-въздушни войски.

За доброто настроение на празника се погрижиха професионален фолклорен ансамбъл "Странджа", които изнесоха тържествен концерт на площад "Атанас Сиреков".

Събитията продължиха с младежки хепънинг, посветен на Световния ден без автомобили, който е част от Европейската седмица на мобилността. По време на празника зам.-кметът Йорданка Ананиева връчи наградите на най-активните ползватели на общинската система за отдаване на велосипеди под наем - "Вело Бургас". Късметлиите на призовите 1, 2 и 3-то място получиха вело карта със заредени минути в нея. Четвъртият победител спечели колоездачен екип, а петият - бутилка за вода за велосипед.

Пешеходната пътека на улица "Васил Левски", която беше затворена за движение на автомобили, се превърна в танцов подиум, на който се изявиха младежите от THE NEXT CREW - брейк клуб "Бляк Стайл" и Танцова школа "Дюн". Жители и гости на града видяха зрелищната танцова битка - All Style Street Dance Show Battles, в която взеха участие Искра Даскалова, Нина Сонга (Казахстан), Елена Коларова и Панайот Златев. В 17:30 часа, пак на същото място, ще се състои демонстрация по скейтбординг на уред и ролер парти, а за музикалния фон ще се погрижи бургаският DJ - Funktool. Празникът на здравословното градско придвижване се организира от младежите, участващи в инициативата на кмета Димитър Николов - "Бургас харесва младите".

Честванията по случай Независимостта на България продължават от 19.00 часа с музикално-поетичния спектакъл "Изворът на нимфите" в туристически комплекс Акве Калиде. В него ще вземат участие Радостина Крантева - сопрано и балет от Държавна опера-Бургас, народната певица Ралица Бинева, танцьори от ПФА "Странджа" и бургаски поети от СНЦ "Артпиерия".

"Изворът на нимфите" представя различни изкуства - музика, балет, поезия, фолклорни танци и солови изпълнения. Древните традиции ще се съчетаят с модерното възприемане на културни образци, а възстановка - пърформанс ще съживи легендата за Трите нимфи. Спектакълът е по сценарий и режисура на Марияна Праматарова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Като гледам, много лапачи на държавната софра, много нещо.И всичките патриоти - за България, душа дават.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: