Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
В Спешно отделение на УМБАЛ Бургас тренират за критични и бедствени ситуации
Автор: Екип Burgas24.bg 13:58 / 21.09.2017Коментари (0)1734
©
Лекарите и медицинските сестри в Спешното отделение на УМБАЛ Бургас тренират реакции при критични и бедствени ситуации по специално разработен план. Той е част от амбициозната програма на новия началник на отделението д-р Здравка Инджова - уважаван специалист по реанимация и интензивно лечение с над 20 години стаж в болницата. Само преди два месеца тя пое щафетата от друг опитен лекар - д-р Лилия Линкова, с която в момента работят като отличен екип. Новият началник на отделението надгражда добрите практики, въведени от своя предшественик, и едновременно с това разработва нови. Планът на д-р Инджова за развитие на Спешно отделение носи абревиатурата КОК - комуникация, организация, квалификация.

"По отношение на квалификацията, като допълнение два пъти месечно лекарите и медицинските сестри тренират реакции при критични състояния - пострадали при катастрофи, природни бедствия, пациенти с тежки травми, инфаркт, инсулт, удавяне, отравяне (интоксикация) и всички други нарушения на основните жизнени функции. Въпреки че всеки ден се сблъскваме с част от ситуациите, тренировките са важни. Симулираме сценарии, максимално близки до реалността. Тренировките са придружени и с теоретични семинари", обясни д-р Инджова.

Началникът на отделението споделя, че е въведена и практиката на клинични одити при заплетени случаи. При тях медицинският персонал на отделението се събира, обсъжда и отново подлага на анализ действията си, като целта е да се намери оптималното за пациента лечение. Предвидени са и допълнителни квалификационни курсове за лекари и медицински сестри.

Вторият приоритет от плана е свързан с организацията и по-точно с триажа на пациентите.

"Съкращаваме пътя на пациента от постъпването му до оказването на нужната медицинска помощ в Противошокова зала или хоспитализирането му в отделение на болницата. Предишното ръководство на Спешно отделение е постигнало добри резултати в тази област, защото на централния вход има обучени медицински сестри - супервайзори, които насочват пациентите и им дават информация", допълва д-р Инджова.
Спешно отделение е не само едно от най-натоварените, но и звеното, което е в най-активна комуникация с останалите структури на болницата.

"Ние сме крайъгълният камък, в който се пресича пътят на всички специалности. Например при пострадали от ПТП се викат хирурзи, неврохирурзи и други в зависимост от травмите. Това налага бърза и добра комуникация, за което създаваме алгоритми и схеми за представяне на пациента. Наскоро въведохме специален формуляр, който показва състоянието на болния в динамика. В него се описват травмите, извършените манипулации и резултатите от изследванията тук", казва началникът на Спешно отделение д-р Инджова.

Макар в края на активния сезон, пациентопотокът в Спешно отделение е почти същият, както през летните месеци. През август помощ там са потърсили 3700 души, а само от 1-ви до 20-ти септември техният брой е 2100.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: