Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекарка в Пловдив и преподавателка в САЩ са дъщерите на именития учен, загинал страшно нелепо
Автор: Екип Burgas24.bg 08:48 / 15.09.2017Коментари (0)1478
©
Отиде си човек с неизчерпаема енергия, дух и много планове за Родопите. Макар на 74 г., работеше и окуражаваше младите с идеи. Никой не е очаквал, че този дух ще бъде сломен от купчина ламарини", казват колегите на нелепо загиналия историк доц. Христо Гиневски. Край кърджалийското с. Бенковски той бе ударен от "Рено", докато пресича пътното платно. Зад волана на реното е бил 76-годишният Керим Ферад.

Колата се е движела с превишена скорост. Участъкът е с добра видимост, а полицията не е открила спирачен път. На метри от мястото на инцидента има знак за ограничение на скоростта на 50 км/час, и друг, предупреждаващ за пресичане на пешеходци. Гиневски е бил заедно с колегата си проф. Венелин Кафеджиев на път за Кърджали. Допило им се вода и пресекли до чешмата. Реното с възрастния шофьор дори не опитало да спре. Гиневски се ударил в предното стъкло. Бил с потрошени долни крайници, имал рани по главата.

Екип на Бърза помощ го транспортирал до болницата в Кърджали. Приели го в интензивното отделение, тъй като кръвното му рязко паднало. Оказало се, че има разкъсвания в корема, и въпреки усилията на лекарите е починал. Според запознати шофьорът най-вероятно се е обърнал назад към жените, които возил на задната седалка, и въобще не е видял, че има човек на пътя. Керим Ферхад е пенсионер от Добромирци. Вдовец е и живее сам, тъй като децата му са в чужбина.

"Той е шофьор по професия, цял живот е карал коли. Познава добре и пътната обстановка, но явно нещо изненадващо е станало, за да се стигне да тази нелепа катастрофа", каза кметицата на Добромирци Айше Кючукали. След катастрофата Кафеджиев също е в болница.

"Нямам физически наранявания, но се чувствам много тежко от загубата на моя колега и приятел", заяви от болничното легло проф. Кафеджиев, който е научен секретар на филиала на ВСУ "Черноризец Храбър" в Смолян.

Гиневски е преподавател по стопанска история, езикова култура и краезнание във филиала на Варненския свободен университет от основаването на звеното в Смолян. Автор е на редица монографии, посветени на миналото на Средните Родопи, сред които са "Родопското възраждане", “Родопската възрожденска интелигенция", “Миналото на Устово", “Миналото на Средните Родопи" и др.

“Христо готвеше приживе и мащабно проучване за бита, културата и традициите на любимата си планина", казва пред "24 часа" писателят Светозар Казанджиев, който в деня преди катастрофата пътувал с доцента до Чепеларе по повод издадена книга на техен колега.

Гиневски бе и главен редактор на сп. “Родопи", основано и редактирано от Николай Хайтов 30 г. След спирането му доц. Гиневски иска от големия писател благословия да бъде възродено и я получава. 15 г. Гиневски е негов главен редактор, а в издаването му помагат университетът, областната управа и негови колеги.

“Ние, преподавателите и студентите, загубихме не само активен и знаещ колега, но и голям приятел", каза директорката на университета Анелия Пържанова.

В продължение на 23 г. Гиневски е председател на читалище

“Кирил Маджаров" в Устово, което е първото в област Смолян. По повод 150-годишнината му той е в основата на мащабна кампания за даряване на книги. Пише писма до всички издателства и министерства и кварталното читалище получава над 10 000 тома книги, а в момента вече е събрало внушителните 41 хил. тома като е прочистено отдавна от всички идеологически остарели и негодни за употреба.

За годишнината читалището направи и конкурс на ученици за творби на родопски диалект. С дарения Гиневски успява да абонира за 22 издания читателите в библиотеката и да кани за срещи с тях автори за литературни вечери и представяне на книги. Към читалището, оглавявано от доцента, има 12 действащи състава с над 150 самодейци.

От уважение към делото му дни след смъртта на историка се появиха предложения библиотеката в читалището да носи неговото име.

“С голяма болка посрещнахме вестта, че при нелеп пътен инцидент почина на 11 септември именитият родопчанин доц. Христо Гиневски. Известен учен, изследовател, историк, патриот, родолюбец и общественик.

За него Родопите бяха кауза

Той беше знакова фигура, която ни обединяваше. Загубихме един почтен човек и радетел на българщината. Човек не умира, докато има хора, които да продължат благородното му дело. Доц. Гиневски ще остане завинаги в сърцето на хората от Родопите", написа кметът на Смолян Николай Мелемов.

Поклонението и погребението на доцента са в събота. Със заповед на Мелемов денят е обявен за траурен в града в памет на Христо Гиневски. Той има две дъщери - преподавателка в САЩ и лекарка в Пловдив, както и трима внуци. Преди 3 г. и половина близо до мястото, където е блъснат доц. Гиневски, при катастрофа бе убит уважаваният златоградски инженер Емил Ехленов. Тогава БМВ с двама братовчеди, синове на местни бизнесмени, удари жестоко геодезиста.

Шофьорът Ерай Хаджихюсеин се опитал да се размени с 18-годишния си братовчед и спътник Сезер, който да поеме вината му. Полицията арестува първоначално Сезер, но за часове открива виновника за катастрофата - Ерай. При проверка за алкохол дрегерът показва 0,24 промила, но кръвната проба на Ерай посочила 1,77. Сега той е в затвора.

На отсечката, която свързва южните части на областите Смолян и Кърджали, често стават инциденти заради висока скорост. В началото на тази година трима младежи изгоряха при сблъсък на два автомобила.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: