Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ето как Бургас ще отбележи Европейската седмица на мобилността
Автор: Екип Burgas24.bg 16:09 / 11.09.2017Коментари (0)1574
©
Архивна снимка
В рамките на Европейската седмица на мобилността -16-22 септември, на територията на Централната част на Бургас са предвидени редица дейности, с които да се провокират най-малките жители на крайморската община, а и техните родители, към използване на алтернативни начини за придвижване във всекидневието - велосипед, тротинетка, ролери, електрически автомобил, лонгборд, градски транспорт и пеша.

Седмицата ще стартира в Бургас ден по-рано - на 15-и септември, като целта е да се отбележи първия учебен ден и се наблегне на един от най-важните приоритети, поставен във фокуса на гражданското общество в последните години, а именно пътната безопасност.

Организатори и активни участници в отбелязването на Европейската седмица на мобилността в Бургас са Община Бургас, ОДМВР - Бургас, РИОСВ - Бургас, Регионална лаборатория-Бургас, БЧК - Бургас, Общински детски комплекс, Детските градини "Раковина", "Слънце" и "Звездица Зорница", училище "Ал.Г.Коджакафалията", Международната асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи - Бургас, Сдружение "SOS ПТП", фондация "Безопасни улици от Валя" и Обществен дарителски фонд - Бургас.

Предвидено е на 15-ти септември от 11.00 ч. в рамките на час и половина за автомобили да се затвори ул. "Левски" в частта й от бул. "Христо Ботев" до бул. "Стефан Стамболов". В този час на двете пешеходни пътеки -първата на бул. "Христо Ботев", малчугани от детска градина "Раковина" ще започнат да раздават на водачите на автомобили цветни балони и превантивни брошури, представящи дейността на различните институции в сферата на "пътната безопасност". Същата активност е предвидена да се осъществи паралелно на втората пешеходна пътека, разположена в района на училище "Ал.Г.Коджакафалията" на бул. "Стефан Стамболов.

Успоредно с това подрастващи от училище "Ал.Г.Коджакафлията" и детски градини "Слънце" и "Звездица Зорница" ще се включат в конкурс за рисунка на асфалт "В града без кола", състезания с тротинетка и велосипед и забавни викторини с участието на инспектор Хитами от Сдружение "SOS ПТП".

Доброволци от Младежката секция на БЧК ще демонстрират умения в първа долекарска помощ при различни рискови ситуации, а служителите от сектор "Пътна полиция" / с представители от моторизирано звено "Сигма" и автопатрул за видеоконтрол на скоростта/ ще са на разположение на малчуганите и техните родители за да се запознаят нагледно с дейността на полицейското звено по пътна безопасност. С участието на полицейските служители ще се проведе и открит урок на тема "Моят безопасен път от дома до училище".

На 15-ти септември официално ще се стартира и дейността по набиране на доброволци от Международната асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи - Бургас, които в три часови пояса 07.30 - 08.30 ч.; 12.30 -13.30 ч. и 17.30 - 18.30 ч. съвместно със служителите на ОДМВР - Бургас да съдействат за правилното използване на пешеходни пътеки на най-натоварените пътни кръстовища в Бургас. Доброволците ще бъдат оборудвани със специални жилетки и "СТОП"-знаци, като за поощряване на инициативността им са предвидени различни бонуси. Записването на доброволците може да се осъществява на тел. 0878 333383 в Международната асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи - Бургас.

Мобилна емисионна станция за измерване на димни газове от автомобилите на Регионалната лаборатория - Бургас към ИАОС-София и РИОСВ-Бургас ще бъде позиционирана в района на ул. "Левски" край площад "Тройката", като специалисти от специализираната институция ще демонстрират как се отчита чистотата на въздуха в Бургас. Демонстрацията ще включва измерване на основни характеристики на атмосферния въздух (серен диоксид, азотни оксиди, озон, бензен, фини прахови частици), както и ниво на шум, излъчван в околната среда. В израз на подкрепа към Европейската седмица на мобилността, децата - доброволци от Общинския детски комплекс, които в първия учебен ден ще упътват желаещите към различните инициативи на площад "Тройката", ще получат безплатно ползване на градския транспорт от общинска фирма "Бургасбус" за целия 15-ти септември.

От началото на инициативата - Европейската седмица на мобилността през 2002 г., включването на градове постепенно нараства, като освен в Европа, много са градовете и от други части на света, които се присъединяват. През 2016 г. кампанията е подобрила рекорда за брой участници - 2 427 града и населени места от 51 държави. Малко над половината от участващите градове, сред които и Бургас, са въвели постоянни мерки в областта на управлението на мобилността, достъпността на транспорта и изграждането на нова или по-добра велосипедна инфраструктура.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: