Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас сведе глава пред паметника на жертвите на комунизма
Автор: Екип Burgas24.bg 14:05 / 09.09.2017Коментари (4)2871
За първи път бургазлии отдадоха почит на жертвите на комунистическия режим не в църква, а пред паметника, който се намира в градинката срещу Апелативния съд. Заупокойната молитва, която всяка година се организира на 9-ти септември от СДС, останалите партии от Реформаторския блок и Съюза на репресираните, бе уважена от десетки граждани, които положиха цветя в памет на жертвите.

"Не е редно на тази дата определени хора да празнуват окупация на суверенна държава. Не може да нямат самосъзнание, че до януари 1945 г. са убити повече от 30 000 българи, а стотици други наши сънародници са били интернирани и с разбити съдби. Нека направим един обективен и неполитизиран прочит на историята. По днешни измерения България за три години съветска окупация губи около 6,5 милиарда долара за издръжка на руския окупационен корпус. 

Хората трябва да разберат, че загубата на суверенитетa на държавата, на моралния облик на населението и убийството на елита на българската нация не може да бъде повод за празник. Затова днес сме се събрали да почетем паметта на зверски убитите от комунистически терор", заяви общинският съветник от РБ и член на НИС на СДС Тошко Иванов. Заедно с колегите си близо 7 години той водеше борба за създаването на паметника на жертвите от комунизма.

На събитието днес присъства зам.-председателят на СДС Костадин Марков, Момчил Момчилов и Дойчо Дойчев от БЗНС, заедно с председателя на БЗНС Николай Ненчев, Здравко Костов от "Глас народен", д-р Андрей Найденов - председател на Съюза на репресираните от комунистическия режим в Бургас, председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов, десетки граждани. Цветя положиха и народните представители Ивелина Василева, Диана Саватева, както и общинските съветници Калояна Живкова и Георги Дракалиев.

"Днешната дата е една от най-черните и тъжни в историята на България. От този ден започват злокобните и кървави дни и нощи на унищожаването и ликвидирането на интелектуалния потенциал на нацията. Без съд и присъда са избити хиляди хора", каза д-р Найденов.

След 9-ти септември Народният съд издава 2730 смъртни присъди и 1350 за доживотен затвор. Близо 30 000 души са избити без съд и присъда.

"Искаме да запазим паметта на поколенията жива и затова всяка година на тази дата почитаме жертвите на комунизма и напомняме, че това време никога не трябва да се връща", каза зам-председателят на СДС Костадин Марков.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Репресирани били при комунистите, а всички имат собствени апартаменти, лични коли, изучили децата си, изучили внуците си, че и спестовни книжки в ДСК с хиляди лева вътре. От какво са били репресирани тогава?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: