Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Майка не е виждала дъщеря си с години! Момичето е отвлечено от бившия й съпруг в Мароко
Автор: Екип Burgas24.bg 14:01 / 04.09.2017Коментари (0)3517
© Burgas24.bg
Районна прокуратура - Бургас протестира разпореждане на Районния съд в града, с което на прокуратурата е върнат внесен обвинителен акт, изготвен срещу мароканския поданик Халид М. (на 50 год.). Той е обвинен за това, че на 30.08.2013 г. в Бургас не е изпълнил съдебно решение на Районния съд, относно лични контакти с малолетното си дете Хидая М., като не го е върнал на майка му в определеното от съдебното решение време, като деянието представлява особено тежък случай - престъпление по чл. 182, ал. 2 от НК.

Обвиняемият Халид М. сключил граждански брак през 2002 г. с българската гражданка Боряна А. От брака си те имали дете - Хидая М., родена през 2003 г. През януари 2013 г. двамата прекратили брака си по взаимно съгласие със съдебно решение. По силата на посочения съдебен акт родителските права върху дъщеря им били присъдени на майката, а на бащата бил определен режим на свиждане с детето, както следва: всяка първа и трета събота и неделя, по пет дни през пролетната и зимната ваканция, както и 60 дни през лятната ваканция. Определено било също така и местоживеенето на детето, а именно при неговата майка.

Обвиняемият Халид М., въпреки съдебното решение и предоставянето на родителските права на майката, искал дъщеря му да живее с него в Кралство Мароко. В резултат на това негово желание, същият решил, че през лятото на 2013 г., когато има право да вземе дъщеря си за 60 дни, ще отиде с нея направо в Мароко и няма да се върнат. Същият още през 2010 г. имал декларация - съгласие от майката да извежда дъщеря си в чужбина и няколко пъти я бил водил в Мароко при роднините й там, но в тези случаи детето е било връщано в Р.България.

В изпълнение на тези свои престъпни намерения на 30.06.2013 г. между 17.30-18.00 ч.,обвиняемият взел дъщеря си Хидая М. за 60 дни през лятната ваканция. Няколко дни по късно той отпътувал с нея за Кралство Мароко.

Междувременно майката се притеснявала много за детето си, тъй като разбрала, че при осъществяване на личните контакти на бащата с детето, обвиняемият забранявал да се говори на български, да се четат книги на български, дори те да са препоръчани от училище, да се участва в училищни занимания и мероприятия. Именно поради това Боряна А. поискала още на следващия ден да се чуе с дъщеря си, но телефоните, както на бащата, така и на дъщеря й били изключени. Притеснена, че няма да види и чуе повече дъщеря си, майката отишла до квартирата на бащата, където с изненада разбрала, че там има вече нови наематели, които и казали, че предишният наемател е заминал за Мароко. Последвали два телефонни разговора по време, на които обвиняемият е обещал да върне детето в България в края на месец август 2013 г., но детето така и не било върнато.

Досъдебното производство е образувано в края на 2013г., като е последвало жалба от страна на Боряна А.- майка на горепосоченото дете.

Районна прокуратура - Бургас е отправила молба за международна правна помощ към Кралство Мароко. Молбата е била отправена чрез ВКП на 10.02.2014 г. В документа е посочен точният адрес на мароканския гражданин в Кралството, който е известен. В молбата са били посочени няколко дати, в които обвиняемият е можел и е следвало да се яви, за да бъде уведомен за провеждането на наказателно производство срещу него в Република България. Халид М. обаче се е явил пред властите в Кралство Мароко десет дни след последната посочена в молбата дата, не се е свързал с компетентните органи в България и не е заявил удобна за него нова датата. Макар да е бил уведомен от мароканските власти за воденото срещу него наказателно производство, Халид М. не се е върнал в страната ни, за да участва в действие по разследването, въпреки че устно е уверил, че ще стори това.

Тези факти стават ясни след като молбата за международна правна помощ е получена в България на 20.06.2016г., повече от две години, след като е била отправена. При така създалата се ситуация Районна прокуратура - Бургас е внесла в съда обвинителен акт срещу Халид М., като делото срещу него е трябвало да бъде водено задочно.

Междувременно Районна прокуратура - Бургас е уведомила за случая и българското Министерство на правосъдието с молба за конкретни мерки и действия по случая.

Районният съд в Бургас връща делото в прокуратурата. Това разпореждане и било протестирано от Районна прокуратура - Бургас пред по-горестоящата съдебна инстанция, като на 03.07.2017г. окръжният съд в града отменя разпореждането и постановява, че делото трябва да бъде гледано в районния съд. В изпълнение на решението на Окръжен съд - Бургас районната прокуратура отново внася в съда обвинителния акт.
На 15.08.2017г. делото отново е върнат на районната прокуратура с мотива, че съществено са нарушени правата на обвиняемото лице, тъй като то има постоянен адрес и не е бил призован по надлежния ред.

На 21.08.2017г. районната прокуратура в Бургас отново протестира разпореждането пред горестоящата съдебна инстанция.

Припомняме, че абсолютната давност за извършеното от Халид М. престъпно деяние изтича на 28.02.2018г.

При потвърждаване на акта на районния съд или при ново връщане на делото в районен съд с указания, че задочно производство не би могло да бъде проведено в конкретния случай, то на практика е неизбежен момента на настъпване на абсолютната давност, тъй като нова молба за международна правна помощ ще забави процесът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: