Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургас праща свои наблюдатели за предварителния кръг на състезанието с коли на бъдещето
Автор: Екип Burgas24.bg 17:28 / 01.09.2017Коментари (0)2519
©
Бургас може да е следващият български град, който ще участва със собствен отбор в 33-та надпревара с футуристични автомобили Shell Eco-marathon, която ще се проведе през 2018-та година в Истанбул, Турция.

Възможността за това бе обсъдена днес на среща в Община Бургас между представители на бургаските университети "Проф. д-р Асен Златаров" и БСУ, на професионалните гимназии по Механотехника, Електротехника и по Транспорт и организаторите на състезанието за енергийно ефективни автомобили с над 30-годишна история Shell, в лицето на Александър Арабаджиян - експерт "Външни комуникации" в Shell.

За да се запознаят отблизо с предизвикателствата и изискванията към отборите-участници в еко маратона за коли на бъдещето, представители на Бургас ще посетят предварителния кръг, който ще се проведе между 22-24 септември в Истанбул под името Shell Eco-marathon Challenger Event. Това е отделна надпревара, по време на която отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание догодина.

От срещата стана ясно, че двата бургаски университета вече работят по проекти за електро и за хибридни автомобили, както и разработки на органични горива. Община Бургас подкрепи идеята и се ангажира с организацията и осигуряването на транспорта на представителите на университетите и техническите училища в града за запознаване на място с условията, на които трябва да отговаря евентуален бургаски отбор.

Идеята за състезанието се заражда още през 1939 г., когато двама служители на Shell в САЩ правят приятелски облог кой ще измине най-дълго разстояние с най-малко количество гориво.

Оттогава надпреварата се разпространява на още два континента - Азия и Европа и включва разнообразни източници на енергия - двигатели с вътрешно горене: бензин, дизел, етанол, синтетичен дизел от природен газ (GTL) и компресиран природен газ (CNG) и електрическа мобилност: водород и електрическа батерия (с възможност за добавяне на соларен панел).

Shell Eco-marathon е уникално състезание, което предизвиква студенти и ученици от цял свят, на възраст между 16 и 25 години, да проектират, конструират и да се състезават с най-енергийно ефективните автомобили. В Европа състезанието се провежда от 1985 г., а днес в него взимат участие над 3000 студенти от 30 страни на Стария континент пред публика от над 40 000 души.

Надпреварата се провежда в две категории, според конструкцията на автомобилите - с прототипи /футуристични автомобили, проектирани да намалят съпротивлението за максимална ефективност/ и градски тип /сходни с конвенционалните автомобили/.

Целта на участниците е да изминат максимално дълго разстояние с 1 л. гориво или 1 Квт/ч енергия с конструираните от тях автомобили. За да постигнат екстремни нива на енергийна ефективност на пътя, те трябва да използват комбинация от креативност и авангардни технологии.
Към момента един от най-впечатляващите рекорди се държи от френски отбор през 2011 г., който успява да измине 3688 км. само с 1 л. гориво, използвайки в състезанието прототип, задвижван с бензин.

В последните 10 години европейското издание на Shell Eco-marathon е неизменно белязано и от българско участие. Досега през годините са участвали отборите на Технически университет София, Технически университет Варна, университет "Ангел Кънчев" в Русе и Професионална гимназия "Н. Й. Вапцаров" в Чепеларе.

Най-добрите постижения на български отбор до момента се държат от ТУ София - 2-ро място с градски тип автомобил с електрическа батерия в Ротердам през 2012 г. и още едно 2-ро място с градски автомобил с водородна горивна клетка през 2015 г., отново в Ротердам.

Статистиката сочи, че до 2050 г. търсенето на енергия в световен мащаб ще се удвои, а 75 % от населението на Земята ще живее в големите градове. Същевременно расте и заплахата от продължаващите климатични промени. Това естествено поставя пред човечеството ново изпитание - да придвижва растящия брой хора и стоки по възможно най-ефективния и чист начин.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: