Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"Стара хартия за нова книга" с пето поредно издание в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 12:23 / 28.08.2017Коментари (0)1303
©
За пета поредна година в пет града от страната ще се проведе националната екокампания "Стара хартия за нова книга". Общините Хасково, София, Русе, Пловдив и Бургас ще бъдат домакини на настоящото издание на инициативата, която дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците.

Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от "ЕКОПАК България" АД и Книжен център "Гринуич" напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

В Бургас кампанията под наслов "Почисти и прочети" ще се проведе на 24 септември от 10,00 до 14,00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона. В събитието ще се включат- Хор "Милка Стоева", Детска вокална група "Морски песъчинки", Танцова формация "Дюн", Детската школа на Клуб за спортни танци "Бургас 1975", ФА "Радост".

Талисман на кампанията "Стара хартия за нова книга" тази година е един от най-обичаните съвременни фентъзи герои - Пърси Джаксън - син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс. 12-годишният тийнейджър с талант да се забърква в неприятности е познат на българските читатели от поредицата на американския писател Рик Риърдън "Пърси Джаксън и Боговете на Олимп", публикувана от издателство "ЕГМОНТ". За участниците в петте града ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на книгите за Пърси Джаксън. Разбира се, епичното съревнование на знания ще им донесе допълнителни изненади.

Специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на "Стара хартия за нова книга" също е вдъхновено от митичната тема: конкурс за кратък разказ "Стари герои в нови истории". Децата ще бъдат провокирани да създадат оригинална авторска история с любим древногръцки персонаж, поставен в нова и необичайна ситуация. Времето и пространството, в които се развива действието, зависят от въображението на малките творци. В конкурса участие могат да вземат деца и тийнейджъри до 18-годишна възраст, които живеят в общините, в които ще се проведе кампанията. Творбите ще се изпращат предварително в срок от 24 август до 5 септември включително на e-mail адрес: konkurs@greenwich.bg.

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика - изданието "Ти можеш да спасиш планетата", предоставено от "ЕКОПАК България" АД. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги. Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за препубликуване на специалното издание на "ЕКОПАК България" АД.

Началото на каузата "Стара хартия за нова книга" бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център "Гринуич" и "ЕКОПАК България" АД и партньорите на "Стара хартия за нова книга" се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За четирите години в инициативата се включиха близо 18 000 деца.

Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 90 тона хартия и получиха над 20 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 1170 дървета.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: