Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ъпгрейднаха бургаската рент-а-байк система с електрически велосипеди
Автор: Екип Burgas24.bg 13:09 / 26.07.2017Коментари (1)1935
©
В Бургас вече четири години успешно функционира система за отдаване на обществени велосипеди под наем. Благодарение на нея много хора откриха удоволствието и полезните ефекти от този вид транспорт и си закупиха собствени колелета.

Тази година системата се надгражда с пускането в експлоатация на електрически велосипеди. За момента те са седем на брой, а дали да станат повече ще се реши догодина, когато се анализират статистиките за тяхното използване и мнението на клиентите.

От днес нататък можете да наемете и да оставите електрически велосипед на следните вело станции: Морска гара, Автогара Юг, Капани, КЦ "Морско казино", а след няколко дни и при Пантеона в Морската градина. На изброените места има общо 15 колонки за паркиране, които са различни от останалите по цвят /зелени, а не сини/, но и по механизма за заключване.

Електрически велосипед можете да наемете срещу 2 лева на час, засега единствено с абонаментна карта. Опцията чрез есемес все още не е активирана.

Преди да се качите върху новия модел, задължително изчетете инструкциите върху самото колело и колонката. Първото нещо, което трябва да направите, е да натиснете бутона за ON/OFF от лявата страна на кормилото. На малкия дисплей ще видите две вертикални скали. Дясната показва колко е зареден акумулаторът /батерията/. Тази скала трябва да е пълна повече от половината, за да разчитате на допълнителна помощ към собствените ви усилия за придвижване. Велосипедът се зарежда само от колонката, не и при въртене на педалите. Лявата вертикална скала е за допълнителната скорост, която може да дойде от заредената батерия, докато карате.

Редно е да се знае, че това не е мотопед, а електрически велосипед. Няма как да се придвижвате с него, ако изобщо не въртите педалите. С допълнителната енергия, която осигурява, обаче, можете да стигнете до целта си с минимална употреба на собствени физически усилия.

Това е отлична възможност да стигнете до работа, например, без петна от изпотено върху ризата.

Към днешна дата Община Бургас разполага с над 100 велосипеда под наем и повече от 200 колонки за паркиране. В пика на летния сезон велосипедите в оборот стигат до 70 бр., през зимата се ползват, съответно изваждат навън, по-малко. За съжаление, често се налагат ремонти заради недобросъвестно използване на колелетата. Община Бургас отново призовава своите жители и гости да ги управляват с повече внимание и на подходящ терен.

На няколко места в града има също така пунктове, заредени с всичко необходимо, за да извършиш дребен ремонт или да заредиш безплатно с въздух гумите на своя велосипед.

Всички изброени политики, заедно с изграждането на свързана система от 60 километра велоалеи, направи така, че в Бургас отварят все повече магазини за велосипеди и все повече хора се придвижват по този начин, а това е нещо добро и полезно.

 

* Модернизирането и развитието на вело системата на града и системата за споделено вело пътуване "Вело Бургас" са мерки, с които се цели разгръщането на потенциала на алтернативните методи за градска мобилност. Те са част от репликиращите дейности, демонстриращи ефекта от прилагането на достъпни интелигентни решения в градска среда за постигане на интелигентно развитие, в рамките на 5-годишния проект "Споделящи градове", финансиран по програма "Хоризонт"2020, в който Община Бургас участва от началото на 2016 г. Той има за цел да демонстрира истинския потенциал за промяна на градовете, вследствие внедряване на интелигентни решения и стойността, която тези решения добавят в икономическото, социалното и екологичното развитие на градовете. Стремежът е да се насърчи възприемането на интегриран подход за прилагане на дигитални решения, събирането и ползването на данни за градовете, да се подобри свързаността на съществуващите и в процес на проектиране и изграждане различни видове инфраструктура. Същевременно, проектът набляга на важността и нуждата от създаване на предпоставки за разработване и предлагане на следващо поколение дигитални услуги, разгръщането на потенциала на алтернативните методи за градска мобилност; внедряването на мерки за енергийна ефективност в комбинация с иновативни способи за интелигентно управление на енергията, както и за установяване на нов тип взаимоотношения в общността на града с успешно включване на гражданите, създаване на нови бизнес модели и заетост.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.07.2017 г.
0
 
 
Какво ги хвалите тия колелета бе?!!? Разбити, мръсни, скоростите масово не работят, изпотрошени. Не може да се екпсплоатират едни и същи колелета и да се чака да се разпаднат! За МРЪСОТИЯТА да не говорим! Някой ЧИСТИ ЛИ ГИ някога? Дръжките лепнат от мизерия! Не ми се мисли какви точно "екстри" може да пипне човек.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: