Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Зрелищни сцени с прабългарската школа "Бага-тур“ в оперната драма "Лучия ди Ламермур“
Автор: Екип Burgas24.bg 13:53 / 20.07.2017Коментари (0)1509
©
Масовка от "прабългарите" на школата за оцеляване "Бага-тур" ще бъде една от атракциите в зрелищния спектакъл "Лучия ди Ламермур" от Гаетано Доницети, копродукция на Държавна опера Бургас и Държавна опера Стара Загора.

Постановката, която е част от Летни музикални празници "Емил Чакъров", може да бъде видяна на 21 юли, петък, от 21 часа на сцената на Летния театър в Бургас. Атрактивните последователи на прабългарската култура далеч не за първи път участват в оперна постановка, но до момента не са идвали в Бургас със спектакъла "Лучия ди Ламермур". Миналата година те впечатлиха публиката на закриването на Моцартовите празници в Правец със същата постановка, в която на тях са поверени ролите на сенките (или призраците) - зловещи мистични създания, характерни за представите за Шотландия през XVI век. Огромна заслуга за изграждането на зрелището, което те създават, са костюмите на художника Салваторе Русо.

Звездата в спектакъла всъщност ще бъде Беса Лугичи от Косово, на която е поверена централната партия в операта - тази на самата Лучия. Сопраното Беса Лугичи е все още млада оперна звезда, но с редица певчески награди - четири първи места от Международния конкурс на фондация "Арс Косова", награда за най-добра интерпретация на творби от албански композитори", първа награда от международния конкурс "Jorgia Truja", както и тримесечна специализация в Италия. Лугичи е вече позната и на българската публика не само като Лучия, но и от участието й в постановка на "Бохеми".
Още една звезда на българската оперна сцена - Валери Турманов, ще се превъплъти в ролята на брата на Лучия, Енрико. Баритонът, който е гордостта на бургаското музикално училище "Проф. Панчо Владигеров", е завършил образованието си в Националната музикална академия, а след това и в Академията за усъвършенстване на млади оперни певци на Миланската Скала. Ученик е на Ана Томова-Синтова в България, на Луиджи Алва, Ренато Бузон, Лучана Сера и Мирела Френи в Италия. Изключително титулуван млад певец, чест гост на сцената на Миланската Скала. Бургаските оперни почитатели го видяха наскоро в централната мъжка роля в кантатната оратория "Кармина Бурана".

Не само певците и актьорите на сцената обаче ще бъдат звездите на постановката "Лучия ди Ламермур". Оркестърът ще бъде дирижиран от голямото име в оперния свят професор Ивайло Кринчев. Маестро Кринчев е бивш диригент на бургаските опера и филхармония, а по-късно и директор на Държавна опера Бургас. Биографията му включва впечатляващи факти като "артистичен директор и диригент за продуцентска агенция "Евростейдж" Амстердам". Преподавател е в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" по оперно пеене с диригент и оперно-симфонично дирижиране.

Самата опера "Лучия ди Ламермур" от Гаетано Доницети е трагична опера в три действия. Смятана е за един от шедьоврите на стила "бел канто". Либретото е създадено по историческия роман на Уолтър Скот "Ламермурската невеста", описващ враждата между двете благороднически фамилии Аштън и Рейвънсууд. Родът Аштън е завладял имуществото на Рейвънсууд, а последният потомък на покорения род, Едгардо, е влюбен в Лучия, сестрата на завоевателя Енрико Аштън. За да укрепи силните си позиции, Енрико опитва да омъжи сестра си за лорд Артуро. Подготовката за сватбата е съпътствана от интриги, измами и разбити сърца. По време на първата си брачна нощ Лучия полудява и убива съпруга си Артуро. Готвещите се да се дуелират през същото това време Енрико и Едгардо прекратяват враждата. Любимият на мъртвата Лучия Едгардо се самоубива с кинжал, за да я последва в смъртта.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: