Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българи се връщат от Гърция без колите си след "Медуза"
Автор: Екип Burgas24.bg 23:12 / 19.07.2017Коментари (0)2029
©
"Медуза" вече е история и не се забелязва на сателитните снимки. Въпреки бързото отслабване на циклона той нанесе големи щети в Гърция и Турция.
Причина за зараждането му беше спускането на студен въздух от север към Балканския полуостров и срещата му с по-топъл и влажен въздух, идващ от Средиземноморието. В резултат се получи завихряне и се образува "Медуза", която оказа съществено влияние на времето на Балканския полуостров от събота до вторник, обясни синоптикът от TV-MET Симеон Матев.

На места в Южна България паднаха до 140 литра на квадратен метър. В Централна и Северна Гърция общата сума на валежите достигна 250 литра на квадратен метър, в Истанбул във вторник само за 2 часа паднаха над 100 л/кв. м при месечна норма 30. Оттук предстои нормално лятно време, каза още метеорологът. До края на седмицата Балканският полуостров ще остане далече от активните атмосферни процеси, ще е слънчево и с повишаващи се температури. Повече облаци ще има в следобедните часове над планините, но валежи не се очакват.

В събота и неделя около и след пладне в низините ще е горещо с максимални температури от 30 до 35-36 градуса. В неделя следобед над планините от Западна България ще има заоблачавания и на места ще превали и прегърми. Кратък дъжд с гръмотевици ще падне над североизточните части на страната в нощта срещу понеделник.

Следващата седмица ще започне с горещо време, като и в понеделник, и във вторник максималните стойности на живака ще са 32-37 градуса. Ще е предимно слънчево, но следобед ще се развива купеста облачност. По-мощна ще е над Западна и Северна България, където са възможни и кратки валежи. В периода от сряда до събота над страната от север-северозапад ще прониква по-хладен въздух и дневните температури ще се понижат с 5-6 градуса.

Ще е динамично със заоблачавания и условия за краткотрайни валежи и гръмотевични бури. На 30 и 31 юли отново ще е слънчево и ще започне ново повишаване на температурите. Според дългосрочната прогноза първите дни от август ще са слънчеви, следобед и горещи, температури от 32 до 37 градуса. Размина ни се по чудо, слаби дъждове поръсиха южните ни курорти. Циклонът "Медуза", който връхлетя с поройни дъждове Северна Гърция и удави Истанбул, ни се размина по чудо. Докато южните ни съседи се справяха с пороите, местни и туристи у нас чакаха слабият дъжд да спре, за да тръгнат пак на плаж.

От ранни зори в сряда пясъчните ивици отново бяха пълни с хора след 3 дни мрачно време и слаби превалявания. Най-апокалиптичните прогнози бяха, че Медуза ще удари и Южното Черноморие, но курортите ни се оказаха в периферията му.

"Чухме, че в Турция много вали, но при нас беше само мрачно и ръмеше", каза кметът на Резово Георги Чавдаров. Заради слаб дъжд плажът се размина и в Лозенец, Ахтопол и Царево. Синоптичните карти показваха, че точно този район в България ще усети силата на циклона, но прогнозите не се сбъднаха.

"Царево показа много силен имунитет срещу Медуза и нито едно от нейните пипала не ни засегна. Туристите ни отново са на плаж", каза с усмивка кметът на Царево Георги Лапчев.

"Валеше слабо, нямаме поражения", коментира и кметът на Малко Търново Илиян Янчев. По същото време десетки българи, били на 80 км в европейската част на Турция, пристигаха на ГКПП подгизнали от дъжда в южната ни съседка.

Десетки българи са били блокирани от опасния циклон Медуза, който удари Гърция. Наводненията бяха най-интензивни на полуостров Халкидики. В Ситония било обявено бедствено положение. Най-засегнати са областите на Никити, Мармара, Порто Куфо, Торони и Каламици. Има много заседнали българи в Халкидики, на които колите са се повредили вследствие наводнението, съобщи Bulgaria ON AIR. Оказа се, че за да има тежест застраховката "Каско" и да могат да изтеглят колите си обратно до България, хората трябва да вземат специално разрешение от полицията и да пътуват 20 км до най-близкото управление, което се оказало невъзможно.

Българските граждани с пострадали автомобили могат да подадат молба за издаване на уверение относно настъпили щети в противопожарната служба в град Полигирос, съобши МВнР. За да получат помощ от застраховател, българите трябва да имат бележки от гръцката полиция. Най-близкият полицейски пункт обаче бил на километри от къмпингите и селата, а хората нямало с какво да стигнат дотам. Въртим се в омагьосан кръг, оплакаха се сънародници.

Вариант е да се ползва Пътна помощ, но до границата с България тя излизала около 300 евро, а до София - над 1000 лв. Гърците постепенно започнаха да разчистват след стихията, съобщи "Прото тема". В сряда пожарни екипи вадели автомобили, потънали в кал. Земеделски производители в Серес и Пиерия са претърпели големи загуби в резултат на дъждовете и градушките. 

Междувременно 58-годишен мъж, който изчезнал в неделя, е бил намерен мъртъв. Смята се, че е бил ударен от светкавица. По време на бурята самолет на "Бритиш еъруейз", който летял от Лондон за Скиатос, бил ударен от мълния, съобщи в. "Български новини". Пилотът взел решение да не каца и се приземил в Атина.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: