Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
От УМБАЛ "Дева Мария" обясниха защо са взели пари за прегледа на малката Димана
Автор: Екип Burgas24.bg 17:20 / 19.07.2017Коментари (2)11690
©
Ръководството на УМБАЛ "Дева Мария" излезе със становище относно случая, за който писахме по-рано днес.

Burgas24.bg публикува текста без редакторска намеса.

Във връзка с придобилия известност случай с оказана медицинска помощ срещу заплащане на лице под 18 години, си позволяваме да публикуваме нашето становище.

Димана Павлова Стефанова се обръща към УМБАЛ "Дева Мария" ЕООД за медицинска помощ и консултация от лекар-ортопед на 26.06.2017г. около 19.45 часа. Поводът е болка в дясна предмишница, причинена от травма. Пациентката не е докарана от екип на Спешна медицинска помощ, пристига в болницата на собствен ход, придружена от законния си представител- бащата г-н Павел Стефанов. На регистратура г-н Стефанов заявява, че иска преглед от ортопед за дъщеря си и такъв е осигурен. Предварително е информиран, че в случай, че пациентката не бъде хоспитализирана, прегледът се заплаща. Г-н Стефанов се съгласява и приемът е извършен.

Състоянието на Димана Стефанова е установено от лекар, специалист по ортопедия и е назначена рентгенова диагностика. От рентгеновата снимка е установена фрактура на дясна предмишница. Извършена е гипсова имобилизация. Пациентката не е хоспитализирана,поради липса на необходимост от извършване на оперативна процедура.

Уважаеми дами и господа,

Единственият начин лечението на Димана Стефанова да не бъде заплатено от нейните родители, е да се фалшифицира дейността и тя да бъде платена от НЗОК или да бъде за сметка на лечебното заведение. Не намираме за правилен нито един от двата варианта. Това е дилемата на здравните заведения, поставени между чука и наковалнята- от една страна пациентът очаква всичко да му е безплатно, от друга страна Здравната каса има регламент, по който ние се водим. Получават се такива дефекти, в които само и единствено лечебните заведения са виновни.

В доклада на Световната банка за българското здравопазване официално е написано, че доплащането от пациентите за медицински услуги е достигнало 47 % от общите разходи. Несъвършенствата на българската здравна система са налице и всички страдаме от тях. Случаят с Димана е само един от хилядите, които всеки ден се случват в България.

Умоляваме компетентните органи да намерят решение на тези несъвършенства, които рефлектират върху пациенти, лекари, болници и всички участници в здравния процес.




Още по темата: общо новини по темата: 2
24.08.2017 »
19.07.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 20.07.2017 г.
0
 
 
баба ми поцхина на 15.01.2016 в тази болница.... лелиа ми отива на свийдане слетобед и те и казват за баба .. Маи поцхинала.. поцхинала ли е или не.... отнацхало ни искаха 90 лв .. но на другиа ден като отидохме да си иа вземем ..ни взеха 45 лв.. ако мине номера.... това е наи голиамата помиа на болница в бургас
Aнонимен
на 19.07.2017 г.
0
 
 
Миналата седмица имах аналогичен случай. Добре, че се обадих по телефона и питах за дежурния спешен за целия град ортопед. Казаха ми, че независимо, че са дежурни само те за целия град, прегледа в спешния кабинет се заплаща. Казаха ми цена 40лв само за преглед!!!! Били частна институция! МЕДИЦИНСКАТА ПОМОЩ ПРИ СПЕШНИ СЪСТОЯНИЯ СЕ ФИНАНСИРА ОТ ДЪРЖАВАТА Според чл. 99 от Закона за здравето държавата организира и финансира системата за оказване на медицинска помощ при спешни състояния. Под спешно състояние се разбира остро състояние или внезапно възникнала промяна в здравето на човека, която изисква незабавна медицинска помощ. Медицинската помощ при спешни състояния е насочена към предотвратяване на смърт, на тежки или необратими морфологични и функционални увреждания на жизнено значими органи и системи. Всеки човек, който се намира на мястото на инцидента, е длъжен да информира най-близко разположения Център за спешна медицинска помощ, друго лечебно заведение или полицейско управление. Всяко лечебно заведение е длъжно да извърши възможния обем медицински дейности при пациент в спешно състояние независимо от неговото гражданство, адрес или здравноосигурителен статут.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: