Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Романтични серенади огласят Бургас след дни
Автор: Екип Burgas24.bg 12:04 / 11.07.2017Коментари (0)1530
©
От 16-ти до 19-ти юли в Бургас ще звучат оригинални испански серенади. Мариачите са от оркестър "Ла Туна" от университета с петвековна история, формирала личности като поетите Лопе де Вега и Франсиско де Кеведа - "Алкала Де Енарес" в Мадрид.

Първата им изява ще бъде на 16 юли от 17.00 часа на туристически комплекс "Акве Калиде". На следващия ден в 18.30 часа мариачите ще дефилират по "Александровска" и "Богориди", а в 20.00 часа ще изнесат концерт на открита сцена "Охлюва" в Морската градина. На 18 юли в 17.40 часа серенади ще звучат и на остров "Света Анастасия", а следващия ден от 21.00 часа испанските музиканти ще свирят на откриването на Фестивала "С книга на плажа" в Експозиционен център "Флора".

"Ла Туна" участва активно в университетския живот на Мадрид и е част от културното нематериално наследство на Испания. Тя е основана в началото на съществуването на Университета в Алкала през петнадесети век. Благодарение и на нея са се формирали личности като Франсиско де Кеведа и Лопе де Вега.

Традицията води началото си от студенти познати като сописти (от исп. Sopa, в превод супа) или студенти от скромен произход, които са използвали музиката като начин да получават купичка супа в ханове и таверни.

В момента "Ла Туна" от Алкала е основна част от дейностите и събитията на Университета и на града. Сред основните цели е поддържането на тази вековна традиция чрез музиката, популярния фолклор и най-вече особената, по испански неповторимата жизнерадост в изпълненията.

"Ла Туна" от Университета от Алкала Де Енарес участва в събитията на образователната и културна институция, която му дава името си, и сред тях се открояват: участието в церемонията на "Наградата Сервантес" за литература, най-високата награда за испанска литература, давана от Негово Величество Крал Фелипе Втори; организацията на Фита (Международен фестивал на Тунас на Алкала), която ежегодно се провежда като възпоменание за Мигел де Сервантес; участие в церемонията по повод откриването на Празници на града от балкона на Кметството.

Освен това "Ла Туна" участва в множество музикални фестивали в Испания, Португалия и Холандия. Печели наградата за "Най-добър Туна" в градовете Мадрид, Овиедо, Порто, Касерес, Арнедо, Мурсия, Линарес, Гранада, Убеда, Кослада, Айндховен, Ла Алберка и др. Обиколили са цял свят от Хонконг до Ню Йорк, през Мексико, Токио, Буенос Айрес, Москва, Бряг на Слоновата кост, Берлин, островите Фиджи, Северна и Южна Америка, голяма част от Европа, както и пътувания до Африка, Близкия Изток, Азия и Океания.

По време на международните си пътувания, получават множество награди и отличия като "Ключовете на Града" на Санта Марта и Кали в Колумбия, също така и почетното звание "Гражданите на Честта" от кметството на Маракайбо във Венецуела и др.

"Ла Туна" представя Испания в редица международни културни изложения и панаири като Международен панаир в Тайван, Испанската културна седмица в Палестина и Израел, Испанската културна седмица в Бряг на Слоновата кост, Универсална Изложба на Аичи (Япония) и др.

Оркестърът от Университета "Алкала де Енарес" има международни участия на сцените на 5 континента, сред които: Перу и Боливия, Колумбия, Никарагуа, Панама, Пуерто Рико и Доминиканската република, Уругвай и Парагвай, Венецуела, Тайван и Хонг Конг, Венецуела, Палестина и Израел, Аржентина, Куба, Бряг на Слоновата кост, Островите Фиджи, Мексико, Германия, Япония, Куба, Хелзинки и Санкт Петербург, Москва, Италия, Германия.

Изпълненията им варират от външни изпълнения на панаири и фестивали, през увеселителни шествия из улиците на града, до нощни серенади на дамите, които са любители на добрата музика, участия в състезания, концерти в театрални и музикални зали.

Формацията се гордее с представянето си в някои от най-добрите международни театри като театър "Зала Сервантес"-Алкала де Енарес, театър "Тереза Кареньо"-Каракас /Венецуела/, театър "Град Асунсион" в Парагвай, театър "Кампоамор" в Овиедо /Испания/, театър "Сервантес"-Линарес /Испания/, театър "Солис"-Монтевидео /Уругвай/, театър "Ередия"-Сантяго де Куба /Куба/.

ПРОГРАМА



16.07.2017 г.
17.00 ч. - Изпълнения в Туристически комплекс "Акве Калиде"

17.07.2017 г.

18.30 ч. - Дефиле по главните улици - "Александровска" и "Богориди"

20.00 ч. - Концерт на Открита сцена "Охлюва"

18.07.2017 г.

17.40 ч. - Изпълнения на остров "Света Анастасия"

19.07.2017 г.

21.00 ч. - Откриване на Фестивал "С книга на плажа" в Експозиционен център "Флора"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: