Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"Вражалец" гостува на бургаска сцена
Автор: Екип Burgas24.bg 13:14 / 28.06.2017Коментари (0)1435
©
Спектакълът, за който билетите свършват за часове, отново гостува на Бургас. "Вражалец" е като другия хит - "Големанов", написан от Ст.Л.Костов през 30-те години на миналия век - със старомоден език и битова обстановка, но с реплики на героите, които произнасят и днешните техни колеги.Това са политици, кмет, свещеник и други публични фигури с двойнствен живот - фасада на морално приличие и скрит живот с далавери и измами. Като се добави появата на актьори като Любо Нейков и Митко Рачков, гледани от БГ зрителя всяка вечер, успехът на постановката е кодиран за дълго време.

Деси Бакърджиева познаваме от "Стъклен дом", Албена Павлова от " Столичани в повече", Петьо Петков-Шайбата от " Комиците" и "Столичани в повече". Режисьорът Георги Стоилов осъвременява битовото място на действието от текста на Ст.Л.Костов - къщата на кмета с типичното дворче с пейки отпред. Той пуска героите в градина пред общината, където под претенциозна тента срещу пека пристига поп Стайко (Нейков) на мотопед. А чиновничката от общината и кметската секретарка (Албена и Деси) могат да флиртуват с главния герой - фотографа Манчо (Шайбата) или да изчезват към кметството, за да свършат някоя и друга работа. Ст.Л.Костов забърква комедийна интрига. В стаичка в къщата на кмета наемател е някой си Манчо, обречен на безработица фотограф в това забутано място. Сега е заминал по свои работи в София. В селото пристига вражалец (гледач), който вижда върху дланите на кмета и попа богатство. Златото щяло да дойде много скоро и било безчетно. Когато двамата влизат в стаичката на фотографа, за да разберат с какво толкова тайнствено се занимава той, намират цветни снимки на банкноти по 50 лева, притиснати между стъклени рамки. Те решават, че Манчо има печатница за фалшиви пари и започват да мечтаят за камари банкноти. Когато фотографът се връща в селото, двамата първенци го изнудват да започне печатане на фалшивите пари. Той им описва вълшебни картини - как с няколко хиляди, дадени за хартия и път до Виена, за да я купи, ще имат половин милион. Всички изтръскват дюшеци и буркани, за да съберат пари за пътя на Манчо. Селото прави кооперация и събира към 700 000 лева. Хората отъждествяват шанса да забогатеят с предсказанията на вражалеца. Манчо взема парите и заминава. След време намират в неговата стая сак с дрехите на вражалеца. Той се е дегизирал, за да изиграе театър на кмета и попа. Разбира се, че Манчо няма да са върне. Парите на наивните хорица, бленуващи да забогатеят, пропадат. Също като парите на българите, изчезнали във финансови пирамиди след 1990 г. Именно заради тези паралели с днешното време и смешното поведение на попа и кмета постановката се гледа с небивал интерес. Нейков и Рачков са неизтощими в комичните ситуации, а Рачков дотолкова се раздава, че в един момент започва да ходи нагоре по стената.Няма сцена, която да не е смешна до сълзи. Доброто в тази история е, че актьорите не се задоволяват с комичния ефект на думите, а ги разиграват с въображение и поведение на съответния социален тип.

ПОСТАНОВКАТА ЩЕ СЕ ИГРАЕ НА 3 юли от 19.30ч. на сцената на Операта

БИЛЕТИ ВЕЧЕ СЕ ПРОДАВАТ НА КАСА "ЧАСОВНИКА" /градинката до хотел България/.ТЕЛ ЗА ИНФОРМАЦИЯ 0894/898-098-Маруся Русева-организатор.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: