Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Бургаската полиция информира за акция "Лято"
Автор: Екип Burgas24.bg 16:35 / 23.06.2017Коментари (0)1260
© Burgas24.bg
През летните месеци трафика по републиканските пътища се увеличава, с което се повишава и риска от пътнотранспортни произшествия, както със загинали и ранени, така и с материални щети. Нерядко трафика се затруднява и от активно включващите се в движението по пътищата през летния сезон трактори и селскостопанска и земеделска техника, участващи в процесите по обработване и прибиране на селскостопанската продукция. В тази връзка с цел повишаване сигурността на гражданите и гостите на страната, както и на транзитно преминаващите, за улесняване на трафика по основните пътни артерии, водещи към курортните комплекси и граничните контролно-пропускателни пунктове, на територията на цялата страна и в частност на територията на Бургаска област стартира акция на полицията "Лято".
Основните причини за настъпване на пътнотранспортни произшествия (ПТП) през летните месеци са :

- движението с несъобразена и превишена скорост,
- навлизането в насрещното движение,
- отнемането на предимство,
- управлението на моторни превозни средства (МПС) в условия на преумора и/или след употреба на алкохол или наркотични вещества или техни аналози,
- неправилното изпреварване и други неправилни маневри,
- неправилен превоз на пътници,
- навлизане в участъци, забранени за движение на определени категории превозни средства или участници в движението по пътищата ( бавно движещи се МПС, пътни превозни средства с животинска тяга, велосипеди, пешеходци) и др.

Пътна полиция призовава водачите :
- да се движат с повишено внимание
- да са отпочинали преди пътуване
- да се отнасят с отговорност към шофирането особено когато превозват пътници в автомобила
- да помнят, че не са сами на пътя и че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата

Важно е :
- използването на обезопасителни колани и системи за деца (седалки; столчета)
- водачите да не си отвличат вниманието с неприсъщи при шофиране дейности, а да следят пътната обстановка
- при дискомфорт или умора водачът да спре за кратък отдих

При интензивно движение :
- вниманието трябва да е насочено към движещите се насреща автомобили
- да не се предприемат рискови изпреварвания
- да се предпазват останалите участници на пътя
- да се знае къде по маршрута има ремонти

Истина е, че:
- спазването на скоростта удължава, но с малко, времето на пътуване
- по-ниската скорост гарантира намален риск от настъпване на ПТП
- в отделни участъци максималната ограничителна скорост може да се окаже неподходяща за момента - често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места - наводнени


ЛЯТНО БЕЗОПАСНО ШОФИРАНЕ

СКОРОСТ

 ВИНАГИ съобразявай скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила; неговите спирачни възможности; състоянието на платното, видимостта.
 ПРЕДВИЖДАЙ внезапната поява на човек, животно или изхвърлен предмет на платното за движение.
 Намали скоростта макар и само с 10 км/ч. - така многократно ще намалее вероятността от катастрофа.
 НЕ СЕ УВЛИЧАЙ по рисковите водачи, които те изпреварват и се движат с превишена скорост.
 НЕ СИ ОПРЕДЕЛЯЙ предварително точен час на пристигане и не насрочвай срещи, защото евентуалното забавяне ще те притесни и ще доведе до рисково шофиране с превишена скорост.
 НЕ СЕ АФЕКТИРАЙ/НЕРВИРАЙ, когато колоната автомобили се движи бавно. ВИНАГИ има обективна причина за това. Афектът може само да навреди. ПОМНИ, че най-безопасно е да се движиш със скоростта на колоната.

Когато ШОФИРАШ ПО ТЪМНО при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявай скоростта дотолкова, че да ти осигурява възможност за спиране в осветения участък пред твоя автомобил. Така ще реагираш успешно, ако забележиш съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако те заслепяват насрещни светлини, намали още скоростта.

В НАСЕЛЕНО МЯСТО при преминаване:
 през оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца,
 покрай паркирани автомобили,
 покрай паркове и градинки,
 покрай спирки на обществения транспорт,
 при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др.
НАМАЛЯВАЙ скоростта до минимум, за да успееш да реагираш и предотвратиш злополука при внезапно поява на опасност на пътя.

 При по-висока скорост си осигури ПО-ГОЛЯМА ДИСТАНЦИЯ от автомобила пред теб. Малката дистанция те приближава до удар при рязко спиране, напряга те и увеличава агресивността.
 Когато возиш деца, НАМАЛИ значително средната СКОРОСТ, увеличи дистанцията и вниманието си. Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка.

ИЗПРЕВАРВАНЕ, НАВЛИЗАНЕ В ЛЕНТАТА ЗА НАСРЕЩНО ДВИЖЕНИЕ И СПАЗВАНЕ НА ПРЕДИМСТВО

 Винаги поддържай такава ДИСТАНЦИЯ, която да позволи на изпреварващ те автомобил да заеме място пред твоя.
 Предприемай ИЗПРЕВАРВАНЕ само при пълна сигурност, че може да завършиш маневрата без опасност от сблъсък с насрещен автомобил. Недопустимо е да започнеш такава маневра в участък със завои и ограничена видимост. В такъв участък се движи стриктно в своята лента за движение, без да "сечеш" завоите и да навлизаш в насрещното движение.
 При изпреварване НЕ ЗАВИВАЙ РЯЗКО и в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил - така лесно може да загубиш контрол: да се преобърнеш или да навлезеш отново в лентата за насрещно движение пред приближаващ в обратната посока автомобил.
 Когато се движиш по един и същи маршрут със свои близки и приятели, не се стреми да сте "в пакет", без да се разделяте на по-голямо разстояние. Това ще те принуди да изпреварваш рисково, за да не се откъснеш от групата. По-добре си ОПРЕДЕЛЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО място край пътя, където да спрете и да се изчакате. Далеч по-безопасно е всеки да се движи самостоятелно и сам да оценява обстановката. Тя във всеки момент е различна за отделните водачи.
 Не се настройвай агресивно и отмъстително към другите на пътя. НЕ ТЪРСИ "РЕВАНШ", КОГАТО ТЕ ИЗПРЕВАРЯТ.
 Съобразявай се с ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА АВТОМОБИЛА. Ако той е с по-малка мощност и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започни маневрата само когато имаш достатъчна видимост напред, без насрещно движение.
 На автомагистрала ПРИ ИЗПРЕВАРВАНЕ бъди възможно най-кратко време в крайната лява лента. По нея се движат немалко мощни автомобили, чиито водачи превишават драстично разрешената скорост и които ще те застигнат за броени секунди.
 Най-често причината ЗА ОТНЕМАНЕ НА ПРЕДИМСТВО при преминаване през кръстовища Е НЕВНИМАНИЕ, РАЗСЕЯНОСТ или ПРИБЪРЗАНО ВЗЕТО РЕШЕНИЕ.
 Когато пресичаш кръстовище със светофарна уредба, НЕ НАВЛИЗАЙ ПРИ ЖЪЛТ СИГНАЛ НА СВЕТОФАРА. Още по-опасно е потеглянето веднага след смяна на червения с жълт сигнал.
 При потегляне, след като е светнал зеленият сигнал, ОЩЕ ВЕДНЪЖ СЕ ОГЛЕДАЙТЕ дали не преминават автомобили на червено.
 Оглеждай се за приближаващи автомобили при всяко пресичане на кръстовище. Не забравяй, че когато си ЗАМИСЛЕН И РАЗСЕЯН, МОЖЕ ДА НЕ ЗАБЕЛЕЖИШ приближаващ автомобил по пътя с предимство.
 Бъди особено предпазливи към деца, юноши, възрастни на велосипеди, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.

ШОФИРАНЕ НА ТРЕЗВО И С КОНЦЕНТРИРАНО ВНИМАНИЕ

НЕ ПОТЕГЛЯЙ НА ПЪТ:
 ако си преуморен или
 ако си спал малко напоследък;
 непосредствено след обилно ядене - ще те споходи опасна сънливост.

При преумора ОТ ЛЯТНАТА ЖЕГА СПИРАЙ ПО-ЧЕСТО за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.
ДЪЛГИЯ МАРШРУТ до летния курорт и обратно е по-добре да изминеш, след като си се наспал добре и потеглиш в ранните сутрешни часове. Така ще бъдеш възможно най-бодър, избягвайки дневните горещини и интензивното движение.

 Малките дози АЛКОХОЛ съвсем не са безопасни. Макар да ги смяташ за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват различни реакции при различните хора, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и забавят реакциите на шофьора.
 Ако подозираш, че ще се изкушиш в компанията и ще пийнеш алкохол, ПРЕДВАРИТЕЛНО ОСИГУРИ ШОФЬОР, който да остане трезвен до края на вечерта и да те вози. Дай автомобилните ключове на съпругата или определения да шофира още преди да си употребил алкохол.

ПРАВОСПОСОБНОСТ

 Като родител бъди безкомпромисен и НЕ РАЗРЕШАВАЙ УПРАВЛЕНИЕТО нито пък предоставяй мотопед, мотоциклет, автомобил на децата си, ако те още не са придобили правоспособност за съответната категория. Много родители са загубили синове и дъщери заради това, че не са се намесили навреме.
 Ако имаш информация и си свидетел в твоя квартал НА УПРАВЛЕНИЕ ОТ НЕПРАВОСПОСОБНИ, сигнализирай в най-близкото управление на МВР.
 Направи всичко необходимо и възможно, за да НЕ ДОПУСНЕШ управление от НЕПРАВОСПОСОБЕН ИЛИ УПОТРЕБИЛ АЛКОХОЛ, дори с риск да влезеш в конфликт. Потърси съдействие от полицията. С това ще предотвратиш катастрофа и ще спасиш хора.

ВИНАГИ ИЗПОЛЗВАЙ ПРЕДПАЗНА КАСКА, КОЛАН И СИСТЕМИ ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ДЕЦА!!!
При попадане в пътен инцидент позвъни на телефон 112 или съобщи в най-близкото районно управление на МВР.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: