Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (3)
Алпинистът-веган Атанас Скатов отново изуми с уникално постижение
Автор: Екип Burgas24.bg 14:49 / 21.06.2017Коментари (14)2221
© Facebook
Алпинистът д-р Атанас Скатов продължава да изумява с постиженията си. Само броени дни, след като се завърна от успешната си експедиция във Хималаите, на 20 юни в 16:00 часа местно време сливналията стъпи на най-високия връх на Северна Америка - връх Денали/Маккинли (Аляска, 6197 метра).

С това си постижение Скатов постави няколко рекорда:

* Става първият българин, успял да завърши проекта "Седем върха" за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата.
* Първият веган в света, постигнал тази цел - "Седем върха веган".

Само в рамките на 34 дни той успя да изкачи три върха на два континента - два осемхилядника - вр. Лхотце (8516 м) на 16.05; вр. Еверест (8848 м) на 22.05 и един континентален първенец - вр. Денали (6197 м), пише Блиц.

Проектът за изкачване на короната от най-високите върхове на седемте континента алпиниста започва през 2013 г. с изкачването на два от тях -вр. Ухуру (Африка) и вр. Елбрус (Европа). Последваха нови четири върха - вр. Аконкагуа (Южна Америка), вр. Еверест (Азия), вр. Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и вр. Винсън масив (Антарктида) през 2014 г.

Изкачването на връх Денали/Маккинли беше последният връх в колекцията континентални първенци на Скатов. През 2015 г. неговия опит за достигане на върха беше осуетен от фирмата - организатор и той не беше допуснат дори да започне изкачването.

Тази година той се отправи към върха сам, без да е част от организирана експедиция. Изкачването започнало на 11 юни и продължи 10 дни с преодоляването на шест височинни лагера и 4000 метра положителна денивелация.

Климатичните условия не са позволили на алпиниста-веган да достигне върха на 16 юни, както е било планирано, и му се е наложило да остане в последния височинен лагер шест дни. В следобедните часове на 20.06 той успя да достигне върха и в момента вече се придвижи към последен височинен лагер.

С изкачването на последния връх Денали Атанас Скатов става първият българин в историята на българския алпинизъм, успял да преодолее това предизвикателство.

"Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен от това да бъда първият българин стъпил на най-високите континентални първенци на света", сподели Скатов по сателитния си телефон, минути след изкачването на върха.

Първият човек в света, преодолял всички седем върха в тази класация, е американеца Ричард Бас, завършвайки ги през 1985 г. До 2012-а още около 350 човека са успели да ги изкачат и оттогава досега няма точна статистика за техния брой.

Проектът на Скатов за "Изкачването на седемте континентални върха на планетата без консумация на животинска храна" цели да покаже на хората, че е възможно и с намалено количество на животински храни човек да е в състояние да води здравословен начин на живот, с което би помогнал за опазването на нашата планета от замърсяване.

Сега пред Скатов стои следващото предизвикателство - завършването на проекта му за "Изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна", като до момента за период от три години е преодолял пет от тях - вр. Еверест (два пъти по северния и южния ръб), вр. Аннапурна, вр. Макалу, вр. Манаслу и вр. Лхотце.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Убедителна демонстрация на възможностите на веганството. Който бърка веганството с хомосексуализма, явно е или неграмотен, или просто предубеден тъпанар. Точно въпросите на ефективното храносмилане са най-слабо изучени от медиците, което е факт. Имам предвид, че даже обикновеното храносмилане е слабо изучено, въпреки многото трудове, изписани на тази тема. Най-сериозен е пробивът в тази област на покойния вече 35 години проф.Угольов. За съжаление никъде не пишат за неговия изумителен експеримент "изкуствена боа", както и за резултатите от него. Световно признат експеримент.
Сподели какво ново....
на 21.06.2017 г.
+2
 
 
Ако ядеше и пържоли щеше да покори и Олимп на Марс.
0
 
 
Явно, всичките му постижения се дължат на веганството! Ето защо, драги сънародници, нека станем възторжени привърженици на веганството, вегетарианството, хомосексуализма и безбожието!...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.


Актуални Четени Теми
Григор Димитров се нареди до Рафаел Надал и Новак Джокович
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Григор Димитров с нова победа и сигурен двубой с Карлос Алкарас
Ето къде може да гледате Григор Димитров - Хуберт Хуркач в Маями
Полска кула от Топ 10 застава на пътя на Григор Димитров в Маями

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: