Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ценни експонати от Несебър гостуват на Третяковската галерия в Москва
Автор: Екип Burgas24.bg 11:42 / 08.06.2017Коментари (0)1389
©
Ценни експонати от Несебър ще бъдат представени в престижна изложба в Третяковската галерия в Москва, организирана със съдействието на българския посланик в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в руската столица Павел Васев.

По този повод кметът на Несебър Николай Димитров и директорът на музей "Старинен Несебър" Петя Кияшкина посрещнаха в стария град и разговаряха с водещите експерти на галерията Наташа Шередега и Елена Саенкова. По време на визитата стана ясно, че изложбата се планира да бъде подредена през 2018 година, а в нея Несебър ще участва със свои древни и ценни икони. Тепърва ще се уточнява обаче кои точно ще бъдат те, как ще се транспортират, съхраняват и изложат пред публика, както и други подробности.

По време на разговора Наташа Шередега подчерта, че с Третяковската галерия работят всички световни музеи и информира за предходни изложби на популярни музеи, които са им гостували. За по-голяма яснота, гостите представиха нагледно част от своята работа, отразен в научно издание.

Домакините от своя страна бяха на едно мнение, че участие в изложба - и то в световноизвестна културна институция като Третяковската галерия, е една добра реклама за българския град на ЮНЕСКО. Петя Кияшкина разказа на експертите, че преди 2 години музей "Старинен Несебър" е участвал в престижната изложба в Лувъра "Епопеята на тракийските царе: археологически находки от България", която пожъна успех във френската столица. Кметът Николай Димитров информира гостите, че градът поддържа добри отношения с Научноизследователския музей на Руската академия за изящни изкуства в Санкт Петербург, който градоначалникът е посетил лично преди година, за да се запознае с важна информация за миналото на Несебър, свързана с емблематични църкви на полуострова.

След края на разговора, гостите бяха поканени да разгледат Иконната зала в Археологическия музей, където се съхраняват впечатляващи икони на няколко века. Нескритият интерес на руските експерти пролича не само по времето, което те отделиха, за да разгледат всяка една икона, но и от съпътстващите одобрителни коментари за видяното. Гостите останаха не по-малко впечатлени и от останалите експозиции, подредени в музея. На финала на разходката из културната институция не пропуснаха да оценят високо цялостната визия на музея. Експертите споделиха с не малко доза съжаление, след като разгледаха внимателно културно-историческото богатство на "Старинен Несебър", че ще имат доста трудна задача при избор на експонати за изложбата, защото артефактите, които ще бъдат подредени пред публика не трябва да са повече от 30-ина предмети, а желанието на Наташа Шередега и Елена Саенкова е да се покажат много повече.

В края на визитата си гостите не пропуснаха възможността да се потопят в очарованието и хилядолетното наследство на старинния град, разглеждайки с интерес някои от най-забележителните храмове по Духовния път. Експертите отнесоха със себе си ценни за работата им и за техните научни интереси книги, свързани с църковната история и иконите на Несебър.
Третяковската галерия в Москва e един от главните руски музеи с над 160-годишна история. Там се съхраняват някои от най-големите и значими колекции на руското изобразително изкуство. Галерията разполага с над 130 000 произведения на живописта, графиката и скулптурата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: