Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министърът на туризма обсъди с бранша предстоящия туристически сезон в Приморско
Автор: Екип Burgas24.bg 12:46 / 19.05.2017Коментари (0)1723
©
Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с представителите на местната власт и туристическият бранш в Приморско за обсъждане на предстоящия летен сезон.
 
Дискусията се проведе в залата на Общината в присъствието на кмета д-р Димитър Германов и Председателя на Общинския съвет Златина Тюлиева. Обсъдени бяха въпроси, касаещи спокойствието на туристите, наемане на персонал от трети страни, контрол върху плажовете и промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Дискутирана бе и възможността за създаване на местна група, която да внася в Министерството на туризма предложения за промени в Закона за туризма.

Засилено полицейско присъствие ще осигурява безопасността и спокойствието на туристите, стана ясно на срещата. В Приморско и това лято ще има групи от чешки полицаи, които ще помагат на местните служители на реда. Министър Ангелкова информира присъстващите, че мобилни групи на министерството на туризма ще следят за състоянието на плажовете, като проверките ще бъдат както планирани, така и изненадващи. Тя информира, че се работим по създаването на туристически инспекторат, който ще извършва контрола на всички дейности, свързани със Закона за туризма.Промени в правилника за наемане на сезонен персонал от трети страни също вече е с улеснена процедура.

Рестартира се общественото обсъждане на Закона за устройството на черноморското крайбрежие, който предлага групиране на плажовете в четири основни групи, в зависимост от местоположението на плажа. Ако промените бъдат приети, плажовете ще бъдат разделени на групи с различни индивидуални характеристики и въз основа на тях ще се определят цената и условията по стопанисването им. По-ниската категоризация ще доведе до по-малки изисквания за обслужващ спасителен персонал и други разходи на концесионера, което пък ще доведе и до по-ниски цени на чадър и шезлонг за крайния потребител - туриста, увериха от министерството. Министър Ангелкова изрази оптимизъм Законът за устройство на черноморското крайбрежие да бъде вкаран за гласуване в Парламента и новите правила да влязат в сила за следващото лято.

По време на обсъждането беше поставен и въпросът с процедурите по категоризация на самостоятелните обекти, като например апартаменти, които са в една и съща сграда. От отговора стана ясно, че те се водят клас "Б" по Наредбата за категоризацията и всеки един обект се категоризира поотделно.

Хотелиерите поискаха категоризирането да бъде безсрочно при хотелите и обектите за хранене, за да се избегне документацията и допълнителните такси при оформянето им на всеки 5 години. Предложено бе да се създаде инспекторат към Министерство на туризма, който да отговаря за контрола на звездите на обекта. Хотелиерите предложиха и промени, чрез които с един комплект документи да бъдат категоризирани всички обекти в комплекс, а не както до сега - всеки по отделно.

Собствениците на големи хотелски комплекси настояха за привилегии при провежданите процедури по отдаване под наем на плажовете, за да могат да осъществяват комплексно обслужване на туристите. Министър Ангелкова обаче категорично го определи като невъзможно, защото ивиците са изключително държавна собственост и всички трябва да се поставят на еднакъв старт.

От Туристическата камара в Приморско предложиха да се дадат повече права на общините, за да осъществяват пряк контрол върху правилното стопанисването на плажовете. Също така изразиха недоволство от показните акции на НАП, които според тях стряскат туристите и пречат на нормалното функциониране на обслужващите обекти.

Министър Ангелкова призова да бъдат давани предложения с конкретни текстове в писмен вид. В тях трябва да се посочва и как според вносителите даден проблем трябва да бъде практически решен. Решено бе за целта да бъде създаден обществен съвет към Общината, който да внася конкретни предложения за промени в Закона за туризма.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: