Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Кметът даде голямо интервю за грандиозните бъдещи планове за Бургас!
Автор: Екип Burgas24.bg 12:02 / 13.05.2017Коментари (7)21932
©
Димитър Николов е кмет на Бургас, трети мандат. Роден е на 18 май 1967 г. и след броени дни е юбиляр - навършва 50. Всеки мандат досега печели с мнозинство. На втория конгрес на ГЕРБ, на 10 януари 2010 г., Николов е избран за член на изпълнителната комисия на ГЕРБ. Бургас винаги е носил привлекателното усещане за свобода. Град на смели мечтатели, които оставят следи. 

Град, който не изчерпва своя заряд. Град, който обича движението, живее страстно с морските бури и жарките спомени край брега. Бургас е град на спомени, към който всеки поглежда с надеждата да усети отново неговия особен чар. Тези думи на кмета Димитър Николов са изписани на сайта на общината и дават обяснение защо е любимец на бургазлии и печели изборите с огромно мнозинство.

- Г-н Николов, на прага на лятото сме. Какви са прогнозите за сезон 2017?

- След силния сезон през миналата година очакваме това лято още по-голям поток от туристи. Според предварителните записвания на големите туроператори очакваният ръст е от около 30% на туристите от Германия и 10% на почиващите от Русия. Туроператорите отчитат още една положителна тенденция, а тя е, че френските туристи се завръщат в България. Според предварителните записвания за почивка в Слънчев бряг, тук отново се забелязва ръст на туристите. Знаете, че традиционно сме една от предпочитаните дестинации също за англичани и румънци. Смятам, че гостите ни и тази година ще останат много доволни от Бургас и региона. Като цяло очакванията ни са за още по-успешен сезон тази година спрямо 2016 г. Бургас е готов и ги очаква.

- Какви нови атракции ще предложите за туристите и какво ще предприеме общината за удължаване на сезона в Бургас?

- В последните години община Бургас задълбочено работи по удължаване на сезона. С тази цел създадохме Регионален фонд за развитие на въздушните връзки, който е обединение между "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД и четирите най-големи общини в региона: Бургас, Несебър, Поморие и Созопол. Идеята на фонда е да стимулира трафика през неактивния летателен сезон, който е между октомври и май, и да привлече повече нискотарифни авиокомпании. 

Това е начинът да бъдат привлечени туристи за краткосрочни пътувания, които биха избрали именно този период за своята почивка. За сравнение - тази година през април до Бургас има полети от Швеция и Ирландия, докато миналата година полети от тези дестинации нямаше. В момента например във Франция има делегация, която ще се срещне с летищни оператори за договаряне на чартърни полети до Бургас. Общинският катамаран вече започна да извършва първите си официални курсове за годината до остров Света Анастасия. Знаете, че Света Анастасия е единственият български остров, превърнат в туристическа атракция. През изминалите два летни сезона той се превърна в емблематично място за Бургас - любима дестинация за отдих и почивка.

- А как вървят археологическите проучвания?

- През това лято отново стартираме археологическите проучвания на късноантичния и средновековния град Акве Калиде. Работата по този културно-исторически обект продължава, тъй като смятаме, че отдолу има още много история, която трябва да излезе на бял свят и да бъде запазена и показана не само на българските, но и на чуждестранните туристи. В допълнение община Бургас преминава на следващ етап от проекта за реставрация, социализация и консервация на туристическия комплекс "Акве Калиде". 

Това лято ще отвори врати и най-новата атракция в Бургас - Музеят на авиацията край летището в квартал "Сарафово". Той ще включва девет стари самолета от военновъздушната, гражданската и селскостопанската авиация, които ще бъдат представени като интересни експонати за посетителите, а вътрешността им ще представлява интерактивен музей с ултравиолетова стая, пилотска кабина с виртуални очила, пресъздаващи реален полет, видеомапинг, аудиовизуални ефекти и др. Новата и облагородена зона около Магазия 1 вече започна да се превръща в притегателен център за спорт и релакс на бургазлии и на туристите. 

Очакваме Магазия 1 да се развива и утвърди като морски център с изложбени, атракционни и образователни функции, както и с функция на морска гара за каботажно плаване. Надяваме се тазгодишното издание на Фестивала на пясъчните скулптури в парка "Езеро" да събере още повече туристи, които да го посетят и разгледат. И това лято ще посрещнем артисти от Европа и света през август в най-стария международен фолклорен фестивал в страната. Ще бъде интересно лято.

- Какви възможности за града ще предложи зала "Арена Бургас", която започна да се строи? Ще станем ли спортна столица?

- Към момента Бургас не разполага с толкова голяма спортна зала. На първо място, тя ще бъде нова и модерна база за подготовка на елитни и професионални спортисти с каквито за наша радост градът ни разполага. Зала "Арена Бургас" ще бъде място за големи престижни състезания, като балканиади, европейски първенства, европейски и световни купи и др. Чрез новата зала ще дадем шанс за развитие на бургаската и българската лека атлетика. 

Още отсега имаме запитвания за провеждане и домакинство на големи състезания в "Арена Бургас". Освен чисто спортните събития, зала с такива мащаби, акустика и озвучаване ще бъде идеално място за големи концерти на световноизвестни изпълнители, които сега, за съжаление, отиват в други градове, защото тук няма подходяща зала.

- Обсъждахте с ръководството на летище Бургас възможностите за повече нискотарифни полети от тук за Европа. Какви са възможностите в тази насока?

- Подписахме меморандум с "Фрапорт" за обединяване на усилията за привличане на нови целогодишни линии и удължаване на съществуващите. Обединихме се около варианта да предоставяме средства директно на авиокомпаниите под формата на маркетингови схеми, каквато е европейската практика. Стимулирането на полетите ще се извършва чрез съвместни инициативи с авиокомпаниите и "Фрапорт Туинстар Еърпорт" АД, включително и маркетингови схеми, до размера на заложените в бюджета за съответната година средства. 

Всички дейности по привличане на авиокомпании се изпълняват безвъзмездно и от страна на общината, и от страна на "Фрапорт Туинстар Еърпорт" АД. По силата на този меморандум концесионерът пое ангажимент да води преговори от името на общината и се надяваме на по-голяма активност от негова страна. В бюджет 2016 г. бяхме заложили 40 хил. лева за стимулиране на полетите. Имахме готовност да ги предоставим като маркетингова подкрепа към авиокомпаниите, но летище Бургас затвори за ремонтни дейности през зимния сезон и всички полети бяха пренасочени към Варна. За тази година осигурените средства са дори повече - 60 хил. лева.

- Обходите на Бургас - как ще повлияят върху туристическия сезон?

- Транспортният трафик в града е много голям, особено през летния сезон, когато през Бургас минава основният поток от туристите, които са се насочили към Южното Черноморие. С изграждането на обходите на града ще намалим образуването на т.нар. тапи при входа на Бургас, които изнервяха шофьорите и ставаха предпоставка за пътнотранспортни произшествия. С това ще се скъси и времето за преминаване на колите към южните курорти. Въздухът в града също ще стане значително по-чист от сега, защото транзитният трафик ще го заобиколи, а няма да минава през центъра му, както досега. Не на последно място реализирането на обходните пътища на Бургас има и икономическо влияние, тъй като подобрява транспортното обслужване на новите ни индустриални зони.

- Ще работят ли детските градини за децата на туристи това лято?

- Детските градини в Бургас не почиват през лятото, те не са празни и свободни. Ние ги задължихме да работят и през този сезон, тъй като родителите не почиват през цялото лято, така че градините обгрижват на първо място бургаските деца. Има обаче възможност и за различни видове детска грижа и услуги в Бургас, от които могат да се възползват и туристите.

- Какви са новите посоки, накъде ще се развива Бургас?

- В опит да се намери баланс между интересите на инвеститорите и несъгласните с новото строителство граждани община Бургас изработи подробни устройствени планове за нови територии за жилищно строителство и бизнес. По този начин се създава реална алтернатива на строителството в града и изместването му в новите зони. 

Новите зони, в които ще се даде възможност за жилищно строителство, са: разширението на квартал "Банево" (изток - 258 дка и запад - 175 дка), местността Острица 1 и 2 (2124 дка), разширение на жилищна зона в квартал "Долно Езерово север" (31 дка), "Кюшето" (курортна зона "Ъгъла" - 1489 дка), разширение на зона "Минерални бани" (1547 дка), квартал "Крайморие" (нови 3011 дка), зона Д в к-с "Меден рудник" (нови 1130 дка), разширение на зона Б на "Меден рудник" (166 дка). С цел увеличаване на възможностите на бургаския бизнес за инвестиции в цехове, предприятия и офиси и създаването на нови работни места от 2017 г. се изготвят процедури за ПУП за разширение на промишлена зона "Север" (920 дка), промишлена зона "Долно Езерово" (850 дка), промишлена зона "Меден рудник" (по пътя за Средец, 650 дка). През 2017 г. започва изработването на ПУП и за нов гробищен парк в жк "Меден рудник" (55 дка).

- Рибарското селище, безплатно СПА с луга по пътя към квартал "Сарафово"... Още какви нови услуги ще се предлагат на туристите? В момента тече обновяване на историческо ядро на Морската градина - с нов фонтан, алеи, осветление, нови пейки.

- Миналата година стартирахме още една интересна услуга за почиващите туристи - екобусове до едно от любимите на бургазлии място край морето - калните бани и лугата в района на Солниците. Оттам минава и новата велоалея, която ще свърже тази част на града с квартал "Сарафово". Това е прекрасна възможност за любителите на велоразходките, които ще могат да ходят с колело на плаж. Вече активно се ползва и другата голяма велоалея, която свързва Бургас с квартал "Крайморие". 

Към системата ни за велосипеди под наем това лято добавяме и електровелосипеди. В експозиционния център "Флора" в Морската градина и в културния център "Морско казино" пък стават десетки събития, особено през лятото. Всеки турист си заслужава да посети и туристическия комплекс "Акве Калиде" - място, известно през вековете с лековитата си минерална вода. В началото на лятото отново започваме превърналия се в традиция за града ни през последните години Фестивал за модерно изкуство "Включи града". Миналата година обновихме друга емблема на Бургас - Летният театър. И този сезон той ще събере на едно място голяма част от любимите певци и музиканти на България в поредното издание на фестивала за нова авторска песен "Бургас и морето". Още отсега в програмата на Летния театър са заявили своето участие именити международни артисти.

- Каква мечта имате за града и какви проблеми най-често срещате?

- След като безработицата в Бургас е сведена почти до нулата, следващата мечта и по-скоро амбиция е да продължим със създаването на такава бизнес среда тук, която да доведе до по- високи нива на заплатите. Бургас се развива динамично. Подобрихме инфраструктурата, обновихме детските заведения и училищата, построихме нови такива, нови детски и спортни площадки, паркове и междублокови пространства. Разбира се, има още много нерешени проблеми, но се опитваме да ги решаваме поетапно. Много бих искал Бургас да се превърне в още по-привлекателно място за младите хора и те да се устройват и реализират тук.



Източник: в. "Труд"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Немското"-т.н.библиотека,трети мандат обещавахте,кмете...досега нищо,свърталище на клошари и наркомани...кога?!?
Aнонимен
на 13.05.2017 г.
+1
 
 
Едно голямо браво на г-н Николов,единствения кмет досега,който наистина се грижи,за Бургас.Един прекрасен град!Пожелавам му здраве и винаги напред и нагоре!!!
Aнонимен
на 13.05.2017 г.
0
 
 
Общо взето всичко е въздух под налягане. За безработицата до някъде е прав, но не чак толкова добре, че са курортите да му оправят статистиката. За заплащането сме много зле на 13-то място по високи заплати в България (не може 80% от работодателите да предлагат максимум 500-600 лв заплати или в най-добрия случай 700 лв), а имаме претенции за голямата работа. Имаме много голяма престъпност, лоша транспортна схема (вкара си автогол с нея), пътища които се правят дълго и уж качествено заради евро проекти, а след първите дъждове почват да излиза некачественото строителство и се появяват дупки. За тази спортна зала не знам кой ще може да си позволи да тренира там със сигурност ще има космическа такса. Така че нашия град е идеален за туристи или гости на града дошли за няколко дена да се поразходят или на почивка.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: