Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Важно за договора с мобилен оператор
Автор: Екип Burgas24.bg 12:23 / 12.05.2017Коментари (5)1329
© Burgas24.bg
Договорът с мобилен оператор може да бъде прекратен без неустойки до 7 дни след сключването му, ако клиентът не е дал съгласието си той да влезе в сила веднага. Така потребителят ще има право да обмисли условията и ако прецени, че са неизгодни за него, да се откаже - каквато възможност се дава в 14-дневен срок при покупки от разстояние. Нещо повече - той по никакъв начин не може да бъде принуден да положи подписа си под заявлението за незабавно влизане в сила на договора. Това припомни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването "Преди всички" по БНР.

Маргаритов призова потребителите да не подписват нови договори само във връзка с отпадането на роуминга от 15 юни. "Възможно е обаче да има потребители, чиито договори по съвпадение изтичат точно в този момент. Тогава започват настойчиви обаждания от страна на мобилните оператори за това да подпишат нови срочни договори. Предлагат се уж по-изгодни условия, а всъщност целта е потребителят да бъде обвързан със срочен договор, тъй като неговото прекратяване е по-сложно, макар не чак толкова, колкото беше преди известно време", коментира той. Подчерта, че потребителят не е длъжен и по никакъв начин не може да бъде накаран да подпише нов срочен договор, а след изтичането му, действащият би трябвало да се трансформира в безсрочен, който може да се прекрати с едномесечно предизвестие.

Председателят обърна внимание на това подробно да се четат условията преди подписването на договор. "Колкото и напрегната да е обстановката в офисите на мобилните оператори, винаги преди да подпишете нов договор, проучете внимателно дали освен това, което на пръв поглед е напълно ясно - месечна такса, безплатни минути, колко интернет трафик ползвате безплатно или на преференциална цена, няма и нещо друго, което ще се наложи да платите. 

В един договор може да има доста съпътстващи услуги и в рамките на новите условия Вие да не забележите, че Ви се добавят и други, за които ще трябва да плащате допълнително. Например, да излезе така, че наистина говорейки по мобилния си телефон, ще разполагате с повече безплатни минути, но същевременно ще имате още една СИМ карта, за която ще трябва да плащате месечна такса", обясни той.

Във връзка с абитуриентските балове Маргаритов предупреди да се следи внимателно какви условия се предлагат при организирането на групово посещение на ресторант, заведение и т.н. Така ще отпадне рискът впоследствие да се окаже, че в момент, "когато няма никакво значение какви разходи ще се наложи да направят празнуващите за хубавото доизкарване на вечерта, да плащат допълнително за нещо, което уж предварително е било включено в цената".

Маргаритов добави съвет и за случаите, когато в по-камерна среда родителите със своите близки искат да поздравят абитуриента и прибягнат до услугите на фирма за кетъринг, например. 

"Тук също има случаи, в които сме установили, че търговците се възползват от приповдигнатото настроение и умишлено премълчават някои допълнителни услуги - било транспортни, било по логистиката, и когато това вече е факт, родителите нямат избор, освен да доплатят. Но потребителите не трябва да дават възможност търговците да предявяват такива изисквания към тях само под натиска на това, че вече няма връщане назад. Ако има такова притеснение от страна на потребителите, ние сме насреща - можем да им помогнем", каза в заключение председателят.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.05.2017 г.
0
 
 
А това ,че ментел изпращат договори по куриерска фирма Спиди не е ли незаконно? И карат хората да се разписват без да четат договора!
+5
 
 
Операторите пак са с едни гърди напред пред КЗП. Договорите, които подписваме са на цена 40-50 лева редуцирана до 18-25 за периода на договора. И при изтичането му никой не ни задължава да подписваме нов договор, но редуцираната цена отпада и се връщане на основната цена, която си е двойна. Какво ще каже за тази хватка господина от КЗП?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: