Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
16 точки на смъртта дебнат шофьорите в България
Автор: Екип Burgas24.bg 08:21 / 11.04.2017Коментари (0)1238
©
16 точки на смъртта дебнат шофьорите в България особено със затоплянето на времето, когато и трафикът се засилва. Едни от най-критичните зони са на 66-и километър на магистрала "Тракия", 74-и на "Хемус", както и Кресненското дефиле на път за Гърция. Капаните, за които водачите трябва да са нащрек, са мокър път при дъжд, трасетата с обратен наклон, задържащ вода, поредица от 180-градусови завои и т.н. 

От "Пътна полиция предоставиха точните километри от опасните участъци, в които е добре водачите да отпуснат газта, за да стигнат живи и здрави при близките си, съобщава "Телеграф". Точката с най-много катастрофи на магистрала "Тракия" е 66-и километър. 28 водачи са изгубили контрол над колите си там заради аквапланинг. 

"Пътят там е с обратен наклон, така е проектиран, когато е строена магистралата и задържа вода. Има предупредителен знак, че при дъжд трябва да се кара с не повече от 90 км, но често не се спазва, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Ако колата не се преобърне след излизане от пътя, щетите са само смачкани ламарини. 

През 2016 г. шестима души са били ранени в тази точка, защото водачите са били изненадани от мократа настилка и с около 140 километра возилата им са станали неуправляеми. Два остри десни завоя, единият от които на спускане след слизане от магистрала "Хемус" в посока София-Варна, също изненадват шофьорите в района на ловешкото село Бресница. Там има ограничение от 60 км, но водачите опитват да изпреварват при спускане, защото преди него има серия от завои, зад които се образуват тапи. 

Рисковата отсечка е част от най-смъртоносния път в България - след магистрала "Хемус" от Ябланица в посока Велико Търново. Тя е на територията на област Ловеч и за 2016 г. там са станали 139 катастрофи с 8 загинали. Критичната точка с най-много сблъсъци (36 и 3-ма загинали) на АМ "Хемус" е в самия ѝ край в района на 74-ия километър до Ябланица. След излизането от скоростния път следват серия от леви и десни завои, които са на спускане. 

На второ място с по 7 загинали се нареждат отсечките Симитли - Кресна и Русе - Бяла. И двете трасета са международни и страшно натоварени. Там освен поредица от къси прави с много завои ситуацията допълнително се усложнява и от тировете, които образуват колони зад себе си и изнервени шофьори, които тръгват да изпреварват рисково. Докато пътуват за Гърция по пътя Перник - Дупница - Сандански, водачите трябва да са нащрек в района на 46-ия км, където са станали 4 катастрофи с 1 загинал. 

Рисков е и 97-ият километър по направлението Румъния - Дуранкулак - Балчик с 10 катастрофи. Експерти от пътна безопасност предупреждават, че риск крият и нашумелите напоследък споделени пътувания, които се уговарят по Фейсбук, защото пътникът не знае при какъв водач се качва.

Шофьорите пишат кога тръгват и за кой град и делят горивото с потребителите, които часът потегляне и посоката ги устройват. Заради огромния наплив от желаещи да пътуват споделено две столични бензиностанции - "Шел" на "Подуяне" и ОМВ на Окръжна боолница, са се превърнали в неофициални гари. Всеки петък между 18 и 20 часа шофьори и пътници си правят срещи, за да си поделят пътя, като между 10 и 20 коли тръгват на час от Подуяне. 

Според закона обаче този тип превози се води нерегламентиран. От началото на годината 26 шофьори са отнесли 1500 лв. Глоби заради такива пътувания, а колите им са спрени за движение за 6 месеца със свалена предна табела, съобщиха от ДАИ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: