Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Изгасна надеждата за Надежда! Почина бургаската учителка, за която се обедини цял Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 09:42 / 07.04.2017Коментари (4)25380
©
Дългогодишният преподавател и културен деец Надежда Райкова, която се бореше с прогресиращ карцином на синусите, не успя да спечели битката с коварната болест, научи Burgas24.bg. За събиране на средства за лечението на майката на две деца се обедини цял Бургас, организирани бяха редица прояви като концерти, базари и голяма кампания в социалната мрежа.

Ето какво написаха нейните близки:

"Надежда се сблъска с една много тежка и коварна болест, след която премина през две операции в Бургас и една в Пловдив. След последващи множество лечения в България разбрахме, че лекарите няма с какво повече да ни помогнат тук. Единствената надежда, която ни дадоха беше от болницата в Германия. Нямахме нужните средства, затова и се обърнахме към вас за помощ. Никога не бихме могли да ви се отблагодарим за всичко, което сторихте за нас и нашата майка. Благодарение на вас имахме възможността да й дадем още един лъч надежда за оздравяване. Подкрепата, която й дадохте й помогна да повярва и даде сили да продължи в борбата. Всички ваши послания,молитви, дела, усилия, пожелания всеки път и вдъхваха кураж. Караше ме да й ги чета отново и отново. Те връщаха усмивката на лицето й. Със събраната финансова помощ от вас, ние успяхме да чуем компетентното мнение и на лекарите от Германия. Те се отнесоха изцяло с внимание, грижи, състрадание и подкрепа. Не я оставяха нито за миг. Приеха случая ни присърце. В болницата я обгрижваха с различни дейности, с които тя обичаше да се занимава. Успокояваха я.

Докато се оформят документи, изследвания, тя трябваше да се укрепи физически и духом, за да бъде възможно най-пълноценна за последващите лечения. С течение на обстоятелствата възможностите започнаха да намалят. Тя се влошаваше по-бързо отколкото се очакваше и изгасваше с всеки изминал ден. Силите й да се грижи сама за себе си все повече намаляха. Тя бе половин човек. Още при първата ни среща с лекарите те ни казаха, че не сме закъснели с няколко месеца, а с цяла година. Разказаха ни ,че 70% такъв тип тумор в синусите се появява отново, дори и при правилно лечение,трудно се засича при изследвания. Но въпреки всичко, ние продължихме да вярваме и да се борим редом с нея. Започнаха с едно от леченията, с което имаше най-висок шанс - 60% , химиотерапия. През тези 2 месеца лечение, тя изглеждаше видимо по-добре. След поредните изследвания разбрахме, че резултатите не отговаряха на очакваното подобрение. Туморът продължаваше да расте и единственият вариант, който остана бе имунотерапия. С нея Надежда имаше 20% шанс. Предложиха ни подкрепа с грижата за нея, чрез жени-доброволки , както и музикален терапевт, защото всички знаем колко много обичаше музиката. Даже и в най-трудните и дни, музиката винаги я е карала да се усмихва.

Тъжно ни е да ви съобщим скръбната вест, че днес между 5 и 6 сутринта Надежда ни напусна. Благодарни сме на лекарите, че до последно имаше човек до нея, който я е изпратил подобаващо. В съня си, без болка и без страх. Каквато е била цял живот.

Тя беше човек, който обичаше живота. Човек на радостта, на веселието. Винаги обичана от околните. Тя придаваше такава енергия, с която човек трудно можеше да се раздели. Тя винаги е била душата на компанията. Винаги бе готова да ти даде съвет, да ти помогне, да те разведри и успокои. В разговорите с нея се усещаше топлина и уют, който не всеки човек в днешно време може да ти предаде.Тя беше учител не само по професия, но и по душа. Винаги оставяше собствена следа след себе си в душата на всеки човек , до когото се бе докоснала. Тя обожаваше децата и беше човек на изкуството и красотата. И не на последно място тя беше и наша МАЙКА. Майка с главно "М". Най - важният човек в живота ни. Човекът дал ни възможност да живеем, човекът изградил ни като личности. В грижите си за нас като всяка майка ни се караше,но най- важното тя беше и наш приятел. Опитваше се да ни разбере като деца с кипяща кръв, но и да съчетае майчинското чувство за съхранение за децата си. Тя ни научи на нейното най- добро и важно качество- да бъде ЧОВЕК. Тя е Човекът с главно "Ч" в нашия живот, а вярвам не само в нашия, но и в на всеки опознал я. Тя е жена , която не можеш да опишеш просто с една дума. Една неописуема жена. До последно тя свиреше на китара, въпреки че не виждаше. Тя усещаше музиката в сърцето си и я предаваше на околните. Пееше в болницата на всеки, който й подадеше ръка. Макар тежкото й състояние, тя разведряваше останалите боледуващи и медицински лица със своите песни и положително настроение. Беше упорита до последния си дъх. Тя беше усмивка, която винаги беше на лицето й и трудно можеш да забравиш.

Вярваме, че сега тя е там някъде на едно по-добро място, щастлива, усмихната, обградена от любими хора, свиреща на своята китара и създаваща добро и ведро настроение. Тя е някъде там закриляща ни и подкрепяща ни във всяко едно наше решение и начинание. Някъде там, винаги до нас!
Благодарим още веднъж за подкрепата и шанса, който ни дадохте".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: