Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Над 120 бургаски ученици и студенти гостуваха на прокуратурата
Автор: Екип Burgas24.bg 16:10 / 06.04.2017Коментари (0)1774
Над 120 бургаски ученици и студенти от шест бургаски гимназии, училища и студенти - бъдещи юристи, гостуваха на Апелативната, Окръжната и Районната прокуратура в града. Те станаха част от "Деня на отворените врати" на Прокуратурата, който се провежда всяка година и дава възможност на младите хора да се запознаят от близо с работата на магистратите.

Точно в 10.30 часа днес, прагът на трите прокуратури бе прекрачен от младежите и девойките, като те бяха разделени в отделни групи.

Студентите-прависти от трети и четвърти курс в Бургаския свободен университет, учениците (в 11-ти клас) от Професионална Търговска Гимназия и Професионалната гимназия за изучаване на чужди езици "Васил Левски" бяха приети от Апелативна прокуратура -Бургас.

Те бяха запознати за структурата на Прокуратурата в лекция, която им бе прочетена от прокурор Йордан Дичев, а зам.-апелативният прокурор на Бургас Йовита Григорова заостри вниманието на аудиторията върху разновидностите на така наречените "компютърни престъпления" и начинът за предпазване от тях.

След лекциите, гостите имаха възможност да отправят свои въпроси към двамата лектори. Интересът на студентите бе насочен към начина, по който се разпределят дела и преписки в Прокуратурата, а учениците се проявиха интерес от детайлите, свързани с възможностите за проследяване на кореспонденция.

След лекциите, гостите се запознаха с работата на деловодството, а по-късно бяха приети и от Административния ръководител на Апелативната прокуратура Любомир Петров. Той посрещна младежите и девойките в кабинета си и след като поговори с тях, призовавайки ги да поемат по пътя на своето развитите, който да ги доведе до професията на прокурора, им предостави тоги, с които влиза в съдебното заседания, за да се почувстват те като истински професионалисти. Последва уникална фотосесия, а на начина по който изглеждаха младежите и девойките в тоги могат да завидят и най-суетните прокурори. Младежите и девойките не скриха усмивките си благодариха за оказаното гостоприемство.

На Окръжната прокуратура гостуваха ученици от Професионалната гимназия по романски езици "Георги Стойков Раковски", ГПАЕ "Гео Милев" и ППМГ "Никола Обрешков". Техни лектори бяха прокурор Георги Чинев и зам.-дминистративният ръководител на прокуратура Красимира Кателиева. Те описаха функциите на прокурора и неговата роля в досъдебното и съдебното производство. Пред гостите бяха представени и конкретни юридически казуси и дела. Въпросите им бяха насочени към случаите, в които прокуратурата се самосезира.

Младежите и девойките също посетиха деловодството на Окръжната прокуратура и кабинета на Административния ръководител г-жа Калина Чапкънова, която поздрави гостите и на свои ред им предостави тоги за снимки, като по този начин предизвика много емоционалната реакция на гостите.
На Районната прокуратура гостуваха ученици от СУ "Димчо Дебелянов" - Бургас. Те имаха възможност да посетят истинска съдебна зала и да се снимат за спомен в нея. Малко по-късно бяха приети от Административния ръководител на прокуратурата г-н Иван Кирков и тримата му заместници - прокурорите Веселина Гайдажиева, Георги Попов и Димитър Георгиев. Децата имаха възможност да научат каква наказателна отговорност носят непълнолетните при извършване на престъпления, а вниманието им бе заострено върху престъпленията с предмет наркотици, като бе акцентирано на тяхната същност, вредоносните последствия от тях и начина на предпазване. Лектор на учениците бе прокурор Гинка Чинова.

"Денят на отворените врати" на Прокуратурата за пореден път предизвика приятни емоции, както у Прокурорите, така и в учениците, и студентите дошли да придобият преки впечатления от случващото се в Съдебната палата. Всички си пожелаха здраве и успехи за напред.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: