Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Вижте новия мобилен център за разследване на прокуратурата в Бургас!
Автор: Екип Burgas24.bg 14:08 / 03.04.2017Коментари (0)2901
Преди минути бе представена пред медиите новата модерна мобилна станция, с която вече разполага Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура - Бургас, предаде репортер на Burgas24.bg.

Мобилният център закупен със средства на Прокуратурата на РБ и е един от шестте в България. Той е оборудван с вътрешни работни места, генератори за автономно електрическо захранване, полеви осветителни тела, лични предпазни средства (защитни костюми, маски, ръкавици и др.), средства за обозначаване и обезпечаване на периметъра на местопроизшествието, цифрови фотоапарати за огледи на местопроизшествие и друга криминалистична техника.

Центърът е базиран на автомобил с висока проходимост ("Фолксваген", модел "Транспортер Комби", 4х4). С него ще работят 27 следователи, които вече са преминали през специална подготовка.

"До сега не сме разполагали с подобно оборудване. Разпъвахме само рулетки на местопрестъпленията, имахме калцуни и ръкавици. Сега ще можем да обезпечим периметъра, да го осветим, да работим нормално. Надяваме се на по-бързо и по-качествено разследване по дела с висока обществена опасност - корупционни престъпления, тежки престъпления срещу личността, като убийства и не на последно място т.нар. бежански дела", каза пред журналисти шефът на Окръжна следствена служба - Бургас Таньо Гайдаров.

При необходимост бургаските разследващи ще могат да разчитат и на летяща платформа (дрон) за наблюдение, видео и фото заснемане при огледи на местопроизшествия. Става въпрос за производствени аварии, пътни и железопътни катастрофи, терористични актове, природни бедствия и др., при които е възпрепятствано провеждането на първоначалните действия по разследването на огледните групи, поради незагасени пожари, наводнени площи, изтичане в атмосферата на емисии от вредни газове, непрочистени от сапьори територии, опасност от вторични взривове и т.н.

Това се налага и когато засегнатите територии са на голяма площ и в труднодостъпни местности, при които е необходимо фото и видео заснемане, за да се изучи и фиксира обстановката на местопроизшествието, въздействието върху обкръжаващата среда и причинените щети.

Дронът е закупен от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките - София и е предоставен за ползване на Националната Следствена служба София. Всички служители от отдел "Криминалистически" в НСлС са преминали курс на обучение и са сертифицирани от Института, за работа с платформата и заснемане с нея.

Въвеждането на тези нови технологии в действията по разследването ще повишат ефективността на работата на следствените екипи и ще спомогнат пълноценно да се визуализира и анализира обстановката при огледите на местопроизшествия. Дронът е на разположение и на бургаските разследващи, които при поискване от софийските си колеги могат да работят с него.

По време на срещата с медиите присъстваха Любомир Петров - Адм. ръководител Апелативен прокурор при Апелативна прокуратура - Бургас, г-жа Йовита Григорова - Зам. адм. ръководител при Апелативна прокуратура - Бургас, г-жа Калина Чапкънова - Адм. ръководител Окръжен прокурор при Окръжна прокуратура - Бургас. Те посочиха на журналистите резултати от образувани преписки и дела на територията на Окръжен район Бургас с предмет - злоупотреба с политическите права на гражданите, от началото на м.март до датата на провеждането на избори за 44 Народно събрание, включително.

Според Апелативния прокурор г-н Петров, на територията на Апелативен район Бургас са образувани 162 преписки и 24 досъдебни производства за извършени престъпления срещу политическите права на гражданите в периода от 01.03. до 31.03.2017г. Лицата с повдигнато обвинение към 03.04.2017г. са пет, като едно досъдебно производство (на РП-Айтос) е приключено с произнесена от съда осъдителна присъда спрямо едно лице, на което е наложено наказание "лишаване от свобода" в размер на 10м., изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 3г.

Тази присъда все още не е влязла в законна сила и може да бъде обжалвана пред Окръжен съд-Бургас.

Още подробности вижте в нашия разширен видеорепортаж!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: