Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
С близо 1 млн. лв. почистват канала, свързващ езерото Вая и Черно море
Автор: Екип Burgas24.bg 12:00 / 23.03.2017Коментари (0)1350
©
Областният управител Вълчо Чолаков подписа договора, с който официално стартират дейностите по почистването на канала, свързващ езерото Вая и Черно море. Това стана по време на официална церемония провела се преди дни в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. 

За първи път Областна администрация ще изпълнява проект от такъв мащаб. До сега бургаската институция е работила предимно по-малки проекти, насочени към обучения, туризъм, културен обмен. 

С встъпването си в длъжност областният управител Вълчо Чолаков концентрира усилията на администрацията върху по малко на брой, но за сметка на това по-големи проекти, в унисон с актуалните за решаване проблеми. Така се стига до спечелването на настоящия проект, разработен по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Турция, в партньорство с Кметство Енез. 

Безвъзмездното финансиране по проекта е на стойност 394 хил. евро, а дейностите, заложени в него ще решат проблема с дългогодишните наводнения в района на езерото, както и на главния път Бургас-Созопол, по който през лятото преминава целият трафик за Южното Черноморие. 

Освен като превантивна мярка срещу бъдещи наводнения, ефект ще има и върху опазването на околната среда. В рамките на 24 месеца, колкото е продължителността на проекта, освен почистването на канала "Езеро Вая - Черно море", се предвижда още изследване на екологичните условия и състояние на водите на езерата Вая (Бургас) и Гала (Енез), както и разработване на съвместен модел за оценка на екосистемни услуги в двaта водни обекта.

"Доволен съм, че ще успеем да извършим почистване на канала Вая. Поех ангажимент, че ще направя всичко по силите си, за да реша близо 20-годишния проблем с наводненията, които се получават при всеки по обилен дъжд в района на езерото "Вая". Усилията, които положихме до сега - чистене с помощта на лека техника и лица лишени от свобода, дадоха временен резултат. Това наложи да търсим друго решение. Каквото в случая се оказа настоящият проект", коментира Вълчо Чолаков

По думите на управляващия орган областните администрации не се ангажират с подобни проекти поради големия обем от работа и високата отговорност, която се носи, както и заради недостатъчния човешки и финансов ресур, с който разполагат. 

"Готови сме и с втори мащабен проект за закупуване на тежка техника, с която да почистваме язовирите и речните корита в област Бургас. Очакваме повторно отваряне на Програмата, за да кандидатстваме", допълни Чолаков

С реализирането на тези проекти администрацията на практика доказа, че не е необходимо да чака финансиране, а при желание и малко повече усилия може сама да осигури такова, за да се случват полезни неща за област Бургас.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: