Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Масова сеч на дървета на ул."Васил Левски" в Царево
Автор: Екип Burgas24.bg 08:42 / 23.03.2017Коментари (0)1266
© Флагман
Масова сеч на многогодишни дървета на ул."Васил Левски" в Царево изправи на нокти местните жители. 23 дървета от видовете липа, кестен, източна туя, явор и нар, чиято възраст е над 20 години, са отсечени от ул."Васил Левски". Изтъкната причина е ремонт на водопровода и последвалото облагородяване. 

В Царево обаче се питат дали тези дейности не можеха да се изпълнят като се запазят дърветата, както се прави на много други места, пише "Флагман". Емил Пейчев, общински съветник от "Движение Гергьовден" - една от двете опозиционни партии в местния парламент, ще отправи писмено питане до кмета на Царево Георги Лапчев дали са спазени процедурите. Според Пейчев обосновано е предположението, че има нарушения. 

"Става въпрос за нарушаване на ЗУТ-а, който определя какво да се прави с дървета", каза Емил Пейчев и отбеляза, че много кметове изготвяли общинските си наредби за зелената система в противоречие на ЗУТ-а. В Закона ясно пишело, че дървета над 20 години може да се отсичат само, ако са опасни и това да е установено с подписите на ландшафт архитект или лесовъд. В Наредбата обаче са вмъкнати и други хипотези, които развързват ръцете на кметовете да премахват дърветата по свое усмотрения. Така с подзаконов акт, какъвто е наредбата, се омаловажава законов, маркира опозиционният общински съветник. Местните жители са огорчени от това, че освен дърветата е премахната и цялата зелена площ по основната градска улица. За сметка на това е изградена супертясна велоалея, която изглежда декоративна и неизползвама и места за паркиране. 

За уточнение - в Царево няма проблем с паркоместата. Това е само приятен спомен от миналото "Това, което се прави, изобщо не е обсъждано в Общинския съвет на Царево, не съм запознат да има ПУП, нито за велоалеята, нито за ремонта", категоричен е Емил Пейчев. 

По думите му това е обичайна практика на кмета Георги Лапчев, който е процедирал по идентичен начин и с улица "Хан Аспарух", която също бе изкоренена преди няколко месеца. 

"Дори и да приемем, че има болни дървета, не може абсолютно всички да боледуват и да са за отсичане", допълни общинският съветник от "Движение Гергьовден". Еколози поставиха надписи на дърветата, за да ги спасят, но въпреки това те бяха отсечени Той цитира еколози от Царево, които са изчислили, че за последните пет години само от централната част на града са отсечени над 150 стари дървета, които даваха облика на Царево като зелен курорт. Посадени са нови, но те според Пейчев са в съотношение 1/3 (1 нова фиданка за сметка на 3 отрязани големи дървета). Дръвчетата по-скоро изглеждали като декоративни и се губело цялото очарование на Царево.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: