Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Фламингата стават все по-чест гост в Бургаските езера
Автор: Екип Burgas24.bg 14:08 / 21.03.2017Коментари (0)1042
©
Тази екзотична за нашите ширини птица става все по-чест гост в Бургаските езера и преживява тук не само седмици, а вече няколко месеца, включително и през тежката тазгодишна зима. Орнитолозите към проект "Солта на живота", LIFE+ , които следят ефекта от дейностите на проекта върху птиците в Атанасовско езеро, установиха при последното си посещение 13 розови фламинга - численост, която до този момент не е отчитана през многогодишните наблюдения на птиците в Лагуната.

Само преди две седмици се радвахме на високия брой от 7 птици, сега те са се увеличили двойно. Едновременно с това други 5 розови фламинга са наблюдавани в ЗМ Пода, с което в момента в Бургаските езера има общо поне 18 птици. В района на Бургас вече 3 години постоянно живеят няколко розови фламинга, които използват добрите условия на влажните зони за хранене и почивка, като успешно преживяват тежките зими.

"В момента розовото фламинго увеличава популацията си и разширява ареала си и през последните години започва да се среща все по-често все по на север от обичайното. Най-близо до нас видът гнезди в Турция и Гърция. До скоро наблюденията на тези красиви розови птици у нас бяха изключителна рядкост, но последните няколко години се наблюдават често, както у нас, така и в северната ни съседка Румъния." - споделя орнитологът Владимир Младенов от Българско дружество за защита на птиците.

Ако разпространението на розовото фламинго продължи с подобни темпове и във връзка с осезаемите ефекти на климатичните промени, е твърде вероятно видът да намери нови гнездови територии, далеч от обичайните си места за размножаване. Гнездата му са купчина пръст натрупана на диги, малки острови или направо в плитки басейни.

Атанасовско езеро предоставя добра хранителна база за стотици видове птици - подходяща е и за розовото фламинго, което се храни предимно с макробезгръбначни, има големи плитки басейни, далеч от присъствието на човека и подходящи места, където видът може да прави своите гнезда. Ето защо можем да се надяваме в близките години да наблюдаваме и първото гнездене на вида за България. 

Активните консервационни дейности през последните години в резултат на проект "Солта на живота", LIFE+ подобряват като цяло условията за гнездене, подобряват хранителната база и ограничават заплахите за редица птици, които избират лагуната, за да отгледат своето потомство.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: