Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Собствениците на "Пикадили" със 100 млн. дългове, пилеят пари по чужбина, работниците без заплати!
Автор: Екип Burgas24.bg 11:17 / 21.03.2017Коментари (3)2496
© Черно море
Над 700 работници се оказаха на опашка пред веригата супермаркети "Пикадили" с надеждата да получат заплатите си, които не са виждали от преди Коледа. Заради финансовия колапс на дружеството обаче най-вероятно служителите няма да видят и лев и затова те излязоха на протести в София и Варна, пише "Телеграф" и разкрива причините за краха на веригата. Веригата "Пикадили" е в започната процедура по обявяване на несъстоятелност. 

Причината са над 100 млн. лв. дългове на фирмата към работници, доставчици и кредитори. Пари обаче в дружеството, свързвано с двамата братя Валентин и Десислав Попови, няма. Всъщност супермаркетите вече не се държат от "Пикадили" ЕАД, която е в производство по несъстоятелност, а от друга фирма - "Селект Трейд" ЕООД. Врътката е направена още преди близо година, когато Попови в опит да се "спасят" от кредиторите си прехвърлят активите на новото дружество, което се води собственост на трето лице. 

За "Пикадили" ЕАД остават само дълговете. Така пред Врачанския окръжен съд "Пикадили" стартира на 17 февруари тази година процедура по обявяване в неплатежоспособност. В компанията има назначени временни синдици и вече е свикано общо събрание на кредиторите през април. Избраният от тях постоянен синдик ще трябва да решава задачата как с малкото активи да задоволи частично фирмите с вземания. Любопитна подробност е, че дни преди да се стартира процедурата по обявяване на "Пикадили" във фалит, дружеството сменя седалището на фирмата с адрес във Враца, така че делото за обявяването на фирмата в неплатежоспособност да се гледа от местния съд. 

Върху търговското предприятие е учреден особен залог в полза и на банка, от която се финансира и клонингът на веригата супермаркети "Селект Трейд" през заем за 11 млн. евро. От решението на съда се вижда още, че фирмата дължи най-много пари на държавата и работниците си - публичните взимания са на стойност над 18,3 млн. лв. 

По закон тези дългове са първи по ред и при осребряване на активите на "Пикадили" те трябва да получат първи парите си. Ако обаче активи за продажба няма - кредиторите няма да получат и лев. Към момента собствеността на фалиралата "Пикадили" се държи от люксембургска офшорка. Преди това обаче акциите на дружеството са минали през ръцете на двамата братя Попови, които имат интересни сикаджийски корени. 

Те са синове на изпълнителния директор на разпадналата се групировка СИК - Димитър Попов. Попов-старши е свързван и с Иван Костов. Командира на бандитската приватизация у нас преди години лично разказа пред журналисти, че е застраховал автомобилите си при СИК, а според неофициална информация дори е успял да си договори и отстъпка. Двамата бизнесмени Попови -младши също имат връзки с драгалевския гуру и аверите му. Имената им изплуват и покрай аферата с увеселителния парк "Софияленд", където те са сочени като касичките, през които дружеството е изпрало капитала си. Братята са известни с афинитета си да крият парите си в офшорни дружества и така трудно да се стига до крайния собственик на съответните активи. 

Справка в търговския и имотен регистър на страната показва, че братята имат участие в над 20 фирми и държат имоти в София, Русе, Никопол, Стара Загора и Бяла. По-голяма част от имането на фамилията обаче се води собственост по документи на техни фирми, се вижда още от справките. Според неофициална информация фамилията има луксозни имоти в чужбина и дори имения на Ривиерата В автопарка им пък могат да се видят лъскави коли за стотици хиляди. И докато регистрите показват, че по-големият от двамата братя - Валентин, е финансовият мозък на семейството, то брат му Десислав често влиза в светските хроники с разгулния си начин на живот. 

Десислав Попов е женен за манекенката от "Визаж" Катя Пенева, а за сватбата им в Бояна през 2009 г. идва да пее лично US звездата Алиша Кийс. Съпругата на Попов често се снима на екзотични места с различни световноизвестни личности, докато мъжът й виси с милиони към работниците си у нас. Вчера бяха организирани два протеста, един в София и един във Варна. Този в столицата беше пред централата на "Пикадили" на бул. "Ген. Тотлебен". Протестът в София продължи около 2 часа, разказа Виолета Иванова, служител в един от магазините от веригата. Около 200 човека се събраха пред централата, като поискаха да им бъдат платени заплатите незабавно. Много от служителите подадоха заявления за самосъкращаване по чл. 327 от КТ. 

Средният размер на дължимите към служителите суми е 1000 лева. Ръководството на фирмата обаче отказа да се срещне със своите служители и протестното шествие със съдействието на полицията се насочи към сградата на омбудсмана. Там представители на инициативния комитет се срещнаха с Мая Манолова, която заяви, че ще предприеме незабавни действия да се срещне с ръководството на веригата, за да бъдат обсъдени решенията на проблемите. 

В случай че откажат такава среща, ще предприеме незабавни мерки. Около 50 души, които участваха в протеста вчера в София, подадоха заявления за напускане. Два часа хората стояха отвън без никой от ръководството да им обърне внимание. От месец магазините не са зареждани, продава се стоката, изостанала от вече затворени обекти. По рафтовете има само тоалетна хартия, скъп алкохол, сладки и олио. Само за ден през миналата седмица са затворени 4 обекта в София и три във Варна без никакво предупреждение. 

В четвъртък финансовият директор на "Селект Трейд" Симона Станева обеща, че до петък ще договори нов заем и възнагражденията ще бъдат платени, но от тогава нито заплати имаме, нито връзка с г-жа Станева, разказа един от организаторите на протеста Владимир Иванов. Иванов се закани, че протести ще има всеки ден, докато не им бъдат платени възнагражденията. Заплатите трябваше да бъдат платени на 12 февруари, но до този момент не са преведени пари по сметките на работниците. За да не се стига до бавене на заплати с месеци, вече предприемаме действия. 

В същото време има вълна от заявления за напускане, а има хора, които са напуснали в края на миналата година, но все още не са си получили заплатите. Според експерти от колекторските агенции срещу веригата са заведени 21 иска, като 4 са оттеглени. Основно исковете са от фирми в сферата на печатарство, търговски центрове, търговия със спиртни напитки и т.н. По думите на Милена Виденова схемата за фалит на веригата наподобява тази при КМБ България, която управляваше веригата "Карфур". Оказва се, че чрез свързани фирми задълженията са се разсрочвали, докато не се стигне до фалит. След като са прехвърляни дълговете на свързани фирми, се е отлагал фалитът, а впоследствие и задълженията са станали много по-големи. Не случаен е и фактът, че финансовият директор на "Пикадили" Симона Станева всъщност преди това е била на същия пост, но в КМБ България.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На карфур същото ... изпраха парите и сега се махат.
Aнонимен
на 21.03.2017 г.
+2
 
 
въпрос: защо Попови правят така? отговор: защото МОГАТ!
Aнонимен
на 21.03.2017 г.
+1
 
 
Отрепетирана работа.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: