Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Посещение на високо ниво на бургаското пристанище
Автор: Екип Burgas24.bg 11:40 / 20.03.2017Коментари (0)2919
Министърът на Икономиката Теодор Седларски разгледа "Пристанище Бургас" ЕАД. Посещението в събота беше част от програмата му по време на еднодневната визита в областния град. Той бе посрещнат от изпълнителния директор Диян Димов и Александър Петков, член на Съвета на директорите на държавния оператор. От страна на Пристанище Бургас участие в срещата взеха още Живко Еланджиев - директор "Експлоатация", Стойчо Димов - ръководител звено "Маркетинг СУК и Евроинтеграция" и Емил Кирилов - ръководител звено "Административно и стопанско управление". На срещата присъства и Ивайло Иванов, директор на териториалното управление на ДП "Пристанищна инфраструктура"- Бургас.

При посещението си в пристанището представителите от министерство на икономиката разгледаха Зоната за обществен достъп, която функционира на територията на държавния порт от 2014 г. Министър Седларски бе посрещнат в Морска гара, която е първото нещо, което виждат туристите от пасажерските кораби, пристигащи в Бургас. 

Интерес предизвика макета на Черно море и корабните модели на изключително модерните за времето си авто-фериботи /ro-pax/ "Трапезица" (MEDLINK I) и "Царевец" (MEDLINK II).

Гостите бяха запознати с бургаски пристанищен регион и спецификата на услугите, които предоставят държавният оператор "Пристанище Бургас" ЕАД и останалите пет частни пристанищни оператора в района. 

През последното десетилетие Бургаски пристанищен регион е с най-динамично развиващата се пристанищна инфраструктура в България, както като морско-технически характеристики, така и като параметри на обслужване на корабите, включително контейнеровози тип "Panamax" и пасажери до 300 линейни метра. Новите открити и закрити складови площи отговарят на високите изисквания за съхранение и обработка на нарастващата номеклатура на товарите. Товарооборотът на пристанищен регион Бургас нараства плавно с над 5 на сто годишно. За 2010 г. преминалите товари са12,8 млн.тона, а през 2016 г. са обработени 17,3 млн. тона товари.

Министър Седларски имаше възможност да разгледа и Регионалния център за управление на корабния трафик, който е един от най-модерните в Европа. В него той бе запознат с дейността в центъра и информацията, която се събира и анализира по отношение безопасността и ефективността на корабоплаването, опазването на човешкия живот на море и защитата на околната среда и прилежащата брегова ивица от възможните вредни въздействия от корабоплаването.

Министърът и екипът му разгледаха и реставрираната наскоро сграда на "Магазия 1" /най-старият закрит пристанищен склад/, който вече ще изпълнява функцията на втори пасажерски терминал, където ще се обслужва и каботажното /крайбрежно плаване/, ще има художествен образователен център и развлекателна зона. 

Гостите бяха запознати с историята на сградата, в която е съхранена ценната нитована конструкция тип "Айфел" и подписания в края на 2016 г. меморандум за сътрудничество с най-голямото френско товарно и пасажерско пристанище Марсилия. 

Основен фактор допринесъл за реализирането на двустранната инициатива е ролята на марсилските пристанищни власти в проектирането и изграждането на порт Бургас в края на 19 век. Под ръководството и прякото участие на инж. Адолф Герар (Жерар), главен инженер и директор на пристанище Марсилия в периода 1895-1897 г. пристанище Бургас изгражда своя съвременен облик и инфраструктура.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: