Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Оперираха успешно дете с над 100 градуса гръбначно изкривяване
Автор: Екип Burgas24.bg 12:19 / 14.03.2017Коментари (0)737
©
5-годишно дете с екстремна бързо прогресираща, над 100-градусова сколиоза оперираха ортопедите от столична клиника, съобщава Нова тв. 

Детето е получило изкривяването вследствие на вроденото генетично заболяване неврофиброматоза, което причинява дистрофия на гръбначния стълб, съобщиха от болницата.

Авангардната операция продължи малко над 5 часа и бе извършена от екипа на доц. д-р Васил Яблански, началник на отделението по "Ортопедия и Травматология" на болницата, който има опит с над 100 успешно оперирани деца със сколиоза. Чрез иновативни импланти - т.нар. "магнитни родове", лекарите ще имат възможността да правят допълнителни настройки за изправянето на гръбначния стълб от разстояние без необходимост от хирургични разрези и поставяне на упойка.

Обикновено хирургията на сколиоза включва поставяне на импланти в гръбначния стълб на пациента, които го изправят и фиксират. В много ранна детска възраст обаче стандартните импланти биха спрели растежа на детето и съответно налагат допълнителното им разтягане на всеки 6-7 месеца, за да може гръбначният стълб да израства. А това изисква редица допълнителни хирургични интервенции.

"Пред детето има около 6-7 години активен растеж и това би означавало до 10 допълнителни операции за разтягане на имплантите. Новите магнитни импланти, с които вече разполагаме, ни дават възможността за динамичен дистанционен контрол. Детето ще идва на всеки три месеца, за да ги настройваме в подходяща позиция, за да може гръбначният стълб да се развива. Ще извършваме корекциите без хирургия, в амбулаторни условия и изцяло неинвазивно", разказва за иновативния метод доц. Яблански. Той уточнява, че след операцията не се налага носене на гипс или корсет, а след изписването детето се насърчава към активно движение.

"Имплантирането на магнитни родове е един великолепен начин за лечение на деца с тежки гръбначни деформации в ранна детска възраст, който им позволява да растат и да се развиват пълноценно", категоричен е специалистът.

Хирургията при деформации на гръбначен стълб е една от най-тежките оперативни интервенции, които може да претърпи човек в детска възраст. Въпреки това, в някои от случаите те са животоспасяващи и единствен шанс за малките пациенти. Без лекарска намеса при такива пациенти изкривяванията могат да прогресират до състояния несъвместими с живота заради притискането на жизненоважни органи, ограничаване на дишането и др.

При оперираното дете сколиозата е прогресирала много бързо, поради характера на причиняващото я заболяване. В момента детето се чувства добре, а възстановяването му протича изключително бързо. То ще бъде проследявано активно в отделението по Ортопедия, като на всеки 3 месеца имплантът ще бъде управляван дистанционно, така че изправянето на гръбнака да следва растежа на детето.

Едва след пълното завършване на растежа ще се предприеме окончателна интервенция за фиксиране на гръбначния стълб. Благодарение на този иновативен имплант на малката пациентка ще бъдат спестени между 8 и 10 оперативни интервенции, а прогресивно нарастващите рискове от усложнения, свързани с тях, ще бъдат намалени значително.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: