Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рибарският бранш се нуждаел от лабораторен контрол
Автор: Екип Burgas24.bg 08:59 / 13.03.2017Коментари (0)1240
© Burgas24.bg
За рибарския ни бранш има гарантирани ниши на международния пазар и ако сме в крак с изискванията, с новостите в производството, няма начин да не заемем своето място, заяви за в. "Черно море" д-р Йордан Господинов, председател на рибарската асоциация "БГ ФИШ".

Разширяването на износа ще даде сериозен стимул в развитието на рибарския ни сектор, тъй като възможностите на вътрешния пазар са силно ограничени. Затова обаче е нужно достигането на 100-процентова гаранция, че неговата продукция отговаря на всички европейски стандарти, което може да стане единствено чрез въвеждането на лабораторен контрол от страна на държавата, тоест с изграждането на нова акредитирана лаборатория, категоричен е браншовикът. По неговите думи сега има само една, която е крайно недостатъчна. А да не говорим, че в нея се изследват само няколко параметъра на качеството.

Проблемът става особено актуален с интензивното развитие на рибопреработвателното производство у нас. Изградени са 56 рибопреработвателни предприятия с възможности за търговия в цял свят и вече 10 години след приемането ни в ЕС продаваме с ежегодно увеличаващи се обороти на всички континенти. Към кои страни и в какви са количествата, не може да се каже с точност, защото пазарът в ЕС се води за вътрешнообщностен и не се проследява - това се прави чрез митническия контрол, който е само за трети страни. Едно е неоспоримо, европейският пазар е основният за износа на бранша.

Приемането ни в ЕС и достъпът до свободния европейски пазар дадоха възможност да сверим часовника си. Като цяло рибарският ни бранш се развива в унисон с европейските тенденции, които не се различават и от световните, коментира шефът на рибарската асоциация. Те се насочени към увеличаване на изкуственото производство на риба, миди, мекотели и др. заради застрашително намаляващите рибни ресурси в моретата и океаните. Всяка наша фирма работи според изискванията на ЕС. Преди време гаранцията за качеството се даваше от ДВСК, сега това се прави най-вече от самия производител.

Секторът риболов и аквакултура осигурява за преработвателните предприятия суровини от собствено производство и от внос. Те се преработват на съвременно технологично ниво с високо качество и грижа за безопасността за консуматора. Това се потвърждава от голямото търсене на продуктите с българска марка и все по-засилващите се продажби в Централна и Западна Европа, в Азия и Америка на преработени риби и други морски храни.

В същото време претенциите на световните пазари изискват напълно гарантирано висококачествени и безопасни продукти. Днес това се постига единствено със самоконтрола и вътрешнофирмените мониторингови програми. За да има обаче пълна гаранция, че се спазват всички европейски изисквания, задължително трябва да има и насрещен контрол с акредитирани и референтни лаборатории. Те са, които разполагат с висококвалифициран персонал и адекватно на производствените технологии оборудване, съвременни методи съгласно тенденциите в развитието на сектора. Тяхното осигуряване ще покаже на света съпричастност към безопасността на храните, които предлагаме на най-скъпите пазари, допълни д-р Господинов.

За съжаление, развитието на сектора и завишените изисквания изпреварват лабораторния контрол у нас. Единствената акредитирана лаборатория у нас е към Централния научноизследователски ветеринарномедицински институт и тя е само за три вида токсини. В момента липсва акредитирана лаборатория, например за изследване на шестте морски биотоксина, които идват от планктона. Вярно, в Черно море все още такива не са открити, но няма гаранция, че утре няма да навлязат колибактерии с отпадните води и при силен дъжд. Нещо особено важно за износа на живата черна и бяла мида. За да им се извърши лабораторен анализ, сега трябва да се търсят акредитираните лаборатории в Гърция, Италия. Изпреварващите технологии в рибопроизводството налагат ползването на лабораторни методи и лаборатории извън пределите на страната, което поставя сектора в неконкурентна среда, подчерта браншовикът.

За повече съдействие от институциите и своевременното решаване на въпроса с лабораторния контрол призоваха от двете национално признати рибарски асоциации - Черноморски риболов" и "БГ ФИШ", на среща с представители на Министерството на земеделието и храните, която се проведе миналия месец. Секторът е малък, но производството е с голяма добавена стойност, пазарно ориентиран към износ и създава работни места на много хора. От ведомството обещаха, че на институционално равнище ще бъде обсъдена възможността за изграждане на важната за ибопреработвателите акредитирана лаборатория.

Крайно време е проблемът да бъде решен, защото недостатъчното финансиране на лабораторния контрол в акредитираните и референтните лаборатории на БАБХ не е добър атестат за динамиката на развитието на страната, на рибарството, а и за другите сектори, категоричен е д-р Господинов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: