Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Диана Саватева: Пресичането на държавната граница е тежко престъпление и заслужава строга санкция
Автор: Екип Burgas24.bg 12:12 / 11.03.2017Коментари (0)2027
©
Вторачването в оградата по границата с Турция всъщност ограничава зрителното поле към големия проблем с бежанската криза. Каквото и да говорим - изграждането на преградното съоръжение е на финала си, но това далеч не изчерпва темата за сигурността на границата. Мрежата е само един елемент от мерките, които трябва да се приложат комплексно, за да имат ефект, коментира журналистът Диана Саватева, която е втора в бургаската листа на ГЕРБ.

Тя припомня, че оградата върви с интегрирана система за видеонаблюдение, която включва термокамери, сензори и друга техника. Чрез тях се улавя всяко движение близо до границата, създава се възможност за бърза реакция на граничните полицаи.

"Бургаските журналисти знаят, че благодарение на сензорите в края на м.г. близо до странджанското село Белеврен бяха задържани и трафиканти на 50 кила хероин, прекарани през зелена граница. Т.нар. инженерно преградно съоръжение и всичко около него не е даденост за вечни времена - то има нужда от поддръжка и осигуряването й е друга стъпка към по-сигурна граница. Но и това не е всичко. Един преглед на приключилите дела за т.нар. каналджийство ще покаже, че масово се налагат условни наказания. Има случаи, при които обвиняемият сключва споразумение или се съгласява на съкратен съдебен процес, получава условна присъда и ако е чужд гражданин - изчезва. В рамките на присъдата има и глоба, която на практика е несъбираема. Така хората се чувстват излъгани, не се излъчва правилният сигнал, че пресичането на държавната граница е тежко престъпление и заслужава строга санкция, подчертава Саватева.

Според нея не става въпрос за забрана на условните наказания и предлага да се поставят повече материално-правни пречки за налагането им. Кандидатът за депутат от ГЕРБ припомня, че това се случи с наказанията за някои пътно-транспортни произшествия - през последните години, специално в Бургаския окръжен съд, няма условни присъди за катастрофа със загинал, предизвикана от пиян шофьор.

"Има и по-смели идеи - каналджийството да се разглежда като елемент от националната сигурност. Не е ли логично текстовете от закона, свързани с организирането, осъществяването и подпомагането на нелегалното пресичане на границите на страната, да бъдат събрани в главата "Престъпления срещу републиката" от НК? Само оградата с всичките й екстри и само по-строгите наказания не биха имали този ефект, както двете заедно", завършва Диана Саватева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: