Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отвъд доносите на Тома Томов - можеха ли да се променят децата на убийците
Автор: Екип Burgas24.bg 10:48 / 06.03.2017Коментари (3)2649
©
Не съм съдник и никога не съм бил. С Тома Томов се познаваме и тези няколко реда не са предназначени да го заклеймяват като журналист-агент на Държавна сигурност. Високо ценя някои от филмите, анализите и интервютата му. Когато прочетох неговите донесения за Любен Пулев и Стефан Груев, ми стана интересно какви точно задачи са били поставяни на младата тогава звезда на комунистическата журналистика?

Интересно ми беше мисленето на Държавна сигурност. Просто няма логика да изпратиш Тома Томов с агентурната задача да се запознае и да разговаря със Стефан Груев, за да направи великата констатация, че е антикомунист ("Груев е антикомунист, краен", това е написал в доноса си Томов) Ами какъв да бъде? Баща му е разстрелян като куче пред един ров.

Дори мъртвото му тяло не е било предадено на семейството му, за да бъде погребано по християнски. А гробът му още не се знае точно къде е. Въпреки голямата разлика в годините, станахме много близки със Стефан Груев. Наред със старите му приятели като Дими Паница, Христо Бояджиев, Панайот Панайотов и други той ме беше приел за приятел и съмишленик.

Вярваше ми и споделяше с мен много неща за срещите си с хора на режима. Като шеф на бюрото на "Пари мач" в Ню Йорк към него е имало голям интерес от Държавна сигурност. Освен Тома Томов, със Стефан Груев са осъществявали контакти и други журналисти. А също и няколко известни писатели. Сред тях е един академик в момента, който след промените не е посмял дори да му се обади, Стефан ми е разказвал за разговора си с Тома Томов. И никога не си е правил илюзиите, че Томата не е агент на Държавна сигурност.

Но тъй като беше много фин и толерантен човек ми казваше: "Все пак тези момчета са по-образовани от неграмотните си бащи и лека-полека ще започнат да работят за България". Стефан беше най-почтеният човек, когото познавам. Вярваше, че дори децата на убийци могат да се променят. И беше готов да прости. Заради България. И тук отново се чудя - какво точно е искала Държавна сигурност от своя агент Тома Томов? Нямам отговор.

За Любен Пулев. Тук нещата са още по-малоумни. Пулев е бил много близък с последния пълномощен министър на САЩ в България преди войната, Джордж Ърл. Често са се срещали и пътували заедно из България. Присъствал е на онази знаменита сцена, когато Ърл чупи бутилка в главата на германски нацистки офицер в един софийски локал. Разбираемо е, че след съветския преврат Пулев е трябвало да оцелява.Тогава са убивали. 

И сега пряко към доносника: Тома, не ти ли казаха от Държава сигурност за кого доносничиш? Или съвсем на тъмно са те държали? В архивите на МВР има донесения за Пулев. От тези архиви става ясно, че са знаели много добре за отношенията му с Ърл, В началото на промените бяха публикувани някои от тези документи. А в моите записки имам свидетелствата също на кореспондента на "Асошиейтед прес" през онзи период Боян Чуканов.

Той потвърждава, че Пулев е бил в онзи локал. И че е бил много близък с Ърл. Държавна сигурност разбира се е знаела това. Каква именно е била твоята задача? Какво точно е целяла Държавна сигурност като е изисквала от теб, Тома Томов, да доносничиш срещу Пулев? Всичко за Пулев е било документирано. Да пишеш доноси срещу учителя си дали не е било своеобразно кръвно кръщение - проверка за вярност към спец службите? Защото донос за учител е най-гадното нещо след донос за родител. Нареждаш се до Ахмед Доган, който е доносничил за любовниците си. Или е било двойна проверка? Не ти ли казаха поне кой е той и какво трябва да провериш? . Аман от фантасмагории за някаква разузнавателна дейност в полза на България.

Да си жив и здрав. Нямам омраза към теб, но това е долно. Поне да ти бяха обяснили наистина кои са обектите, за които доносничиш. От доносите излиза, че са те третирали като третостепенна проститутка. Тъжно е.

Накрая за една твоя грешка на езика, Няма как да е друго от човек като теб, прочел вагони с книги, както тръбиш. Макар че да се хвали човек с вагони книги е крайно провинциално и показва тежки комплекси. Тома, говориш за "Силиконова долина" в програмната си реч като водач на листата на комунистите в Благоевград. Приятелю, силикон се използва за циците на фолк-певиците...моля, те, прочети и се образовай, а силиций е съвсем друго нещо. Е такава е цялата ви комунистическа интелигенция и за това вместо да имаме и в България "Силициева долина" имаме силиконови мутреси и червени новобогаташи. 

Стефан Груев беше оптимист, че ще ви узрее акъла. За разлика от мен, той не смяташе, че сте генетично увредени, Милият, искаше да вярва в добрите пориви дори на хора, които пишеха доноси срещу него. Стефан беше различна величина от вас, доносниците на Държавна сигурност. Обичаше България.



Източник: Фактор.бг



Още по темата: общо новини по темата: 365
18.08.2020 »
02.05.2018 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/61 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.03.2017 г.
0
 
 
Поредния нихилист, който се прави на интересен и изразява мнение, за личност, която не познава. Носи се на гребена на вълната на простащината, собствени заблуди и необразованост.Вие сте една малка част с промити мозъци,на които им липсва истинското образование и възпитание от времето, когато то беше на едно от челните места в света....нищо лично...за съжаление!?
+2
 
 
Новите лица са само за пред листата на БСП...задниците са все същите гьонове на този и онзи убиец или мръсник! Абсолютно точна статия за един БОКЛУК!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: