Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Навръх националния празник служебното правителство пожертва Национален парк "Пирин"
Автор: Екип Burgas24.bg 10:45 / 04.03.2017Коментари (23)1381
©
Националният празник 3 март и почивните дни около него бяха използвани от служебното правителство, за да пожертва Национален парк "Пирин", алармира Коалиция от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" в писмо до медиите:

С две изненадващи решения в навечерието на празника служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова направи сериозна крачка към застрояването на планината.

На 1 март Костова се разпореди, че няма нужда от екологична оценка за проекта за нов план за управление на националния парк.

Освен че е абсурдно документът, който определя бъдещето на един от трите национални парка в България, да не бъде подложен на такава оценка, това решение е в разрез със законите на страната. В глава шеста на Закона за опазване на околната среда и в чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие ясно се посочва кога екологична оценка е необходима.

Въпреки това Министерството решава, че не трябва да се прави оценка, тъй като "няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве".

Дали това е така, при положение, че проектопланът позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ от досегашната и сечи в горите върху 60% от площта на парка?

Нещо повече, Министерството на околната среда и водите потъпка решението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО от лятото на миналата година. На годишното си заседание в Истанбул, Комитетът недвусмислено прие, че новият план за Пирин задължително трябва да бъде подложен и на екологична оценка, и на оценка за съвместимост със целите на Натура 2000.

За да е още по-абсурдна ситуацията, на 2 март, в края на последния работен ден, министър Костова подписа ново решение, предвиждащо предварително изпълнение на собственото ѝ решение от предния ден. А тази стъпка цели да отнеме възможностите за изява на гражданско мнение и на независима институция като съда.

Костова се мотивира, че е нужно решението ѝ за липса на необходимост от екологична оценка да влезе в сила максимално бързо "с цел защита на особено важни държавни и обществени интереси и осигуряване живота или здравето на гражданите".

Коалиция "За да остане природа в България" пита - как екологичната оценка би застрашила живота или здравето на гражданите? И какви са тези държавни и обществени интереси, които твърди, че защитава министърът, при положение, че близо 70 хиляди души вече изпратиха имейли до служения премиер Огнян Герджиков с искане проектът за нов план да не бъде приеман в настоящия му вид? Инициативата продължава и точно в този момент е важно всеки да даде гласа си за Пирин на wwf.bg/pirin.

До приемането на нов план за управление, продължава да действа старият, който предвижда значително по-сериозна защита на природата в Пирин. Бързането и най-вече приемането на решения преди почивни дни може да се обясни единствено с желание обществеността да не забележи, че се обслужват олигархически и корупционни интереси на кръга, който от години се опитва да застрои обекта от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Няма как да е случайно, че решения с тридневен срок за обжалване се взимат точно преди три почивни дни.

Ситуацията напомня действията на правителството в съседна Румъния, което прие указ за амнистия на корумпирани политици през нощта, с надежда обществото да не забележи. Всички знаем какво последва. Призоваваме министър Костова и служебното правителство незабавно да преразгледат спорните решения по този толкова важен за българите въпрос.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Такъв глад е настъпил след годни далеч от власта,че са като гладни свини в кочина...И с г*за си лапат и с бързане,че след 26 март може пак да има ГЛАД! Тоя президент кауна...не вярвам да изкара мандата си.Много е прост и ще го нахендрят някъде червените кхмери!
0
 
 
А ти какво правиш по въпроса, на колко места си едновременно и колко лично време от живота си отделяш, за опазването на природата в България? ...haters gonna hate...
+3
 
 
Тези настъпаха лошо мотиката с този ход. Вероятно до дни големите градове ще са на румънска вълна. Със заплати, пенсии, здравеопазване и съдебни безобразия номерът им някак минава, но с въпроси по отношение на децата, автомобилите, ракията и природата (знам, че комбинацията е смешна) нещата ескалират. Това и кухи болшевишки кратуни трябваше да го знаят. Погледите на двамката на снимката много си приличат - някаква особена комбинация от подпухнала безличност и лукава нечистоплътност. Само конците за дърпане на ръцете не се виждат.
+2
 
 
ооооооооо нямали кои да им подпали задниците на тия нехрани маиковци сасипаха ни дарйавата и народа
+6
 
 
Класика - каквото може да се вземе, трябва да се вземе... малоумници... и какво - идваш на власт, крадеш каквото може и хващаш в чужбина с децата ? Ще дойдат други времена - ще ви намерим и там и ще страдате...
+2
 
 
нещо са намислили червените боклуци :) и това не най голямата дивотия в замисъла :) това ми изглежда като награда за цара за разчистването на терена :) ...... минаващи кажи бе ..... руски фълшиви фърчила ли ще ни натресат или централи :) .... едно съм сигурен че ще е за много пари и задължително ще е платено на расия :)
+3
 
 
Доста парички е лапнала министъката май...
с .. . с. с.с .с с. с.с
+6
 
 
Народа си ги избра на президентските избори. Сега това е реалността
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: