Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Оригинални артпроекти смайваха на конкурса за изработка на мартеници в Несебър
Автор: Екип Burgas24.bg 15:25 / 02.03.2017Коментари (0)4165
За четвърта поредна година Община Несебър връчи грамоти на най-сръчните и най-добре представилите се участници в конкурса за в изработка на мартеници. Събитието се състоя в читалище "Яна Лъскова" точно на 1 март, когато отбелязваме уникалния български празник Баба Марта. Културната проява е по линия на инициативата "Да съхраним изконните български традиции", като тази година участниците бяха повече от предходната година и бяха направили смайващи произведения на изкуството - и като замисъл и послание, и като изработка.

Сред уникалните творения в изложбата, пред които се снимаха не един и двама посетители, бе Баба Марта в човешки ръст седнала кротко пред макет на къща с двор, изработен изцяло от естествени материали в духа на българските традиции. Композицията включваше едни от най-често срещаните фолклорни елементи, характерни за българите от старо време - възрожденска къща, пътечка от камъни към входа й, кладенец с ведро, ръчно тъканите пъстри черги, овчици, пасящи в двора и наслаждаващи се на идилията Пижо и Пенда, люлеещи се на дървена люлка, непосредствено до която стои и българският трибагреник. Оригиналното произведение на изкуството е дело на членовете от Сдружението на занаятчиите и творците в община Несебър и красеше няколко дни по-рано двора на Демонстрационния център на занаятите в новата част на града.

Сред уникалните композиции бе и тази на сръчните майстори от с. Баня, които за втора поредна година смайват не само с прецизност на изработката, но и с идейни проекти. Тази година творбата им съдържа освен мартеници под формата на цветя, калинки, Пижо и Пенда и какво ли още не, но и елементи, характерни за родното им място - сградата на кметството и селската чешма.

Мартеници във формата на октопод, разположени сред "синьо море" - препратка към морския характер на региона, е другият проект, който спираше погледа сред множеството бели и червени изкусно изработени творби.

Сред изработените от сръчни и изобретателни майстори мартенички и мартенски арт инсталации имаше още гъсеница, терлички, цветя, щъркели, черешки, петел, селски дворове с различни домашни животни, калинки, гъбки, изобилие от гривни за ръце, дървета, обвити в бяла и червена прежда, обичаните от всички Пижо и Пенда във всякакви размери и дори с глави от тикви или от орех.

Златин Чаушев, началник-отдел на "Несебър - Световно наследство", малко преди да връчи грамоти за най-атрактивните и естетически мартеници, поздрави от името на кмета Николай Димитров всички участници, които са вложили сърце и душа в изработването изящните и красиви творби, съхраняващи и показващи най-силно българщината чрез високо художествено майсторство.

Грамоти получиха пенсионерските клубове в градовете Обзор и Свети Влас, Несебър - нова част, и селата Равда, Гюльовца, Оризаре, Тънково, Кошарица, к.к. "Слънчев бряг", НЧ "Г. С. Раковски 2013" - с. Раковсково, Центърът за обществена подкрепа, Демократичен съюз на жените - град Несебър, Сдружението на занаятчиите и творците в община Несебър, НЧ "Изгрев - 1927" - Обзор, НЧ "Пробуда-1938" -Свети Влас, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Гюльовца, ОДК - Несебър, както и жителите на с. Приселци, с. Баня и с. Паницово.

Жест на внимание и благодарност към проявеното творчество от жителите на общината бе богатата фолклорна програма, поднесена от Група за изворен фолклор "Вардарка" - с. Равда и Обединена общинска школа по изкуствата - Несебър.




Още по темата: общо новини по темата: 8
01.03.2017 »
01.03.2017 »
01.03.2017 »
01.03.2017 »
01.03.2017 »
28.02.2017 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: