Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Гневен концесионер в основата на убийствата на 3 елена и 4 бременни кошути?
Автор: Екип Burgas24.bg 08:23 / 21.02.2017Коментари (0)746
©
Един от убитите елени
Спиране на договор за концесия, действащ от 10 години, е в основата на убийствата на 3 елена и 4 бременни кошути в Държавното ловно стопанство “Черни Лом". По тази версия работят разследващите, съобщиха за "24 часа" висши прокурори. Контрактът е сключен през 2007 г. за отдаване на базата в Еленово.

Той е между стопанството и фирмата на бизнесмена Иван Иванов - "Път инженеринг", обясни директорът на "Черни Лом" инж. Григор Гогов, който заварил договора от предишно ръководство. Именно Иванов е сред основните заподозрени за убийствата.

 

Джипът на Иванов е заснет от охранителни камери минути след убийствата на 2 бременни кошути. Видял го и тракторист от стопанството, който докладвал на горски служител. Негови джипове са видени в стопанството минути след отстрела на 2 бременни кошути.

Според договора компанията участва в бюджета на стопанството със 170 000 лв. на година. При организирането на ловни излети ѝ се полага процент от приходите.

"И то не какъв да е, а 82%", посочи Гогов и добави, че според него сделката е "сключена на тъмно". Той даде пример с другата концесия на стопанството за съседна база. Тя е подписана през 2014 г. след процедура на Министерството на земеделието и горите и е на база на Закона за лова и предпазване на дивеча. Реципиент е фирмата "Таурус консулт" на Яромир Тесарж, която дава по 280 000 лв. годишно за бюджета на стопанството. Тесарж, който е един от най-известните чешки бизнесмени, е съсобственик и председател на Съвета на директорите на "Енерго-Про-България".

Приходите от лова за "Таурус консулт" са 25%, докато за стопанството остават 75%

"Разликата между тези два договора е огромна", коментира Гогов и посочи, че заради малкия процент по контракта с "Път инженеринг" стопанството е получило приходи от 40 643 лв. за 10 г. (парите от концесията отиват директно в бюджета - б.а.) при разход от 361 хил. лв.

"Изключително малоумно е да се поддържа неизгоден договор и затова пратих предизвестие, че ще го прекратим. В момента по него работят икономисти и юристи и очаквам скоро доклада им", обясни директорът.

Той уточни пред "24 часа", че от контракта "Път инженеринг" е спечелила 218 000 лв. за 10-те години. Фирмата отчела разходи от 1 708 315 лв. Гогов обаче се съмнява в числото.

"Договорът е за съвместно делене на разходите, а в отчетите пише, че фирмата е похарчила 117 хил. лв. през 2007 г., а стопанството - 0. За мен тези цифри са мистерия и трябва да се направи едно много сериозно разследване година по година, което вече сме започнали", обясни директорът. 

Той каза още, че в други години харчовете на "Път инженеринг" изведнъж станали около 300 хил. лв., а тези на стопанството - 70 хил. лв.

Григор Гогов пратил предизвестието за прекратяване на договора с "Път инженеринг" непосредствено преди да започнат убийствата на елените.

Първият е намерен прострелян на 27 октомври 2016 г. На 17 януари 2017 г. в землището на село Славяново е открит друг смъртоносно прострелян елен. Серията от престъпни посегателства срещу едрия дивеч в района продължава на 18 срещу 19 януари, когато е намерен още един труп. При всички убийства липсват следи.

На 21 януари две бременни кошути са открити разстреляни в землището на с. Еленово. Именно тогава бракониерите са били по-небрежни. Изстрелите им по бременните кошути са чути от гардове в стопанството. Те отиват да проверят какво става, а пътят им е пресрещнат от колите на бракониерите.

"Видях да приближават две коли с включени светлини. При преминаването им покрай мен видях, че автомобилите са три. Два от тях бяха "Мерцедес" G класа, черни, с еднакви номера - СА 1166, а третият бе "Тойота Хагоикс", също черен, с номер СА 4849 Последните цифри не ги видях", пише в сигнала си, с който "24 часа" разполага, горският служител Илиян Василев. 

Джиповете са заснети от камери, благодарение на което се разбират и последните букви от номерата им. Заради мрака той се връща в хижата, където заварва силно изплашен ловец.

На следващия ден Василев открива мъртва кошута в окървавения сняг с прострелни рани от ловни карабини в тялото и дори муцуната. Разследващи предполагат, че по нея е стреляно с повече от едно оръжие - травмите издавали различен ъгъл на стрелба.

На 22 януари отново е убито животно, а джиповете са видени от тракториста Александър Асенов.

“Разбрах, че вечерта е видял мерцедеса на Иван Иванов и една от колите на охранителна фирма на "Път инженеринг"пише в рапорта си служителят в стопанството Атанас Колев. "

На снега установих по следите от грайферите, че същите са ходили към ловния дом. Колата на Иван Иванов беше ходила към ловния дом", обяснява Колев, който предал сигнала на тракториста в полицията.

Оттам почнали разследване, когато на 27 януари едва на 250 м от главния път Попово - Търговище отново имало убито животно. Този път обаче убийците оставили проектилите на място, а прокуратурата е назначила експертизи. Предполага се, че последното убийство е дело на имитатори.

Самият Иванов не е ходил на лов в стопанството от 2015 г., когато билетът му, както и на 4 негови служители, бил отнет заради нарушения. Те завеждат дело, което е висящо. Връщат им талоните, но Иванов не ходи да ловува. Компанията му обаче прави излети. При един от тях е бутната беседка, за което ловците са подозирани, но нямат обвинение.

За убийствата на елените са образувани 6 дела. Иванов е разпитан по тях. Той е предоставил алиби за някои от датите на убийствата. 

"Не пречи обаче да е пратил свои служители", коментираха прокурори. Те обясниха, че ловната карабина на бизнесмена е проверена, но резултатите от експертизата не са готови.

Засега обвинени за убийствата няма. Секретарка на Иванов обясни, че той ще коментира случая след края на разследването.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Лято 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: