Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прокуратурата откри нарушения в 112 наредби за прием в детски градини
Автор: Екип Burgas24.bg 13:14 / 17.02.2017Коментари (1)899
©
Върховна административна прокуратура е предприела действия по реда на надзора за законност по отношение общинските наредби, касаещи условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, регламентирани в чл.59 от Закона за предучилищното и училищно образование.

Констатирани са незаконосъобразни разпоредби в 112 общински наредби в противоречие с Конституцията на РБ и някои закони - Закона за предучилищното и училищно образование/ЗПУО/ и Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/. Най-често констатираните незаконосъобразни положения касаят:

- поставени изисквания в противоречие с основните принципи и права, посочени в чл.3, ал.2, т.3 и т.4, чл.7, чл.55 и чл56 от ЗПУО, към заявлението за кандидатстване в детски градини и общински училища да се прилага декларация от родителя, че детето няма да кандидатства в друга детска градина или училище;

- въведени изисквания за записване на деца в общински детски градини и предучилищни заведения в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите или настойниците им - такова например е изискването за представяне служебна бележка от общината, че родителите нямат финансови задължения към нея. Това е в противоречие на чл.9б, чл.81 и чл.92 от ЗМДТ.

- предоставяне на предимство на деца, чиито родители упражняват дадено занятие или служба, което ограничава или дискриминира останалите деца в класирането им за прием в детска градина в противоречие на принципа за равнопоставеност и недискриминация в чл.3, ал.2 т.4 от ЗПУО, чл.6 и чл.53 от КРБ.

Недопустимо е с наредба на общинския съвет децата да бъдат третирани по различен начин и някои деца да се оказват в по-неблагоприятно положение спрямо други. Недопустимо е и децата да се ограничават като се поставят в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите и настойниците.

Констатациите при проверката са наложили предприемане на мерки по реда на надзора за законност за отмяна на незаконосъобразните разпоредби в общинските наредби, изразяващи се в подаване на протести до съответните административни съдилища и предложения до съответните общински съвети.

Разпоредбата на чл.59, ал.1 от ЗПУО , влязъл в сила от 1.08.2016 г., предвижда условията и редът за записване, отписване и преместване в общинските детски градини да се определят с наредби на общинските съвети в едномесечен срок от влизане на закона в сила. Върховната административна прокуратура е констатирала, че в редица общини такава наредба не е приета.

Предвид изтеклия продължителен период от влизане в сила на това законово изискване ВАП е разпоредила и извършването на проверка на територията на цялата страна, изпълнено ли е законовото изискване всяка община да приеме наредба за реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, като по отношение на общините, които не са приели наредбата ще бъдат предприети действия от страна на прокуратурата по реда на чл.145, ал.1 т.6 от Закона за съдебната власт.

Проверката продължава.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.02.2017 г.
0
 
 
Това го има и при кандидатстване и в детските ясли, не само в градините и училищата.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: