Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нови правила: Как ще се разбират шофьорите при катастрофа?
Автор: Екип Burgas24.bg 09:23 / 16.02.2017Коментари (8)1390
©
"При леко ПТП и шофьорите се разберат помежду си, се попълва протокол и се обаждате на застрахователите. Когато няма разбирателство, се вика КАТ и те ще определят кой шофьор е виновен. Когато единият шофьор се усъмни, че другият участник в ПТП е в нетрезво състояние, е най-добре да се повика КАТ", коментира за "Здравей, България" главен инспектор Росен Рабчев от КАТ.

По думите му КАТ отговаря за контрола на пътното движение, а с новите промени в закона, Пътна полиция и застрахователите вече ще си разделят тази функция.

Припомняме, че влизат в сила нови правила, по които ще действат властите при катастрофи. КАТ вече ще идват само на мястото на тежките инциденти. Катастрофите без пострадали вече няма да се регистрират в КАТ. В останалите случаи, дори ако колите са със сериозни щети, ще бъдат съставяни двустранни протоколи.

Пътна полиция ще пристига на местопроизшествието при следните условия: ако има жертви или пострадали; ако двамата шофьори не могат да се разберат кой е виновен; ако има съмнения, че единият от водачите е в неадекватно състояние или няма книжка.

До този момент не се подписваха протоколи, ако някоя от колите не може да се придвижва на собствен ход. Според застрахователите обаче това почти винаги се случва при по-тежките катастрофи.

"Промените не са свързани с леките ПТП. Тази наредба действа от 2009 година. Шофьорите добре познават правилата и как се пишат двустранни протоколи. Промяната е, че КАТ няма да посещава и тежки ПТП-та между два тира, например. А когато стане тежко пътно-транспортно произшествие, хората обикновено са много афектирани и разбирателството е много трудно. Застрахователите плащат на КАТ да извършват тази контролна мярка. Гаранционния фонд изплаща 5% от всички вноски, които ние, като граждани плащаме", коментира Юри Тодоров, председател на "Асоциация за застрахователна сигурност".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Всъщност няма нищо ново. КАТ отдавна не са длъжни да идват на леки ПТП-та. Както ясно е казал човека, наредбата действа от 2009-та. Някой да е чул да има повече бой по пътищата заради това последните 8 години...? :)
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 16.02.2017 г.
+1
 
 
Значи вече съвсем няма да можем да ги изкараме от кафенетета тези катаджийчета. Може да сложат един манекен с жилетка и униформа в музея,че да си спомняме как изглеждаха.
Aнонимен
на 16.02.2017 г.
+2
 
 
Ще се разбират както и досега. С много бой. :)
+3
 
 
В европейските страни такава е процедурата и действа...В България е малко съмнително
+4
 
 
Това ще е донякъде възможно, ако и тук както в Русия се задължат всички водачи да имат видеорегистратори с GPS и информацията от тях се приема от съда.
+2
 
 
Много лесно- който е по-як е прав....
+3
 
 
ЗНА4И ЛА6КА6 КИЛО РАКИА И КАТО НИАМА ПОСТРАДАЛИ-ОК,А???
+2
 
 
Това е гояма глупост сега всяка втора катастрофа ще завършва с бой
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: