Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Посочиха сина на бивш кмет на Бургас за беглец от катастрофа, полицията с бърза проверка
Автор: Екип Burgas24.bg 12:43 / 08.02.2017Коментари (0)15016
© Burgas24.bg
Илюстративна снимка
Полицията в Бургас извърши проверка след публикация в медиите, според която автомобилен номер, регистриран на името на Йоан Йоанов Костадинов - син на бившия кмет на Бургас, се оказал отпечатан в задната броня на "Мазда". Този любопитен детайл личи от снимка, която "Дарик" откри в кориците на дело за пътнотранспортно произшествие. Колата, с чиито номер е белязана маздата, дори не фигурира в акта на пътните полицаи за злополуката.

Делото е заведено в Районния съд в Бургас. Според свидетелските показания става въпрос за верижна катастрофа с участието на три автомобила - "Тойота", "Мазда" и "БМВ". В акта, съставен от младши автоконтрольор към сектор "Пътна полиция", изненадващо обаче фигурират само две коли. Оказва се, че БМВ-то не е попаднало в полезрението на униформените. Въпреки, че с невъоръжено око и до днес се вижда, че регистрационната му табела буквално се е щамповала върху маздата на 24-годишния Искрен Щерионов от бургаския квартал "Ветрен".

За неспазване на дистанция Искрен се сдобива с акт за 100 лева от Пътна полиция. Впоследствие обжалва в съда и сам предоставя доказателство за участието на трети автомобил във верижния сблъсък. Съдът изисква справка от КАТ за собствеността на БМВ-то фантом, а при проверката се оказало, че возилото е в партидата на сина на бившия кмет на Бургас Йоан Костадинов. Шофьорът обаче напуснал местопроизшествието преди пристигането на пътните полицаи.

"Каза, че бързал за работа и си тръгна", сподели Искрен Щерионов. Самият той твърди, че е съобщил за този факт пред пътните полицаи. Думите му се потвърждават и в съда от водача на маздата.

По-късно пред съда, униформеният съставил акта, заявява, че търсил "някакви камери, насочени към местопроизшествието. Такива обаче не открил. С това счел, че ангажимента му за установяване механизма на катастрофата приключил.

С решение на Районния съд в Бургас санкцията срещу Искрен е отменена. Мотивите - нарушението на Закона за движение по пътищата, което е визирано в акта срещу Щерионов, не е доказано по безспорен и категоричен начин. А издаденото наказателно постановление противоречи на материалния закон.

По същество съдебният акт на Районния съд в Бургас е правилен и обоснован. Защото в акта за установяване на административно нарушение и в наказателното постановление, служителите от сектор Пътна полиция при Областната дирекция на МВР - Бургас не са посочили, че има и трети участник в пътнотранспортно произшествие. Но тъй като в хода на съдебното следствие се установи по безспорен начин, то би следвало или прокуратурата да се сезира и да изиска от Пътна полиция да си изпълни задълженията - при условие, че е имало данни за трети участник, да се установи самоличността му. А не както в момента да изпълни частично задълженията си. Третата кола е пропусната, според мен, е пропусната по "обясними причини". Защото съм категоричен, че именно шофьорът на този автомобил е предизвикал катастрофата, коментира адвокат Захари Кирилов.

Burgas24.bg
публикува резултатите от служебната проверка, образувана след заповед на директора на ОДМВР - Бургас по случая:

"На 16.02.2016 г. в района на кръговото кръстовище до х-л "Мираж" в Бургас е възникнало пътнотранспортно произшествие с материални щети, обслужено от съвместен патрул от служители на сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Бургас и бургаската жандармерия. Установени са два леки автомобила - "Тойта Ярис" и "Мазда 323", и двата с бургаски регистрации, като при приключване съставяне на акта за осъществено административно нарушение по Закона за движение по пътищата на водачът на л.а. "Мазда" - Искрен Щерионов, същият споделил, че в ПТП е участвал и трети автомобил, който го блъснал отзад и това причинило сблъсъка с "Тойота" без да предоставя допълнителни данни освен марката на автомобила - "БМВ".

На 17.02.2016 г. адвокатът на Искрен Щерионов - Захари Кирилов подава молба в сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Бургас, с която изрично настоява за установяване на водача на лек автомобил "БМВ" с рег. № 2250 КК / който по данни на доверителя му е първопричината за настъпилия пътен инцидент/. Самата молба не е била придружена от снимков или друг доказателствен материал. Въз основа на молбата е осъществена проверка, като е констатирано, че в сектор "Пътна полиция" не е регистриран такъв автомобил.

В Бургаския районен съд е образувано дело за отмяна на съставения по Закона за движение по пътищата акт, като от сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Бургас е поискано установяване собствеността на л.а. "БМВ" с рег. № 2200 КК без да се уточнява с каква цел е искането на съдебния състав. Справката своевременно е изпратена в Бургаския съд, който с решението си отменил съставения административен акт.
 
В случай, че служебната проверка установи наличие на данни за реализиране на дисциплинарна отговорност спрямо служителите от ОДМВР - Бургас, имащи съпричастност към обслужването на осъщественото пътно транспортно произшествие, спрямо тях ще бъдат приложени предвидените законови санкции.
"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: