Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Споделеното ползване на апартаменти набира скорост в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:06 / 07.02.2017Коментари (0)79318
© Burgas24.bg
Българите са на седмо място в света по склонност на населението да споделя притежанията си. Преди нас са само Китай, Индонезия, Словения, Филипините, Тайланд и Мексико. Това е записано в глобален доклад на Nielsen, цитиран от PricewaterhouseCoopers. 

Подобен резултат показват и данните на българо-белгийския стартъп за споделено ползване на автомобили CarAmigo. Според статистиката им от юли до декември 2016 г. в страната са регистрирани над 450 автомобила и над 1300 потенциали наематели. За сравнение, през първата си година в Белгия CarAmigo отчита 800 регистрирани автомобила при общо 9000 наематели. 

Според PricewaterhouseCoopers към момента транспортът е една от развитите области на споделената икономика в България. От компанията уточняват, че освен позитивните законосъобразни примери, българите се възползват и бързо усвояват и практики от сивия сектор въпреки усилията на държавата да наложи контрол. 

За пример посочват размяната на билетчета за градски транспорт и относително свободните възможности за пътуване на стоп, а също и огромния интерес на гражданите към платформи и групи в социалните мрежи за споделено пътуване. 

Оптимизираното използване на дълготрайните активи в споделената икономика намира проявление и при бизнеса с жилища, твърдят от PricewaterhouseCoopers и цитират последните данни на Евростат, според които 85% от населението у нас живее в собствен дом, което прави общо около 3,9 млн. жилища. 

"Днес класическата представа за квартира или хотел се измества от алтернативата на споделеното ползване на стая или апартамент, което може да е безплатно
(Couchsurfing.com) или платено (Airbnb.com). Още преди 2 години AirBnB надмина с легловата си база всички хотели в София, а към момента само в столицата са регистрирани над 300 потребители.

Подобни са стойностите за Пловдив, Бургас и Варна, но през активния летен сезон офертите по Черноморието рязко се увеличават. Друг пример в областта е и все по-честото безвъзмездно отдаване на празни производствени сгради за нуждите на неправителствени организации, музикални събития, театрални представления или изложби", пише в анализа на PricewaterhouseCoopers.

Според компанията голяма част от споделената икономика в страната обхваща и размяната на стоки, при която непотребното за един е полезно за друг. Традиционни в България остават борсите за книги и учебници. 

В последно време бурно развитие бележат мобилните приложения, сайтовете и групите в социалните мрежи за покупка и продажба на дрехи и аксесоари. Друг предпочитан начин за споделяне и продажба на неизползвани вещи са сайтовете за безплатни обяви, уточняват от компанията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: