Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лъвицата Стела избяга от клетката си в старозагорския зоопарк
Автор: Екип Burgas24.bg 13:44 / 02.02.2017Коментари (8)944
©
Любимката на посетителите на старозагорския зоопарк, 6 - годишната лъвица Стела направила опит да напусне пределите му и да се разходи на свобода във вторник, съобщи управителят доц. Д-р Радослав Михайлов, цитиран от "Монитор".

Партньорката на Симбаджи била забелязана от служител на около 200 метра от клетката си към 10,30 часа, във времето когато по алеите се разхождали около двадесетина ранобудни гости с децата си. Царственото животно не изглеждало смутено, дори напротив - любопитно оглеждала намиращите се в близост до нея клетки на тревопасните. Веднага били предприети мерки за извеждането на външните хора извън оградите, а самият доц. д-р Михайлов грабнал пушката, изстрелваща упойващи стрелички и заел изчаквателна позиция. По думите му - нямало пряка опасност за хората, животното било отраснало от мъниче в ръцете му.

Лъвицата била "в добри отношения" и с гледача си , който спокойно влизал в клетката й, за да я храни. Затова прибегнали към план "А"- след като територията се изчистила от потенциално застрашаващи я индивиди възрастният гледач я примамил с порция свежо место. Царицата на животните доверчиво излязла от храсталака и в момента, когато пробвала примамката упойващата стреличка се забила във врата й. Действието било почти мигновено - след минути Стела кротко заспала, а персоналът я отнесъл в постоянното й жилище, където роденият през 2013 година Синбаджи, разтревожен от отсъствието на съквартирантката си трескаво обикалял покрай мрежите.

Причината за непланираната разходка на Стела се оказала съвсем банална - резето на клетката се оказало халтаво и немирницата се възползвала.

За приключилия в рамките на тридесетина минути инцидент веднага бил уведомен и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който имал готовност да потърси съдействие и от местните ловци, но не се наложило.

Доц. Михайлов, който е дългогодишен преподавател в Тракийския университет и има огромни наблюдения за практиката на колегите си по зоопарковете в света, припомня че само през 2015 година 77 на сто от тях са съобщили за подобни инциденти, като половината били класифицирани като застрашаващи живота на хората.При около 1/3 имало ранен или загинал човек или животно.

"Беше си страшничко, както и да го погледнеш, но в крайна сметка действахме в съответствие с плановете си - можем да кажем че направихме една от няколкото задължителни тренировки годишно. Виновникът ще си понесе административното наказание, направихме цялостен преглед на заключващите приспособления във всички клетки. Животното е вече добре и до ден или два отново ще може да бъде показвано на гостите.", коментира доц. Д-р Радослав Михайлов и припомня, че само след месец зоопаркът ще отбележи 60-та годишнина от създаването си. Той е разположен върху площ от над 70 дка, където се отглеждат около 400 различни диви животни.

Паметливи заралии припомнят, че навръх 24 май 2007-а енот успял да избяга от клетката, а хващането му станало цели девет месеца по-късно в центъра на града. Три години по-късно, на 8 декември 2010-а шимпанзе се оказало на свобода и струвало на гледачите двучасово преследване докато бъде върнато обратно.

"В нито един момент не е имало опасност за живота както на хората, така и на лъвицата. Отношението към нея беше в рамките на световните правила за хуманно отношение!", категоричен и д-р Радослав Михайлов.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Кажи им Марули и не ги обиждай повече!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: