Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Вижте всичко за Бюджет 2017 на Бургас по параметри
Автор: Екип Burgas24.bg 14:17 / 31.01.2017Коментари (1)4376
©
"Благодаря на общинските съветници, че подкрепиха Бюджет'2017, който гарантира сигурност и финансова стабилност на Бургас. Това е бюджет, който инвестира в младите хора, образованието и иновациите, в талантливите деца. Той е гаранция за сигурност и справедливост във всички сфери" - това заяви кметът Димитър Николов веднага след одобряването на внесения проект за Бюджет'2017 от местния парламент днес.

Ето и неговите основни параметри:

БЮДЖЕТ'2017 - СИГУРНОСТ И ИНВЕСТИЦИИ В МЛАДИТЕ

 
Основните акценти в Бюджет 2017 са инвестициите в младите и сигурност. Той гарантира сигурност, защото обезпечава всички сфери, дейности и социални групи, за които е отговорна Община Бургас и в същото време предвижда инвестиции, насочени към безопасността и сигурността на гражданите.

Бюджет 2017 е бюджет на инвестиции в младите. Той предвижда средства както за подобряване на учебната и спортна база в училищата, така и стимулиране на иновативността и постиженията на можещите деца.

БЕЗОПАСНОСТ

Започва изграждане на видеонаблюдение във всички ясли и детски градини на територията на Община Бургас. Целта е засилване мерките за безопасност на децата.

Поетапно ще се усъвършенства и видеонаблюдението в и около училищата, както и ще се въведе единна система за сигурност там, синхронизирана с полицията. Мерките ще включват - начин и брой дни за архивиране на видеозаписите, задължителни действия на охранителите, определяне на служебните лица, които ще отговарят и осъществяват контрол, координация с полицията и т.н.

През 2017- та година се въвежда първата градска зона с максимално разрешена скорост 30 км/ч. Тя ще е в комплекс "Братя Миладинови" между улиците: "Одрин", "Струга", "Ванче Михайлов", "Стефан Стамболов". Зоната е избрана заради концентрацията на голям брой пешеходци и автомобили там, на учебни заведения, детски градини, парк, детски и спортни площадки. В зоната ще бъде въведена нова организация на движението. Голяма част от съществуващите улици, които са с малки габарити ще станат еднопосочни, което ще даде възможност за обособяването на паркоместа от едната им страна. Освен ограничаването на скоростта, това ще даде възможност и за създаването на ред при паркирането.

През следващата година ще се разработи и втора зона с максимално разрешена скорост 30 км/ч. в к-с "Меден рудник", квартал 20, където също са концентрирани училища, детски градини, спортни и детски площадки, закрит басейн. Зоната е избрана заради интензивното движение на хора и автомобили там.

Като част от мерките за безопасност на движението ще бъдат реконструирани основни артерии от пътната инфраструктура.

- Проектиране и изграждане на улица с о.т.35 до о.т.14 съгласно ПУП на ж.к. Зорница

- Реконструкция на ул.Одрин

- Проектиране на улици в т.ч.: Проектиране на крайният участък на ул."Ангел Димитров" кв.Сарафово и обръщало на автобус №15 в участъка от о.т. 100-207-208-08 и изготвяне на проекти за улици в ж.к."Зорница" и ж.к. "Изгрев"; проектиране на кръстовище до МБАЛ в ж.к. "Зорница" при о.т.73 и подхода за бл.1; проектиране на ІІІ етап от улица в ж.к. "Изгрев" от о.т.927 до о.т.817

- Реконструкция на общински път Банево-Изворище

- Реконструкция на улица Крайезерна, изграждане на буферен паркинг. С реализацията на проекта ще приключи изграждането на Южния обход на Бургас, което ще осигури транзитно пътуване към Южното Черноморие и Малко Търново. Като част от проекта е предвидено и изграждането на ново дясно платно.

 
Интегрирано управление на трафика

- Система за интегрирано управление на обществени паркинги: Проектиране на буферни паркинги, умни кръстовища

ИНВЕСТИЦИИ В МЛАДИТЕ

От 2017 г. стартира Програма "Бургаски деца" за насърчаване и подкрепа на ученици с изявени постижения в областта на образованието, науката и изкуството.

Идеята е да се финансират пътувания на успешни бургаски ученици за участието им в международни състезания, олимпиади, фестивали в областта на науката и изкуството. Фондът ще обезпечава или годишни стипендии, или разходите за пътуване.

През следващата година ще бъде обявен прием за първото в България иновативно училище - ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" . То ще отвори врати през септември в изцяло реконструирана сграда. В училището ще бъдат приети ученици в предучилищна възраст, I клас и V клас - общ брой 148 ученици;

Ще бъде построена нова детска градина в двора на ДГ "Чайка", в която ще бъдат разкрити - 4 нови групи - ясла и детска градина. Общо 120 деца ще бъдат приети допълнително в новата детска градина в ж. к. "Меден рудник";

Нова отоплителна инсталация на ОУ "Христо Ботев" - кв. Ветрен.

Реконструкция на Старата баня в двора на ОУ "Любен Каравелов" и превръщането й в учебен корпус към ОУ "Любен Каравелов";

Реконструкция на спортните площадки на ОУ "Братя Миладинови" и СУ "Петко Росен".

Обекти, които ще започнат през 2017 г. и ще приключат през 2018 г.:

Изграждане на "пасивна" детска градина в "Районен център - Меден рудник";

Реконструкция-основен ремонт на филиала на детска градина "Ханс Кристиан Андерсен" в ж. к. "Лазур"- старата сграда ще бъде съборена, за да се построи нова;

Изграждане на нов физкултурен салон към Търговска гимназия;

Изграждане на нов физкултурен салон към ПГЕЕ "Константин Фотинов";

Проектиране, основен ремонт и оборудване на професионали зали и кабинети в ПГМЕ (Механотехникум);

Проектиране и ремонт на дворно пространство на ПГСАГ "Колю Фичето";

Основен ремонт на ресторант и закусвалня "Младост" към Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров";

Основен ремонт на сградата на Професионална гимназия по транспорт;

Благоустрояване на спортни площадки към училища - съвместна програма с Община Бургас;

Изграждане на ново училище в кв. Горно Езерово и проектиране на нова детска градина там;

През 2017-та година ще бъдат доразвити програмите за здравословно хранене в детски градини и училища, за изучаване на английски език в детски градини и училищата и за ранно IT обучение; Община Бургас продължи да финансира стипендии за студенти в специалност IT технологии в бургаските университети.

ИЗНАСЯНЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО ОТ АКТИВНИЯ ГРАД КЪМ НОВИ ЗОНИ

Ограничената територия на община Бургас ни изправя пред ново предизвикателство в опита да се намери баланс между желаещите да инвестират или да си закупят жилища в Бургас и гражданите, които вече имат собствени жилища и са против строителството на нови жилищни сгради. Спорните терени, върху които са издадени или предстои в близките месеци да се издадат разрешения за строеж са или възстановени на собствениците им, или закупени от инвеститори.

В опит да се намери баланс между интересите на инвеститорите и несъгласните с новото строителство граждани, Община Бургас изработи подробни устройствени планове за нови територии за жилищно строителство и бизнес. По този начин се създава реална алтернатива на строителството в града и изместването му в новите зони.

Новите зони, в които ще се даде възможност за жилищно строителство, са:

Разширение кв. Банево:

- изток - 258 дка

- запад - 175 дка

Острица 1 и 2 - 2124 дка

Разширение жилищна зона кв. Долно Езерово - север- 31 дка

"Кюшето" /курортна зона Ъгъла/ - 1489 дка

Разширение зона Минерални бани - 1547 дка

Квартал "Крайморие" - нови 3011 дка

Зона Д - "Меден рудник" - нови 1 130 дка

Разширение зона Б- "Меден рудник" - 166 дка

Нови зони за бизнес:

С цел увеличаване на възможностите на бургаския бизнес за инвестиции в цехове, предприятия и офиси и създаването на нови работни места, от 2017 г. се изготвят процедури за ПУП в следните зони:

- Разширение промишлена зона Север - 920 дка

- Промишлена зона Долно Езерово 850 дка

- Промишлена зона "Меден рудник" /по пътя за Средец/ - 650 дка

През 2017 г. започва изработването на ПУП за нов гробищен парк в Меден рудник - 55 дка.

БЮДЖЕТ 2017 осигурява грижа и закрила на хората с увреждания.

Ремонт на етаж от сграда за дневен център за рехабилитация и на лица с психични разстройства

Реконструкция и пристройка за център за рехабилитация за деца с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания - Минерални бани

Обзавеждане на комплекс на деца със специални нужди в Приморски парк

Община Бургас продължава дофинансирането на социални услуги.

ПРЕЗ 2017- та ще бъде закупена медицинска техника за здравните заведения и медицинските центрове - ренгенов апарат, хематологичен анализатор, съдов доплер, авто-рефракто-кератометър, апарат анализатор на хормонални нива, стотологични столове и др.

ПРЕЗ 2017-ТА ПРОДЪЛЖАВА БЛАГОУСТРОУВАНЕТО НА ГРАДСКИ И МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА

Предвидени са средства за благоустройство на жилищните комплекси - смяна на тротоари, ремонт на детски и спортни площадки, подмяна на осветлението с енерго-спестяващо, ремонт на междублокови пространства, улици. Част от тях са:

- Пешеходна зона ул. "Богориди";

- ул.Кооператор - финал;

- ул. Фердинандова - финал

- междублоково пространство кв. 118 "Меден рудник" бл.492-498; В района живеят около 9000 души.

- междублоково пространство кв.20 "Меден рудник" бл. 440-444;В района живеят около 8500 души.

- междублоково пространство кв. 22 "Меден рудник", бл. 446-451; В района живеят около 6000 души.

- реставрация историческо ядро Приморски парк;

- ремонт на улици в кв. "Възраждане" и изграждане на ново междублоково пространство в кв. 7

ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

Община Бургас ще продължи да изпълнява дейности по въвеждане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради. Освен санирането на жилищни блокове в комплексите, новото през 2017- та година е финансирането на ремонт на сгради - паметници на културата, разположение в супер центъра на града- ул. "Александровска", "Богориди", "Батенберг" "Хан Крум", "Рилска", "Славянска" и др.

Модернизация на спортната инфраструктура

- Изграждане на нови и реконструкция на съществуващи спортни комплекси, съоръжения и детски площадки във всички комплекси

- Завършване изграждането на плувен комплекс "Славейков"

- Продължава работата по изграждането на спортна зала Арена Бургас.

НОВИ ТУРИСТИЧЕСКИ АТРАКЦИИ В БЮДЖЕТ 2017

- Благоустрояване на експо център - Самолетни експонати- в зоната на летище Бургас.

- Акве Калиде Термополис - реставрация, адаптация и социализация на архитектурното наследство, благоустрояване и изграждане на туристическа инфраструктура

През 2017-та година се очаква правителството да приеме параметрите на програма "Региони в растеж", в резултат на която ще се финансират:

- Реконструкция на Културен дом на Лукойл Нефтохим

- Библиотека и музей на съвременното изкуство в сградата на бивша немска болница

2017: ИНВЕСТИЦИИ В ДЕЙНОСТИ ПО ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Управление на отпадъците:

- Проектиране и изграждане на система за подземно събиране на отпадъци

- Мобилни центрове за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци

- Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци

- Надграждане на регионална система за управление на отпадъците


Обновяване на ВиК мрежи в квартали и съставни селища:

- Продължава изграждането на ВиК инфраструктура в град Българово

- Интегриран проект за управление на питейни и отпадни води- м.с.Черно Море и с.Рудник

- Изграждане на напорен тръбопровод за отвеждане на отпадните води от кв.Ч.море и кв.Рудник до ПСОВ Ветрен и КПС на площадка за ПСОВ

- Водоснабдяване с.Драганово от Деривация Камчия

- Водопровод с.Маринка,с.Твърдица,с.Димчево

- Реконструкция колектор и КПС гр. Българово

- Водопроводна мрежа за минерална вода кв. минерални бани

- Отводнителен колектор за предотвратяване наводненията в кв.Лозово и кв.Д.Езерово

- Корекция на р.Отманлийска-ІІ етап

- Отводнителен канали за предотвратяване наводненията в кв.Д.Езерово

- Проект "Демонстрационни мерки за намаляване замърсяването от ФПЧ в кв. Долно Езерово"

- "Интегрирано управление на риска от наводнения в Община Бургас" -

 
Управление на крайбрежни зони

- Проектиране и изграждане на рибарско пристанище "Ченгене скеле"

- Проектиране и изграждане на рибарски пристан - І етап - в кв. Крайморие

КУЛТУРА И СПОРТ

През 2017 - та година Община Бургас продължава подкрепата си за културните и спортни събития от годишния календар, дофинансирането на културни институции и спортни клубове, както и взаимодействието си със спортните клубове и НПО в сферата на културата.




Още по темата: общо новини по темата: 3
31.01.2017 »
29.12.2016 »
21.12.2016 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.01.2017 г.
0
 
 
Бургас се интересува от цифри г-н Николов. Кое колко ще струва по пера. Как ще го финансирате със собствени средства на Община Бургас или с кредити. Ако е с кредити в какъв размер. Какво е съотношението на кредитите към приходите като абсолютна сума и в относителни размери. Тези неща ни интересуват, защото ни бъркат в джоба.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: